Enkele jaren geleden combineerden we een midweekuitstap aan Gulpen met een bezoek aan La Caracolle Andennaise.    Toen kende die uitstap een groot succes en konden we met een bijna volle Demerstee-dubbeldekker op pad.  Met de twee bestemmingen die we op woensdag 19 september hebben uitgezocht, zijn we zeker dat ook deze clubuitstap naar Gulpen en Maasmechelen weer veel succes zal kennen.

We rijden vanuit Paal naar “dé speeltuin voor wandelaars”, Nederlands-Limburg.  Het Zuid-Limburgse Heuvelland is na dertig jaar wandelen nog steeds één van mijn favoriete wandelgebieden.  Gulpen krijgt daarin een markante ereplaats.  Voor mij is dit stadje, aan de samenvloeiing van Gulp en Geul, één van de mooiste plekjes van NL-Limburg.  Gulpen ligt in een dal, waar doorheen zowel Geul als Gulp een zilveren lint van krinkelende lussen trekken.  De groene heuvels rondom dit plekje leiden je naar prachtige panorama’s over het golvende Heuvelland.  En na de tocht kan je genieten van een plaatselijk biertje, gebrouwen in de koperen ketels van de Brandbrouwerij. 

“Ons eigen stukje buitenland”, zo wordt het Zuid-Limburgse heuvellandschap vaak in Nederlandse vakantiefolders aangekondigd.  Grote hoogteverschillen, stromende beken waarin forellen zwemmen, wegen met echte haarspeldbochten, gevaarlijk diepe kalksteengroeves, kilometerslange mijngangen waarin je kunt verdwalen, indrukwekkende steilranden en schitterende vergezichten. Nergens anders is in Nederland een gevarieerder mozaïek van landschapselementen te vinden. In dit met vijf sterren bekroonde landschap liggen nostalgische dorpjes en authentieke stadjes verscholen tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden. De Geul en Gulp, die eeuwen geleden het landschap vormden, kabbelen nu rustig voort.  Gulpen-Wittem is het kloppend hart van het Heuvelland. Hier kun je proeven en genieten. Van de natuur, erfgoed, kunst en cultuur en streekproducten. Van rust en van ruimte. In de tien dorpen is genoeg te beleven. En in het 5-sterrenlandschap is het goed om te wandelen.  Een unieke plek waar je je helemaal kunt opladen.  

In Gulpen hebben we keuze uit twee wandellussen.  Starten doen we vanuit Café Paddock, op een boogscheut van de Geul.  De Veldlopers, de organiserende club, heeft meerdere woensdagtochten per jaar.  Elke midweekwandeling kent steeds nieuwe routes en paden die de prachtige omgeving van Gulpen tot zijn recht laten komen. Iedere deelnemer ontvangt bij inschrijving een gratis versnapering voor onderweg. Tijdens de midweektochten wordt er géén aparte rustplaats ingericht. Wel zal voor de wandelaars op de 10 km het parcours zodanig wordt uitgezet dat je onderweg een café of restaurant zal passeren, waar je een korte sanitaire stop kan maken en eventueel de inwendige mens kan versterken.  Wie na het parcours van 10 km nog energie over heeft kan aansluitend nog het parcours van de 5 km stappen.

Na onze NL-Limburgse uitstap keren we naar ons eigen Limburg terug en wandelen we nog bij de Heikrekels, de club die ons tijdens Limburg Wandelt van oktober vorig jaar bezocht met de bus.  Bij hen nemen we deel aan de Mechelse Heidetocht.  Met een oppervlakte van 700 ha is de Mechelse Heide één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen.  Het gebied ligt op de oostelijke rand van het Kempisch Plateau.

Voor wandelaars is het de toegangspoort bij uitstek tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Je vindt er een divers palet van wandelingen door bossen, heide en verlaten groeves.  Een forse klim wordt steevast beloond met prachtige vergezichten.  Het landschap is golvend.  Naast de dennenbossen, de berken en de eikenbosjes die hier allemaal aanwezig zijn, vind je hier ook lagere planten zoals uiteraard heide, verschillende bremsoorten, diverse grassen enz. Er valt midden in dit gebied eveneens een indrukwekkende vlakte waar aan zandwinning wordt gedaan, te bewonderen. De fauna en flora trekt allerlei soorten dieren aan zoals o.a. wilde konijnen en vossen, maar ook kleinere beestjes zoals de eikenpage, de heidevlinder, de heidekikker, de rugstreeppad en tijdens de bloei van de heide natuurlijk ook de bijen ! Dit gebied wordt ook druk bezocht door vele soorten vogels. Zeldzame en bijzondere dieren zoals de gladde slang en de zadelsprinkhaan voelen zich hier eveneens prima thuis.  Het hoogste punt van de Hoge Kempen (104 m) bevindt zich in deze regio. Dit punt biedt een heerlijk panoramisch uitzicht over het landschap en bij helder weer zie je de terrils van de vroegere mijnen van Waterschei en Eisden. 

Vanaf half augustus tot een eind in september vormt de Maasmechelse heide prachtige beelden.  Het landschap wordt dan omgevormd tot één groot deken van intense paarse kleurenpracht.  Door de aanhoudende droogte zou deze bloei dit jaar wat minder kunnen zijn, doch dit valt nog af te wachten.  Feit is dat we bij de Heikrekels een uniek mooie wandeltocht zullen aangeboden krijgen.  Onderdelen van deze Mechelse Heidetocht komen later dit jaar nog eens terug in de WAW-tocht die we, bij winterse omstandigheden dan, zullen maken doorheen deze regio.  Er zijn in Maasmechelen twee wandellussen uitgetekend voor ons : één van zes km en één van tien km.  Beide lussen kunnen worden gecombineerd. 

Wij hopen op heel wat belangstelling voor deze twee uniek mooie midweektochten, die we combineren in deze woensdag-busuitstap !

Eddy

TERUG