De Maasduinen, in Nederlands Limburg, is een bijzonder stukje Nederland.  Het natuurrijke gebied bevindt zich aan de oostzijde van de Maas.  Het strekt zich uit van gemeente Mook en Middelaar, dat onder Nijmegen ligt, tot Belfeld (vlakbij Venlo) in het zuiden.  De natuur van de Maasduinen is uniek, met heide-, stuifzand- en boslandschappen, de Maasplassen en natuurlijk de rivier de Maas.  De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland en zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens.  Het beheer van De Maasduinen wordt gedaan door de Gemeente Bergen, Stichting het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en particuliere grondbezitters.  Samen zorgen zij er voor dat de flora en fauna van De Maasduinen beschermd wordt en dat je kan blijven genieten van deze unieke natuur.  

Het Bergerbos en Bleijenbeek vormen het noordelijke deel van Nationaal Park De Maasduinen.  In Afferden heeft Staatsbosbeheer een acht kilometer lange route door het Bergerbos uitgezet. Deze voert over de glooiende rivierduinen, afwisselend door naald- en loofbos en langs verstilde vennetjes als het Zevenboomsven en het Esven.  Schotse Hooglanders en Nederlandse landgeiten worden hier ingezet om de heide te begrazen.  Bijzonder zijn de grote hoeveelheden grijs kronkelsteeltje die hier groeien.  Dit donkergroene bladmos is beter bekend als tankmos ; het kwam naar Nederland tussen de rupsbanden van de geallieerde tanks die in 1944 het zuiden van Nederland bevrijdden.  De Duvelskuulroute (7,2 km) voert langs de ruļne van kasteel Bleijenbeek.  Deze versterkte boerderij uit de 14e eeuw groeide uit tot een kasteel.  In 1945 viel Bleijenbeek ten prooi aan een bombardement.  In de ruļne woont een vleermuizenkolonie.  De naam van het vroegere kasteel komt van “blije”, wat staat voor een heldere beek.

In Nationaal Park De Maasduinen is men bezig met het omvormen van de naaldbossen naar loofbossen.  Loofbossen horen hier oorspronkelijk thuis en ze zijn ook veel rijker aan planten en dieren.  In het bos mag dood hout blijven liggen.  Schimmels, torren en spinnen doen zich er tegoed aan.  Dat het goed gaat met het bos, vertellen de vele zangvogels.  Op zomerse avonden laten de zanglijsters, fluiters en goudhaantjes flink van zich horen.

Na een fikse wandeling doorheen het prachtige Maasduinengebied houden we op de terugweg nog halt in Opoeteren, om bij Sport+ Kinrooi nog een korte trip te maken in de Oetervallei.  


TERUG