Les Amis du Tumulus, de wandelclub uit Waremme (Borgworm zeggen wij in ’t Vlaams), was vorig jaar te gast tijdens onze Internationale Tocht.  Zij stonden dus genoteerd om een tegenbezoek te krijgen.  Enig zoekwerk in de kalender bracht ons bij deze weektocht, op de laatste dag van mei.  Het toeval wil immers dat deze Marche de la Détente (Mars van de Ontspanning) samenvalt met de SAFF-Walk, een tocht die vorig jaar over de 1 700 wandelaars kon bekoren.

De stad Waremme wordt beschouwd als de hoofdstad van Haspengouw.  Het is rond het kasteel dat Waremme/Borgworm zich zou ontwikkelen in de 11de eeuw. Deze kasteelkern werd omstreeks 1840 verwoest.  Als omheinde kasteelstede en godsdienstig centrum zou het stadje zich ook heel gauw tot een kleine economische kern ontwikkelen, met een markt en het opleggen van tol.  De 18de eeuw, vol oorlogen en verwoesting, ruimde tenslotte plaats voor de stedelijke ontwikkeling kenmerkend voor de 19de en de 20ste eeuw, met o.a. de aanleg van een spoorweg en het oprichten van een station.  Een groot aantal wijken zal veranderen en zich verstedelijken, en een heleboel ouder erfgoed zal verdwijnen of verbouwd worden om Waremme/Borgworm haar “nieuw” gelaat te verlenen.  Even buiten de stadspoorten vindt men het Longchamps kasteel, een elegant gebouw uit de 19de eeuw, vrijwel het enige voorbeeld van Empirestijl in de regio.

In Waremme kunnen we tot 12 km wandelen.  Hoogtepunt van deze weektocht is zeker het Kasteel van Longchamps en het park dat eromheen ligt.  Het park vertegenwoordigt met zijn schitterende vergezichten, zijn schilderachtige tafereeltjes en vele prieeltjes één van de meest opmerkelijke getuigenissen van de Waalse landschapskunst uit de 19de eeuw. Het ligt rond een elegant onderkomen in "Empire"-stijl, dat in de plaats van een nog ouder kasteel gebouwd werd. De oorspronkelijke inrichting van de Fransman Poidevin werd gewijzigd door de beroemde tuinarchitect Fuchs, die het zijn huidige vorm gaf, de samenstelling ervan verbeterde en ruimte schiep voor het wandelpad rondom de vijver.  Destijds bezat het park een buitengewone collectie (door architect Michaux) uit Noord-Amerika ingevoerde bomen. Helaas zijn er nog maar enkele zeldzame specimen over.

Rond Waremme wandelen we in het hart van het vruchtbare Haspengouw.  Destijds trokken tal van seizoensarbeiders uit onze streek naar de Walen om er te helpen bij de bietenoogst.  De Jeker trekt er een grillig zilveren lint doorheen het landschap en vormt zo mooie stukjes natuur langs zijn bochtige loop.  Wij zijn ervan overtuigd dat deze voormiddagwandeling zeer in de smaak zal vallen, zeker omdat die wordt uitgezet in een gebied dat voor tal van onze wandelaars nog totaal onbekend is.

Een goed half uur nadat we Waremme achter ons zullen hebben gelaten, komen we aan op Saffraanberg.  De laatste km van deze rit rijden we over de gekende Chaussée d’Amour, met zijn vele etablissementen waar je tegen (forse) betaling zowel iets kan drinken als … De kazerne van Saffraanberg, waar vroeger heel wat miliciens hun legerdienst vervulden, is vandaag omgevormd tot de Campus Saffraanberg en wordt gebruikt voor de vorming van rekruten die een jaar later zullen doorgroeien naar de Koninklijke Militaire School.  Binnen de Campus wordt ieder jaar een SAFF Day georganiseerd, Sponsor Action For Families.  De opbrengst gaat integraal naar peterinstellingen van Saffraanberg die mindervaliden begeleiden.

Op de site van Saffraanberg krijgen we heel wat vliegend materieel te zien van onze Belgische Luchtmacht.  Zo wandelen we langs de SIAI Marchetti, een eenmotorig lesvliegtuig dat ook bij ons al eens door het luchtruim vliegt.  Verder vinden we er een exemplaar van de legendarische F104, de Starfighter, die ons in onze kindertijd de stuipen op het lijf wist te jagen met zijn oorverdovend motorgeweld. Helikopters als de Alouette II en III staan er broederlijk naast de trainingsjager Alpha Jet. 

Saffraanberg is ideaal gelegen om er een fikse wandeling te maken doorheen het golvende Haspengouw.  De vruchtbare akkers worden er gebruikt voor het telen van suikerbiet en graan.  En natuurlijk vinden we er ook heel wat boomgaarden.  Sint-Truiden en omstreken gaan nog steeds door als dé Fruitstreek bij uitstek.  Van fruit zal er eind mei nog niet veel te merken zijn.  De kleine appeltjes en peertjes gaan nog schuil onder het frisgroen bladerdek van de laagstambomen.  Tussen de rijke akkers en golvende boomgaarden vinden we kleine dorpskernen als Groot- en Klein Gelmen, Kuttekoven, Mettekoven, Gelinden en Engelmanshoven.  Fikse vierkantshoeven en afgelegen kasteeldomeinen trekken eveneens onze aandacht.  Tussen al die schitterende natuur liggen kleine veldwegen, al dan niet verhard, diepe holle wegen en smalle kerkwegels die deze dorpjes met mekaar verbinden. 

Ook valt onze volgende uitstap op een woensdag, toch menen we dat er heel wat belangstelling zal zijn voor deze verplaatsing naar het niet zo verre Haspengouw.  Zorg dat je tijdig inschrijft enne … wie nog een “blauw muts” heeft vanuit zijn legertijd, mag die natuurlijk altijd opzetten !

Eddy

TERUG