Zaterdag 20 mei  + Zondag 21 mei 2017

38ste Mariëndaaltocht - DIEST

Start : CVO De Oranjerie
Boudewijnvest 3, 3290 Diest (op 600m station Diest)
vanaf 06.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden : 4 - 6 - 12 - 16 - 20 - 25 - 30 - 41 - 50 km

Bijkomende start : Autocars Demerstee, Leuvensesteenweg 222, 3290 Diest
(tussen de Happy Wok en Teak Deco naar achter rijden)
Vertrek : vanaf 08.00 uur - aankomst vóór 15.00 uur
Afstanden : 10 - 16 - 25 km


De 38ste Mariëndaaltocht verdelen over twee dagen : dat kán !  Starten doe je dan op dag één vanuit CVO Oranjerie, aan de Boudewijnvest.  Je wandelt dan de aangegeven afstanden, tot de 25 km. Op dag twee rij je naar Demerstee, onze busfirma voor al onze uitstappen en reizen.  Daar kan je een lus maken van 10 km (onderdeel van de 30 km) of kies je voor 16 en 25 km (onderdelen van de 42 en 50 km).  Je wandelt naar Wijnhoeve Elzenbosch (16 km) en maakt daar een lus (25 km).  Wie voor deze formule kiest, kan dus de Mariëndaaltocht perfect opsplitsen over 2 dagen.  

De 38ste Mariëndaaltocht wordt een stevige tocht waarbij je eerst een rondje aan de noordkant van Diest maakt, om dan resoluut het Hageland in te trekken.  Als je de 50 km stapt, mag je je in totaal verwachten aan 17 Hagelandse heuvels, goed voor 650 m hoogteverschil en met onderweg bijna 7 (!) km holle wegen.

Na de start vanuit het Centrum voor Volwassenenonderwijs De Oranjerie - met heel wat parkeergelegenheid in de directe omgeving van de school - steek je de Demer over en ga je door een diepe holle weg hoogte winnen op de Langeberg. Een verborgen pad leidt je over de Blaasberg en zo daal je af naar Molenstede, een deelgemeente van Diest. Hier mag je een tijdlang de loop van het Zwart Water volgen, een bijriviertje van de Demer. Je wandelt onderlangs de bossen van Dassenaarde en steekt door de groene vallei weer het Zwart Water over. Door het groen trek je nu langs de rand van het Schaffense Vliegveld omhoog. Er wacht een magnifiek panorama over Schaffen en het achterliggende Limburg. Nu daal je af naar het Fort Leopold, een ingegraven vesting van de vroegere militaire verdedigingsgordel rondom Diest. We laten je deze keer een godvergeten paadje bewandelen waarbij je tijdens het afdalen een uniek zicht krijgt op de militaire vesting. Aan het station van Diest (Diest heeft al van in 1865 een station) gaan we de Wallen opzoeken.

Halverwege deze restanten van de vroegere verdedigingsgordel gaan we even een ommetje maken naar het Boerenkrijgplein. Hier ontsnapten in 1798 de Diestenaars over de Demer om zo uit de handen van de oprukkende Sansculotten te blijven.  Later werd hier een vooruitgeschoven kanonniersbasis gecreëerd die een onderdeel vormde van de Diestse militaire verdedigingsgordel.  Pas enkele maanden geleden werden de bomen op het Boerenkrijgplein gekapt en binnenkort worden er twee houten replica’s geplaatst van de kanonnen die er rond 1850 stonden.  Ter voorbereiding hiervan werden al verscheidene beheeringrepen uitgevoerd in samenwerking met onder andere Arktos vzw en KSD Diest en met hulp van de terreinploeg van het ANB. Zo is het Boerenkrijgplein al volledig van look veranderd. De houtrollen van de omgezaagde bomen werden gestapeld in de vorm van een gevallen herfstblad.  Deze constructie is zeker één van dé belangrijkste bezienswaardigheden van deze 38ste Mariëndaaltocht.  Na tien km wacht de koffie in het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, aan de rand van het Provinciaal Domein Halve Maan.

Je spiegelt je nog even in de Fossées (watervlakken die ook deel uitmaakten van de verdedigingsgordel) en trekt dan over de Parelsberg naar de Kloosterberg. Al deze "bergen" zijn versteende zandbanken die verwijzen naar de vroegere Diestiaanzee. Het zijn stuk voor stuk getuigenheuvels. Vanaf de top van de Kloosterberg geniet je van een fraai panorama over de Oranjestad Diest. Door de brede vallei van de Begijnenbeek trek je westwaarts naar controle 2, die je vindt in de loods van onze busmaatschappij Demerstee. Er staan nu goed 18 km op je teller.

Na de koffie begin je aan de échte heuvelzone.  Een eerste nijdige klim wacht je op de Prinsenbos.  Deze Prinsenbos is een heuse kuitenbijter, met boven zicht op de verre terrils van het vroegere mijnbekken.  Bij voldoende helder weer zie je de dubbele terril van Beringen, daarlangs die van Heusden en als het echt héél klaar is, ook die van Winterslag (Genk).  Tussen golvende akkers trek je naar het witte Christusbeeld (doet denken aan Santo Cristo in Rio de Janeiro !) dat uitkijkt over Assent, beneden aan de Leuvense Steenweg.  Al zovele malen kwamen we in de buurt van dit beeld, dat door de Assentse dorpsgemeenschap werd opgericht na WO II, dit uit dankbaarheid omdat Assent volledig gevrijwaard werd van oorlogsschade.  Deze keer echter gaan we helemaal tot aan de voet van het betonnen beeld, met van daaruit een prachtig zicht over Assent.  Een pas weer geopende holle weg brengt je tot aan de weg Diest-Leuven, met zijn vele kleurrijk verlichte “hotels”, waarna je door een diepe holle weg de Luienberg op mag.  Een erg smal “hol pad” brengt je weer naar beneden. Nu wacht een doorsteek van de Wissenbeemd, een vochtig stukje natuur waar je met wat geluk nog de dotterbloemen kan zien bloeien.  Weer klimmen dan, deze keer naar de kruin van de Hermansheuvel, met zicht op Scherpenheuvel, Bekkevoort en Wersbeek.  In de holle weg (één van de diepste van de streek !) waardoor je afdaalt merk je de roestbruine ijzerzandsteenrotsen die zo typerend zijn voor deze streek.  Voor je weer even kan bijtanken wacht nog de Rijnrodeberg, met zijn iets meer dan 80 m hoogte de hoogste top van deze Mariëndaaltocht.  Op Wijnhoeve Elzenbosch mag je op de binnenkoer uitblazen en genieten van een glas wijn.  Eigenaar Jos Boyen geeft je graag wat uitleg over zijn Hagelandse wijn.  Zalig toeven hier, met de geur van de bloeiende blauwe regen.

Ondertussen ben je al een stuk over de helft en krijg je een lus waarbij de Rijnrodeberg een hoofdrol speelt. Je keert Hoeve Elzenbosch de rug toe en mag dan fiks klimmen langs de wijngaard van Jos Boyen. Boven wacht een fraai Hagelands panorama, met in de verte het kerkje van Ransberg (kennen we nog van onze WAW by Night). Je dwarst het plateau van de Rijnrodeberg om even af te dalen tot een mooi versierde kapel. Weer omhoog nu, met de ijzerzandsteenrotsen in de flanken van de holle weg. Afdalen doe je tot in de vallei van de Begijnenbeek. Van op een afstand volg je die om dan nog maar eens de flank van de Rijnrodeberg te beklimmen. Deze keer wacht je een panorama over Waanrode. Na een stuikse afdaling trek je over een kerkpad naar dit Hagelandse dorp, ooit gekend om zijn Bloemenfeesten, maak je er een rondje om dan weer koers te zetten naar de wijnhoeve. De boomgaarden zullen net zijn uitgebloeid, maar met hun frisgroene blaadjes zien ze er uit als nieuw. Na een tweede stop in Hoeve Elzenbosch resten er nog 14 km.

Een holle weg, waar de boomkruinen in mekaar haken, vormt een groene tunnel waardoor je een laatste keer de flank van de Rijnrodeberg op mag.  De hoge windmolens van Aspirava wenken je.  De masten waaraan de rotorbladen zijn opgehangen, steken 103 m boven de grond uit.  Beneden hebben de masten een doormeter van 4 m.  De bladen van de rotor zijn elk goed 45 m lang wat maakt dat het molenkruis een diameter heeft van 90 m !  Over de brug van de E314 daal je nu af naar Papenbroek, een gehucht van Webbekom.  Het natuurgebied waar je nu door mag, draagt dezelfde naam.  Dit gebied mag je gerust een verborgen parel noemen.  Half mei moet je hier honderden bloeiende orchideeën kunnen zien !  Na dit unieke stukje groen wacht de laatste rust in de gebouwen van Demerstee.

De finale wordt ingeluid door een tweede, fikse klim naar de top van de Prinsenbos.  Een vergeten landwegje neemt je mee bergaf en door enkele rustige woonstraten kom je aan de voet van de Diestse Citadel.  Hier mag je een laatste keer klimmen om uit te komen bij dit enorme militaire complex.  Je mag aan de rand van de droge grachten die de Citadel omgorden, een tijdlang uitkijken op dit bouwwerk om dan tussen de hoge beuken af te dalen naar de Zichemse Poort.  Natuurlijk laten we je ook heel even de mooie binnenstad van Diest zien.  Op de Grote Markt kijk je bewonderend naar de vele historische gevels en merk je ook het Stadhuis en de stoere Sint Sulpitiuskerk, met het Beiaardtorentje (de Mosterdpot).  Door het Park Cerckel kom je aan de vorig jaar weer opengelegde bedding van de Demer.  Die volg je nu tot aan de Kaai : zonder enige twijfel vind je hier het mooiste, meest fotogenieke plekje van deze 38ste Mariëndaal-tocht.  De Demer trekt hier een zilveren lint door de stad en links spuiten de fonteinen klaterend water de lucht in.  Nog even door de tuinwijken en dan sta je weer aan CVO de Oranjerie, na een rondgang van 50 km door Hageland en Zuiderkempen !

Bij aankomst kan je genieten van een “Averbode” het Bier van de Tocht en natuurlijk is er ook het Diesterse Gildenbier.  Wie op zondag aan alle vijf onze tochten die we in 2017 reeds organiseerden, heeft deelgenomen, krijgt dan de collegetas.  Deze tas is dit jaar de beloning voor onze leden die aan minstens vijf van onze acht tochten deelneemt.  We hopen op heel wat leden die zowel op zaterdag als op zondag zullen deelnemen en komen genieten van de ongekende schoonheid die het Hageland (in prille lentetooi !) te bieden heeft !

Openbaar vervoer : station Diest op 600 m van de start – volg de blauwe pijltjes "Inschrijving".


Voorwandeling
Mariëndaaltocht
Zaterdag 13 mei 2017


Om de vele helpers die we nodig hebben bij de organisatie van ons Mariëndaalweekend
de kans te geven te laten genieten van het parcours (of een gedeelte ervan), nodigen we hen uit
om deel te nemen aan de voorwandeling op zaterdag 13 mei.
We vertrekken om 06.00 uur stipt aan CVO De Oranjerie (50 km).

Is 50 km te veel van het goeie, dan zijn er enkele inkortingen mogelijk :
1) 40 km : start vanaf Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - 07.45 uur - 
je wandelt dan mee tot de aankomst en pikt daarna je auto op aan het Bezoekerscentrum.
2) 25 km : start vanaf Demerstee - 09.30 uur - je wandelt naar Hoeve Elzenbosch,
 maakt daar de lus en eindigt aan Demerstee.
3) 32 km : start vanaf Demerstee - 09.30 uur - je wandelt naar Hoeve Elzenbosch,
 maakt daar de lus, wandelt mee naar Demerstee en gaat van daaruit mee tot de finish in Diest.
Daarna haal je je auto weer op aan Demerstee.

Ga je mee, geef dan een seintje aan één van de bestuursleden en deel ook mee waar
je zult starten !  Neem voor onderweg een lunchpakket mee. Wij zorgen ervoor dat we
onderweg regelmatig wel ergens terecht kunnen voor een verfrissing.

Eddy

TERUG