Donderdag 11 januari 2018
Vriezemantocht Tervant (Paal)

Start : voetbalkantine AC Tervant - vanaf 07.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden : 5 - 8 - 12 - 17 - 20 - 25 km


Al op 11 januari kan je komen deelnemen aan de eerste van onze acht eigen organisaties die we in 2018 aanbieden.  Plaats van afspraak is de kantine van AC Tervant.  Rij alvast de smalle asfaltweg in (Duistbosstraat), want in de onmiddellijke buurt van de kantine kunnen we heel wat parkeerplaatsen aanbieden.  Volg zeker ook de aanwijzingen van onze parkeerwachters. 

Omdat Nieuwjaar nog maar enkele dagen eerder voorbij gleed, wordt er in de kantine dan ook nog flink gekust en handen geschud.  De nieuwjaarswensen gaan er de ganse dag nog over en weer.  Wandelen doe je vanuit Tervant deze keer naar de rustpost Sint Jansgilde in Paal, nabij het kerkhof.  Je verlaat de kantine en zoekt door de bosjes naar het jaagpad langs het Albertkanaal.  Door de kale struiken kan je de waterweg wel zien, doch pas aan Geyskens Delicatessen ga je er vlak langs lopen.  Een tunneldoorsteek brengt je aan de overkant van de weg Beringen-Diest.  Enkele wandelvriendelijke woonstraten zetten je dan, via de Hekstraat, af aan de onverharde weg die je naar de Zwarte Beek stuurt.  Erg rustig en mooi wandelen is het hier, met het kabbelende rossig-bruine water van de beek langs je.  Je verlaat de beekboord en zet koers naar de brug over de E313.  Niet zo veel verder sta je, na iets meer dan 7 km, in de Sint Jansstraat en mag je uitblazen bij een stevige tas koffie.

Op de terugweg naar Tervant mag je na de oversteek van de E313 langs het nieuwbouwhotel Mezzo.  Aan de overkant van de drukke weg volg je even verderop de pijlen rechtsaf.  Een rij rijzige eiken boordt hier een veldweg af.  Langs rustige wegjes en naar het einde toe over smalle slingerpaden, kom je aan de achterkant van de terreinen van AC Tervant.  Met 12,7 km op de teller mag je weer even bijtanken.

Want er is immers nog een lus van 8 km, die volledig los ligt van het parcours van de 12 km.   Je verlaat de dorpskern van Tervant en komt zo vlot op het toeristisch fietspad.  In de zomer durven we het onverharde pad nemen dat zich in zotte krullen tussen de bomen door slingert.  Nu de Vriezeman regeert blijven we op het fietspad en wandelen we onder de hoge canada’s tot de Industrieweg.  Daar buigen we linksaf en vinden we een smal paadje dat ons van de drukke weg weg neemt.  Op de terugweg naar Tervant wachten nog meer vergeten paden en wegels.  Eens in de kantine zit de 20 km er op.  Deze laatste lus van 8 km kan ook nog eens worden ingekort tot 5 km en deze is dan volledig verhard (rol- en kinderwagenvriendelijk).

Openbaar vervoer : station Diest, De Lijn 7, halte Katermeren : volg blauwe pijlen “Inschrijving” tot je aan de startzaal komt (1,5 km).

Voorwandeling helpers : de helpers worden op vrijdag 29 december om 09.00 uur aan de kantine van AC Tervant verwacht. We starten met de lus van 8 km. Wie dus wil, kan ook 12 km mee wandelen en sluit dan aan tegen 10.30 uur (Kantine AC Tervant). Lunchpakket meebrengen. Er zijn onderweg twee drinkstops voorzien. Ga je mee, dan even bellen (0472/42 90 69) of mailen naar eddy.broos@skynet.be !


TERUG