Donderdag 8 februari 2018
41ste Wandeling Koersels Fonteintje

Start : Sint Sebastiaansgilde Koersel - vanaf 07.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden : 4 km  en  7 - 12 - 16 - 20 km


Al voor de 41ste keer gaat dit jaar deze Wandeling Koersels Fonteintje door, met voorsprong onze meest groene tocht die we organiseren.  En meteen ook de moeilijkste om iets zinnigs over te schrijven. Immers, het decor waar we deze tocht in uittekenen verandert eigenlijk niet. Wat niet wil zeggen dat we het parcours niet aanpassen : ieder jaar weer krijg je andere wegen en paadjes onder de voeten.  Wel blijft de natuur waarin we wandelen ieder jaar weer even mooi.  Hoge mastdennen domineren er het landschap.  Die werden ooit aangeplant om als stuthout te dienen in de diepe mijngangen, honderden meter beneden het gebied waardoor we straks wandelen.  Ondertussen werden er al wel meerdere hectare kaprijpe dennen geëlimineerd en op die open plekken kan de heide nu weer gaan groeien.  Mooi om zien trouwens hoe snel deze heidestruikjes hun plek weer gaan innemen.  Doorheen al dat groen slingeren bochtige bospaadjes die af en toe een zandheuvel op en af lopen.  Niet voor niets is deze Wandeling Koersels Fonteintje erg geliefd bij heel wat wandelaars. 

Dit jaar opteren we als rustplek voor ’t Lokaaltje, niet eens zo ver van de startzaal verwijderd.  Het comfort in deze zaal is duidelijk hoger dan in het Chiroheem.  Zelfs de 7 km kan hier even uitblazen.  Voor de 12 km is er een langere aanloop door het groen en ook na de rust krijgen zij nog heel wat bosgroen.  Wandel je 20 km dan krijg je vanaf ’t Lokaaltje een lus van 8 km waarbij je omzeggens het bos niet uit komt.  Ook wandel je dan langs de afspanning waarachter everzwijnen wonen.  Everzwijnen … Meteen is het woord gevallen.  Ook in de dichte bossen van Koersel komen ze vandaag voor, net als zowat overal in Limburg. Je zal zelf al wel op heel wat plekken de woelsporen opgemerkt hebben tijdens je wandeltochten.

Everzwijnen zorgen voor meer en meer overlast in Limburg en de Antwerpse Kempen. Ze verlaten de bossen, wroeten op kerkhoven, vernielen maïsvelden, sportvelden en gazons, en vooral : ze zijn levensgevaarlijk op de weg. Wekelijks gebeuren er ongevallen als everzwijnen oversteken, meestal in het donker.  Zo’n tien jaar geleden werden ze uitgezet.  Door wie, blijft een onbeantwoorde vraag.  De evers hebben hier in Limburg zoveel rust gevonden in de uitgestrekte natuurparken en op militaire domeinen, dat ze bijzonder goed gedijen.  Een zeug kan drie worpen in twee jaar voortbrengen, van 6 tot 8 biggen. Binnen het jaar kunnen die allemaal geslachtsrijp zijn. Het hoeft dus ook niet te verbazen dat ze hun terrein razendsnel uitbreiden. Een groep everzwijnen heeft haar eigen terrein nodig en zoekt nieuwe grond als ze met te veel in één gebied zitten.  Bijkomend probleem is dat de ever geen directe vijand heeft, buiten de mens (jager) dan. 

Moet je bang zijn voor everzwijnen ? Neen ! Een zeug kan wel agressief reageren als ze één van haar biggen bedreigd ziet door, bijvoorbeeld, een loslopende hond. Maar het everzwijn zal niet zomaar een mens aanvallen. Het grootste gevaar vormt een everzwijn in het verkeer, zeker als je weet dat een mannelijk everzwijn tot 190 kilo kan wegen … Best niet tegenkomen dus, niet op je wandeltocht of niet op weg van of naar de tocht waaraan je deelneemt !

Openbaar vervoer : de Lijn 2 Hasselt-Beringen, halte Koersel Gemeentehuis


TERUG