Zondag 21 oktober 2018
46
ste Internationale Tocht

 WSV Wandelend Paal vzw

Start : Parochiezaal St Paulus, Diestersteenweg 33, 3583 Paal-Beringen - vanaf 06.30 uur tot 15.00 uur
Afstanden :
4 (verhard) – 6 – 9 – 12 – 16 – 20 – 24 – 30 – 42 km


Klik hier om de afstandstabel te bekijken

Promofilm


De Internationale Tocht is dit jaar toe aan de 46ste editie en is daarmee de “oudste” tocht die we onze club organiseert.  Het is voor ons de “Beschermde Tocht”, een etiket dat iedere club die is aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen slechts voor één van zijn tochten krijgt toegekend.  In wezen betekent dit dat er binnen een straal van 20 km géén andere tocht mag worden ingericht. 

Starten doen we naar jaarlijkse gewoonte in de parochiezaal van Paal.  Parking vinden is geen probleem : ons legertje Wandelend Paal-parkeerwachters helpt je probleemloos aan een plekje op één van de ruime parkings in de directe omgeving van de startzaal.  Volg zéker hun aanwijzingen !  Nadat je bent ingescand kan je op pad.  Opteer je voor de kortere afstanden, dan blijf je in de buurt van de startzaal.  Toch is er ook voor deze afstanden een ruim aanbod aan groene wegen en paden.  Voor de kleinste afstand, de 4 km, zorgen we voor een volledig verhard parcours, zonder obstakels.  Een ideaal parcours dus om met de kinderkoets of met de rolwagen te bewandelen.  Kies je voor de 7 km, dan wandel je over de nog resterende kerkenpaadjes van Paal om via slingerpaadjes over onze “huisberg”, de Klitsberg, terug te keren naar de parochiezaal.  Voor de 4 en de 7 km is er dus geen rustpost voorzien. 

De voorbije jaren kende de Klitsberg een ware transformatie die het uitzicht ervan alleen maar ten goede is gekomen.  Heel wat overbodige ondergroei en andere woekerende exoten werden gekapt, zodat men nu weer door de bomen heen het bos kan zien.  De Klitsberg zag er zo'n honderd jaar geleden helemaal anders uit. Langs de hoofdweg stonden toen heel wat knotbomen.  Het knothout werd gebruikt om mutsers van te maken, die werden gestookt in de broodovens.  Deze typische snoeivorm kwam in de streek van Halen, Lummen en Beringen frequent voor. Vandaag blijven er niet zo veel meer van over, maar op de Klitsberg alleen al werden er nog meer dan 800 geteld.  Vanaf de kruin van de heuvel kan je richting noord ver zien tot het industriegebied van Tessenderlo en Kwaadmechelen.  De 12 km maakt in Brelaar een lus die hen tot aan de Kriekelswarande brengt.  Voor deze meest bewandelde afstand zijn er dus twee rustposten voorzien.

De langere afstanden maken op weg naar de rustpost in Brelaar een ommetje over de Dalenberg, om na de oversteek van de weg Diest-Beringen paadjes te gaan zoeken op en rond de Kriekelswarande.  Verrassend groen wandelen daar, met de vele golvende paadjes door het groen op de flanken van de Busselberg.  Er staan hier ook heel wat kastanjebomen.  Voorzichtig de stekels van de bolsters verwijderen en je kan ’s avonds thuis aan het poffen gaan.  Na de rust in Brelaar gaat de 16 km heel even mee het Rotbroek in om dan weer naar de Sint Jorisgilde terug te keren.

Voor de grotere afstanden (vanaf de 20 km) wacht er dit jaar nog eens de doorsteek van het prachtige wandelgebied van de Vallei van de Drie Beken.  Middelbeek, Kleine Beek en Grote Beken dooraderen het broekgebied tussen Paal en Deurne en maken dit gebied tot één groot wandelparadijs.  Waar de paadjes te diep zouden worden, zorgde Natuurpunt voor vlonderpaden.  Houten planken op paaltjes zorgen ervoor dat je voeten droog blijven.  Het water van de beken heeft steeds die rossige kleur, eigen aan de ijzerhoudende grond die in dit gebied voorkomt.  Aan de rand van Deurne, de meest noordelijke deelgemeente van Diest, maak je de bocht om wat later even bij te komen in de rustpost op de Vleugt, een gehucht van Schaffen. 

Voor de grootste afstanden, 30 en 42 km zijn er vanaf de Vleugt twee wandellussen, één van ongeveer 7 en één van net geen 10 km.  Een eerste lus neemt de wandelaars van de beide afstanden mee naar de Hertenrodeberg, aan de overkant van de weg Diest-Beringen.  Door een erg fraaie holle weg, zeg maar een groene tunnel, daal je af tot het niveau van de Heesbeek.  Hees : dan weet je dat je door de heerlijke dennenbossen van dit gebied op de grens van Limburg en Vlaams-Brabant mag wandelen.  Dwars over de heuvel wandel je naar het voetbalterrein van FC Polyte, waar je de doorsteek maakt naar de Postbaan, die Schaffen met Meldert verbindt.  Aan de overkant van de weg Diest-Beringen wacht de Rauwberg die je op weg zet naar de rust op de Vleugt.

Lus twee (alleen voor de 42 km) neemt je mee naar de Kelberg.  Temidden de hoge beuken en eiken vind je hier nog een authentieke ijzerzandsteengroeve.  Het was de laatste nog actieve groeve (tot halverwege de jaren ’50 van vorige eeuw) van de streek.  Volgens Jozef Luyten, toenmalig werkopzichter van “het Steenkot”‚ zo noemde men de groeve, was de ijzerzandsteen van Kelbergen van een zeer goede kwaliteit. De dikste lagen hadden een doormeter van ca. 90 centimeter.  Hoe dieper men ging, hoe donkerder de kleur van de steen. Op 12 meter diepte trof men steen aan die bijna zwart van kleur was en hard als arduin. Het gewicht van deze zwarte ijzerzandsteen bedroeg 3 300 kg/m³.  Werken in de steengroeve was hard labeur.  Om de grootste blokken ijzerzandsteen los te krijgen gebruikte men dynamiet.  In de groeve had men rails aangelegd waarop de wagentjes beladen met stenen werden voortgeduwd.  Vandaag zien we rond het Steenkot alleen nog onwillekeurige gapende gaten met daarrond een wirwar van paadjes.  Verderop komen we door de plantages van Arbor, Belgiës grootste boomkwekerij en één van de meest toonaangevende planterijen van Europa.  De kwekerij exporteert over heel Europa, Rusland en Centraal-Azië.  Over het plateau van het Schaffens Veld gaat het dan weer naar de Vleugt, waar een derde keer kan worden gerust.

Vanaf de Vleugt blijft het mooi wandelen, over de Hooilandse en Busselberg om daar aan te sluiten bij de kortere afstanden en die te volgen tot de finish.  Jos tekende dus weer een erg gevarieerde tocht uit.  Er is zeker keuze genoeg : we hopen dan ook dat ook jij er zal bij zijn, op 21 oktober !

Openbaar vervoer : station Diest, De Lijn 7 (09.20 uur en 11.20 uur)

Jos Van Thienen

Zaterdag 13 oktober 2018 :
Voorwandeling
Internationale Tocht


Zoals gebruikelijk wordt ook dit jaar de Internationale Tocht voorgewandeld door onze 
clubleden-helpers.  Het bestuur brengt op dat ogenblik de voorpijling aan
en er wordt gewandeld aan een tempo dat voor iedereen haalbaar is.

 Starten doen we om 07.00 uur aan de parochiezaal St. Paulus voor de 42 km.
Start je liever wat later, dan kan je om 08.20 uur aansluiten
aan de zaal van de Sint Joris Schuttersgilde in Brelaar (Brelaarstraat 10, Paal).
Start je van hieruit, dan wandel je in totaal 29 km.
Wie vanaf de Vleugt start, wandelt van daaruit dan de twee lussen en komt in totaal aan zo'n 17 km. Je sluit dan aan
bij de groep tegen 10.00 uur en dit vanaf Café De Lukke, Vleugtstraat 47, 3290 Diest.  

We voorzien onderweg enkele (drink-)stops,
boterhammen of een lunchpakket breng je zelf mee.

Mocht je zin hebben om mee te gaan, geef dan vooraf een seintje aan één van de bestuursleden.

TERUG