Zaterdag 19 mei  + Zondag 20 mei 2018

39ste Mariëndaaltocht - DIEST - een onuitgegeven parcours !

Start : CVO De Oranjerie
Boudewijnvest 3, 3290 Diest (op 600m station Diest)
vanaf 06.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden : 4 - 7 - 12 - 15 - 18 - 20 - 25A- 25B - 30 - 35 - 42 - 50 km


De 39ste Mariëndaaltocht verdelen over twee dagen : dat kán ! Starten doe je op beide dagen vanuit CVO Oranjerie, aan de Boudewijnvest.
Het parcours bestaat uit twee delen, met als centrale ankerplaats het CVO Oranjerie.
Richting Assent : 18 - 25A
Richting Dassenaarde : 4 - 7 - 12 - 15 - 20 en 25B

Klik hier om de afstandstabel te bekijken

Promofilm


De Mariëndaaltocht is dit jaar toe aan zijn 39ste editie. Zowel op zaterdag 19 mei als op zondag 20 mei kan je inschrijven voor afstanden van 4 tot 50 km. Bij de lange-afstandswandelaars is de Mariëndaaltocht een bekende klassieker, zeker omdat het parcours ieder jaar weer anders is. Voor het traject van dit jaar gingen we aan de slag met een nooit eerder toegepast concept. Dit jaar wordt de MD-tocht een mix van Hageland en Zuiderkempen ! Wandel je 42 of 50 km, dan krijg je (op beide dagen) een stempel op je WP-Ultra Hikes Trofee-spaarkaart.

Na een korte aanloop mag je onverhard genieten van een pad dat de luie bochten van de Demer stroomafwaarts volgt.  Je laat de “Donkere Rivier” (Demer komt van het Oud-Keltische Ta-Mera = donkere rivier) achter je en mag een pracht van een holle weg aansnijden.  Over een afstand van 750 m wandel je tussen wanden van wel 10 m hoog.  Aan het eind van deze groene tunnel sta je op de top van de Vinkenberg, met fraai zicht op de basiliek van Scherpenheuvel.  Je wendt nu de steven zuidwaarts en ligna recta zet je nu koers naar de eerste halte, in Assent.  Je steekt de Kaggevinse velden door via een vergeten  veldweg.  Aan de overkant van de weg Diest-Scherpenheuvel ga je onverhard verder, om dan heel even verhard op zoek te gaan naar de Roeterstraat, die je op weg zet naar de Prinsenboshoeve.   Een enig mooi plaatje krijg je hier : de gerestaureerde hoeve domineert er het landschap.  Een smal pad neemt je mee het groen in.  Kijk hier even om en je geniet van één van de mooiste zichten van het Hageland.  Even een akker over, dan weer verdwijnen in een smal, hol pad om uit te komen bij de Assentse versie van de Chaussée d’Amour.  Wat verderop mag je een eerste keer uitrusten in de Kinderopvang Stekelbees, aan de rand van de dorpskern van Assent.

Vanuit de Stekelbees krijg je een lus die je op en over de Hermansheuvel stuurt.  In een erg diepe holle weg zie je de rosbruine rotsen van de voor het Hageland zo typische ijzerzandsteen.  Enig mooie vergezichten over het Hageland en het nabije Scherpenheuvel, met zijn basiliek, krijg je te zien vanop de brede top van de Hermansheuvel.  In de verte zie je bij helder weer de terrils van de vroegere Limburgse mijnen.  Diepe holle wegen, de vallei van de Begijnenbeek en rustgevende landerijen maken deze lus tot een pareltje.

Na een tweede stop in Assent ga je nu op zoek naar enkele weer opengestelde trage wegen. Alleen al de naam doet het beste vermoeden : het Verkensdanspad ! Een volgend kerkpad neemt je mee tussen de velden en zet je af aan de voet van de Prinsenbos, een nijdige helling die niet mág ontbreken in de Mariëndaaltocht. Op de Galgenberg kijk je uit over Kaggevinne, met zijn Sint-Jan Berchmanskerk. In de verte lonkt de groene heuvel waarop de Diestse Citadel werd gebouwd. In het Citadelbos kijk je verwonderd naar de stoere beuken en net voor de rust, in de startzaal deze keer, mag je nog een avontuurlijk pad nemen tot op de top van de heuvel. Vooral de afdaling is best wel technisch. Bij de passage in de Oranjerie staat er 25 km op de teller, halfweg dus.

Deel twee neemt je mee naar de Zuiderkempen.  Diest ligt in een kom, gevormd door de Demer en dat voel je al na goed één km.  Een steile holle weg langs de flank van de Langeberg brengt je al snel tussen het groen.  Door een diepe holle weg, De Hel, daal je weer af tot de hoogte van de Demerbedding, maar tussen rivier en wandelpad ligt nog de spoorweg.  Enkele jaren geleden werd een fiets- en wandelpad aangelegd op de bedding van een vergeten melkwegje.  Even klimmen we om dan nog maar eens een nieuw opengesteld pad te vinden.  In Molenstede steek je het Zwart Water over, een bijriviertje van de Demer.  Volgt dan een ongemeen mooi stukje wandelen, langs de flanken van de Molenberg, met mooi zicht op het lagergelegen Molenstede.  We komen zelfs langs een minuscuul wijngaardje !  We blijven onverhard paadjeswandelen tot we op goed 500 m van de volgende rust weer asfalt onder de voeten krijgen.  Temidden van de dennenbossen mag je uitrusten in de nieuwgebouwde lokalen van de Diestse Speelpleinwerking op Dassenaarde.  

Wandel je 35, 42 of 50 km dan mag je hier een lusje maken van exact 6 km.  Door het groen wandel je naar het gehucht ’t Eiland.  Onverharde wegen en paden, dwars door een natuurgebied, nemen je mee naar Okselaar, waar je langs Kasteel Arendschot en Villa Bosquet wandelt.  Het felgroene, pas ontloken gebladerte van de beuken en eiken in dit parkgebied, maken dat het hier erg aangenaam wandelen is.  Aan het kerkhof van Okselaar bereik je het meest noordelijke punt van deze MD-tocht.  Het Eendevijverpad stuurt je langs een pas ontgonnen bos.  Door een prachtig stukje heide, met ven, kom je weer in de buurt van Dassenaarde.  

Ondertussen staan er al 32 km op de teller.  Na de tweede stop in Dassenaarde moet je even scherp klimmen om boven op de heuvel uit te komen bij een onwaarschijnlijk stukje militaire geschiedenis.  Het Vliegveld van Schaffen, op een boogscheut van Dassenaarde, werd in 1917 aangelegd door de Duitsers.  Zij leidden er gevechtspiloten op.  En die piloten kwamen boven de heuvel van Dassenaarde oefenen boven … de loopgraven.  Inderdaad, op de heuvel werden kriskras door mekaar mansdiepe sleuven gegraven van waaruit soldaten de overscherende vliegtuigen onder schot namen.  Kwestie van een levensechte situatie te creëren.  We duiken een groen paadje in en dalen af naar de vallei van het Zwart Water.  Aan de overkant gaan we langzaam klimmen naar de top van de Lazarijberg, waar we langs het Fort Leopold, volledig verscholen in het weelderige groen, afdalen naar de Diestse stationsomgeving.  Door het Heylenpark (met beelden van de Diestse kunstenaar Heylen die ooit nog op Expo ’58 stonden) komen we aan de Schaffense Poort.  Deze indrukwekkende stadspoort verwijst naar het militaire verleden van Diest.  Dat doen ook de prachtige replica’s van twee kanonnen die op het pas weer aangelegde Boerenkrijg-pleintje uitkijken over de spiegelgladde Fossées, vijvers die deel uitmaakten van de militaire gordel die na 1830 werd opgeworpen ter verdediging tegen  de verwachte invallen vanuit Holland.  In het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek mag je in de bovenzaal genieten van een drankje, met schitterend zicht over het natuurgebied.

Volgt dan nog de finale.  In Diest wandelen zonder even door het Begijnhof te wandelen, kan natuurlijk niet.  Na je bezoek aan de “stad in de stad” volg je de bedding  van de weer opengelegde Demer, over het houten vlonderpad en door Park Cerckel.  Op de Kaai, waar vroeger de sloepen aanlegden om hun koopwaar af te laden, buig je af naar de Allerheiligenberg en neem je de trap tot aan de poort van de Citadel.  In een ruime bocht, door het pas weer ontloken Citadelbos, wandel je rond dit militaire bolwerk om dan over de Kanonsbaan, de laatste groene tunnel van deze tocht,  af te dalen naar de Demer.  Aan de resten van de Zichemse Poort kom je nog langs The Ever Blossoming Garden, aangelegd ter nagedachtenis van Annick Van Uytsel.   Even nog tussen de hagen van de tuinwijken door en je staat weer aan de Oranjerie.

Na 50 uniek mooi, erg gevarieerde km door Hageland en Zuiderkempen, zal een Diesters Gildenbier of een “Bier van de Tocht”, de gekende bitterfrisse “Averbode” deze keer, zeker smaken !

Openbaar vervoer : station Diest op 600 m van de start – volg de blauwe pijltjes "Inschrijving".


4 km : over het fietspad onderaan de Wallen tot de rust in het Bezoekerscentrum - daarna langs de weer opengelegde Demer naar de start 

7 km : over de Wallen, met de zitbankkanonnen op het Boerenkrijgplein, naar de stop in het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - terug door het Begijnhof, langs de weer opengelegde Demer en door Park Cerckel

12 km : samen met de langere afstanden naar de holle weg op de Langeberg, dan afdalen door groene paadjes naar de vallei van het Zwart Water. Rustpost op Dassenaarde. Daarna met de langere afstanden naar de tweede stop in het Bezoekerscentrum. Laatste stukje met het Begijnhof, Demerbedding en Park Cerckel

15 km : idem als 12 km, maar met supplementair nog een bezoekje aan de Citadel en het prachtige Citadelbos

18 km : krijgt een gans ander parcours dan de vorige afstanden. Zij stappen richting zuiden, naar de rustpost in Assent. Hagelandse heuvels en vergezichten, kerkenpaadjes, holle wegen … Erg afwisselende, uitdagende tocht

20 km : wandelt samen met de 50 km naar Dassenaarde (de Hel, Molenstede, Molenberg …). Na de stop in Dassenaarde verder tot tweede halte in het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek. Tot slot nog samen met de 15 km over de Citadel

25 km A : idem als 18 km, hier bovenop komt nog de lus in Assent over de Hermansheuvel. Erg diepe holle weg met ijzerzandsteenrotsen, verborgen pad naar de top van de heuvel, kriskras paadje door beukenbos, langs appelplantages en weer afdalen door holle weg … schitterende lus !

25 km B : idem als de 20 km - bovenop komt nog een schitterende lus die je meeneemt naar het parkgebied rond het Kasteel Arendschot en Villa Bosquet, in Okselaar

30 km : deel 1 leidt naar Assent en terug naar Diest, daarna idem als 12 km

35 km : deel 1 leidt naar Assent en terug naar Diest, daarna idem als 20 km, zonder Citadel

42 km (WP-Ultra Hikes Trofee) : naar Assent, terug naar Diest, via Molenstede naar Dassenaarde, lus in Dassenaarde en van dan af verder met 15 km

50 km (WP-Ultra Hikes Trofee) : idem als 42 km, met supplementaire lus in Assent, over de Hermansheuvel met schitterende vergezichten over het Hageland.


Voorwandeling
Mariëndaaltocht
Zaterdag 12 mei 2018


Om de vele helpers die we nodig hebben bij de organisatie van ons Mariëndaalweekend
de kans te geven te laten genieten van het parcours (of een gedeelte ervan), nodigen we hen uit
om deel te nemen aan de voorwandeling op zaterdag 12 mei.

Omdat er onderweg niet al te veel horeca te vinden is, splitsen we de voorwandeling in twee.
Wie 50 km wandelt, komt tegen 05.45 uur naar de Boudewijnvest, naar de ingang van het CVO Oranjerie.
Met één of twee auto's rijden we dan samen naar het Kerkhof van Okselaar !
Wie de eerste 25 km wil mee wandelen, komt tegen iets voor 06.00 uur naar het kerkhof van Okselaar. De ingang van de begraafplaats
ligt langs de Oudebaan, 3272 Scherpenheuvel-Zichem. Komende vanuit Diest rij je het kruispunt Turnhoutse Baan/Hoornblaas/Steenweg Engsbergen
(links naar Zichem, rechts naar Engsbergen) over en ga je 100 m verder rechtsaf. Hier vertrekken we voor de 50 km.
We wandelen dus eerst de lus 25 B, met stops in Diest en Molenstede.
Nadat we weer aan het kerkhof van Okselaar zijn, rijden we samen naar het centrum van Diest, waar we op de Kaai een koffie drinken.
Deze Lus 25 B is erg bosrijk en buiten enkele korte klimmetjes vrij vlak.

Dan rijden we door naar CVO De Oranjerie, Boudewijnvest, 3290 Diest. Hier starten we dan met de lus 25 A.
Wie deze omloop wil meewandelen, sluit aan tegen ongeveer 12.00 uur. Wandel je 18 km, dan sluit je eveneens om 12 uur aan en blijf je in Assent (Café Congo)
wachten tot de andere stappers de lus van 7,5 km wandelden. De Lus 25 A gaat het Hageland in, met onderweg diepe holle wegen, pittige klimmetjes en verre zichten.
Ook enkele nooit eerder bewandelde Trage Wegen zijn opgenomen in dit traject.

Ga je mee, geef dan een seintje aan één van de bestuursleden en deel ook mee waar
je zult starten !  Neem voor onderweg een lunchpakket mee. Wij zorgen ervoor dat we
onderweg regelmatig wel ergens terecht kunnen voor een verfrissing.

Eddy

TERUG