De laatste busuitstap van dit jaar – let op : op zondag 16 december treinen we nog naar Oostende ! – brengt ons vóór de middag naar het Soete Waasland en ná de middag naar het volle, vruchtbare Pajottenland.  Alvorens we bekijken wat er allemaal te beleven/bewandelen valt melden we nog even dat er op terugweg in omgekeerde volgorde wordt gereden.  Dit betekent dat van Vollezele, via Brussel, eerst langs de carpool van Tielt-Winge rijden, daarna die van Lummen aandoen om dan door te rijden naar Paal.

Het Waasland : daar wandelen we dus voor de middag en dit bij de Lachende Klomp, een Oost-Vlaamse club die dit jaar zijn 45ste verjaardag viert.  De Lachende Klomp was in oktober vorig jaar te gast op onze Limburg Wandelt, in Beringen en onze busreis naar hun Sinterklaastocht is voor ons dan het tegenbezoek.  Moerbeke is met amper 1,5 inwoner per ha de meest landelijke gemeente van het Waasland.  Tussen de huizen ontdek je talloze staaltjes uiteenlopend natuurschoon.  Je doorkruist er tijdloze polders, natte krekengebieden, uitgestrekte sparrenbossen en eenzame heidevlakten.  Je flirt er met de lands- en gemeentegrenzen. Maar op welke aardrijkskundige grond je ook staat, rust viert hier steeds hoogtij.  

Na het succes van de eerste “Klompentochten” in 1973, die toen (!) 2 219 deelnemers aantrokken, zagen enkele jonge mensen van de jeugdraad dat er in het toen nog zelfstandige Nieuwkerken-Waas behoefte was aan een echte wandelclub. Zo besloten Paul Groote en Gino Bals de handen in elkaar te slaan en de club “Wandelclub De Lachende Klomp” te noemen verwijzend naar het bloeiende klompenmakersambacht uit vooroorlogse tijden waaraan Nieuwkerken een grote bekendheid te danken had.  Van bij het ontstaan van de club werd nooit de nadruk gelegd op prestaties en klassementen, doch steeds op het gezellige en familiale karakter van de club. Een club waar het fijn is om er bij te horen en waar men zich volop inzet voor de leden en de deelnemers op de organisaties. Daarvan getuigen de tientallen busuitstappen naar wandelingen over gans België, alsook de talrijke wandelvakanties naar Duitsland en Oostenrijk. In vele opzichten is de Lachende Klomp dus te vergelijken met ons eigen Wandelend Paal …  

De Sinterklaaswandeling start vanuit Moerbeke en krijgt een afwisselend parkoers door de Wase Polders. Tevens mogen wij een bezoek van de grote kindervriend Sinterklaas verwachten, samen met zijn knecht(en). Voor de eerste 1 000 deelnemers (daar zouden we toch zeker moeten bij zijn …!) ligt er tevens een pakje speculaas te wachten.  We krijgen een tocht door de natuur in en rond Moerbeke met onderweg : de Moervaart, het Heidebos, het Anton van Wilderode-wandelpad, natuurreservaat de Turfmeersen, Eksaarde Liniewegel enz.  We blijven voldoende lang bij de Lachende Klomp om er de 15 km te kunnen wandelen.  

Na een goed uurtje rijden komen we aan de zuidwestkant van Brussel aan in Vollezele, hét dorp van het Brabants Trekpaard.  De geschiedenis van het Belgisch Trekpaard is zeer boeiend.  Het Belgisch Trekpaard wordt wel eens het levend cultureel erfgoed van België genoemd.  Zeer terecht heeft het daarom op zaterdag 12 augustus 2000 zijn standbeeld gekregen op het Oudstrijdersplein te Vollezele.  Ron Deblaere uit Lichtervelde is de kunstenaar die “Brillant”, naar wie de tocht is genoemd, in brons heeft vereeuwigd.  Het was Remi Van Der Schueren die met zijn legendarische hengst Brillant, die in de jaren 1870-1885 onoverwinnelijk was op tal van internationale paardenprijskampen, Vollezele en België op de wereldkaart plaatste.  Men kwam van Noord-Amerika tot Argentinië en Rusland naar Vollezele om hengsten te kopen.  Vollezele werd alzo beroemd.  Het zware Belgisch Trekpaard, ook Brabander genoemd, werd tientallen jaren gebruikt in de landbouw en in de industrie.  In de glooiende weiden rondom Vollezele kan je ook vandaag deze fiere paarden, blakend van gezondheid en kracht, bewonderen.

Wat wandelinfo : het parcours van de 4 (4,4 km) en de 6 (6,1 km) maken een lus richting Congoberg.  Tijdens deze wandeling kom je ondermeer voorbij hoeve Harras en Hof Ter Haegen.  Beide boerderijen speelden samen met hoeve D’Hauwers de belangrijkste rol bij het fokken van het Brabants trekpaard.  Met de 9 km (9,4 km) trek je over de  Zavelberg en door het Steenhoutbos richting rustpost in Oetingen.  Via tal van landelijke wegjes, rustige baantjes en langsheen Hof te Put bereik je de aankomst.  De 12 km (12,7 km) trekt eveneens over de Zavelberg en door Steenhoutbos, maar wandelt daarna richting rustpost te Lieferinge, een van de kleinste gemeenten in België. Ook hier zijn er tal van landelijke paadjes en baantjes verweven in het parcours. Naar de aankomst toe kom je voorbij de ingang van het kasteel op het domein Steenhault.  Wie zin heeft om een goeie 15 km te wandelen, kan de 6 en de 9 km combineren.  Onderweg kan je dan even pauzeren in de startzaal.  Aangezien de zon op 2 december al om iets over halfvijf onder gaat, plannen we de terugreis al tegen 16.30 uur.

Eddy

TERUG