Donderdag 9 februari 2017
40ste Wandeling Koersels Fonteintje

Start : Sint Sebastiaansgilde Koersel - vanaf 07.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden : 4 km  en  7 - 12 - 16 - 20 km


Onze tweede eigen organisatie gaat door op donderdag 9 februari.  Al voor de 40ste keer staat dan de Wandeling Koersels Fonteintje geprogrammeerd.  Wie houdt van een fikse wandeling tussen het dennengroen rondom het Koersels Kapelleke en het Koersels Fonteintje, weet dus dat er hem of haar een prachtige tocht wacht.  Met voorsprong is dit dan ook de meest groene tocht die we aanbieden.  Het stramien van de tocht wijzigt niet echt : er is een centrale omloop van 12 km die kan worden ingekort tot 7 km.  De controlepost vind je temidden de Koerselse bossen in het plaatselijke Chirolokaal.  Misschien wel wat rudimentair qua locatie, doch het grote voordeel van deze rustpost is dat je er het groen niet moet voor verlaten.  Kies je voor 20 km, dan kan je van aan het Chirolokaal nog een lus maken van goed 8 km.  Hierbij raak je onderweg dan even het uitgestrekte Militaire Domein.  Jammer genoeg krijgen we reeds jaren geen toelating meer om dit terrein te betreden.  Maar ook zonder de ďmilitaireĒ paadjes te mogen gebruiken resten er voldoende veel boswegeltjes om een bijzonder mooi wandeltraject mee te maken.  Wie liever verhard wandelt, kan dat op een traject van 5 km dat we uittekenen in de richting van Koersel-Dorp.  Je blijft dan in wandelvriendelijke woonstraten, waarbij je in de voorjaarstuintjes kan zoeken naar de eerste bloeiende krokussen. 

We hopen voor deze 40ste editie op aangenaam wandelweer, zodat we weer een groot aantal clubleden van onze eigen vereniging kunnen verwelkomen.  Tot slot nog even wat geschiedenis, deze keer over het ontstaan van de Kempense dennenbossen. 

Vanaf ongeveer 5 000 jaar geleden begon de mens een grotere invloed uit te oefenen op het landschap en werd het gesloten oerbos steeds meer vervangen door een cultuurlandschap. Halfweg de 19e eeuw viel de industriŽle ontwikkeling van BelgiŽ samen met diepe crisissen in de landbouw. De graanteelt op zandgronden kon niet op tegen goedkoop ingevoerd buitenlands graan en er was een grote vraag naar hout.   Tegen 1800 werden in de zandstreken in Vlaanderen kleine bosperceeltjes op marginale, niet rendabele akkertjes of op de heide aangetroffen (kaart van graaf de Ferraris, 1775). 

Vanaf 1850 bleek grove den ideaal voor de massale bebossing van de heiden en de slechtste akkergronden. Grove den is een robuuste pionierboomsoort die gemakkelijk gekweekt kan worden en zelfs in gure omstandigheden op arme grond van open vlaktes geplant kan worden. Het hout ervan was bovendien uiterst geschikt als stuthout voor de Belgische steenkoolmijnen, die eerst in WalloniŽ en later in Limburg sterk opkwamen. De productieve Corsicaanse den was ook al van in de 19e eeuw bekend als bosboom, maar vooral tussen 1930 en de jaren zeventig werden kaalkappen van bestaande grove dennenbossen met Corsicaanse den beplant. Verschillende heidevlaktes werden na WOII met Corsicaanse den beplant. Amper 9 000 ha van de huidige 80 000 ha bos op zandgronden in heel Vlaanderen was eind 18e eeuw ook bos en is altijd bos gebleven. De oppervlakte oud bos, bos dat mogelijk al in de middeleeuwen (loof)bos was, is dus heel erg beperkt op zandgronden.  Het gros van de huidige dennenbossen was voordien geen bos, maar wel heide of akker.

Openbaar vervoer : de Lijn 2 Hasselt-Beringen, halte Koersel Gemeentehuis


TERUG