Zondag 17 maart 2019

31ste Sint Baafstocht - Eversel
(Heusden-Zolder)

Start : Parochiecentrum Sint Baaf - vanaf 07.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden :
4 - 6 - 10 - 15 - 20 - 25 - 33 km
+ 42 km : Ever-Green Trail


Voor de 31ste editie van de Sint Baafstocht gingen de parcoursbouwers op zoek naar een nieuw traject.

Eversel, een deel van Heusden-Zolder, is ideaal gelegen om er een natuurvriendelijk parcours uit te stippelen.  Net buiten de woonzone van Eversel zijn er de ruime bossen van Van Soest, die openbaar toegankelijk zijn.  Een flink deel van de trajecten starten door dit bosrijk gebied, met dennenbos n loofbomen, als eik en beuk.  Door de vallei van de Mangelbeek, met zijn mooie broekgebieden, wandel je naar het Albertkanaal.  De grote rustpost, waar behalve de 4 en 6 km alle afstanden langs gaan, bevindt zich aan de overzijde van deze waterweg, in Eikenbos, een gehuchtje van Lummen.

Van daaruit gaan de afstanden boven de 15 km naar de rustpost in Rekhoven.  De heenweg gaat over onverhard (gedeeltelijk) rond de verkeerswisselaar E313/E314, beter gekend als het Klaverblad van Lummen.  Voor de grotere afstanden zijn er in Rekhoven twee lussen te bewandelen.  De ene gaat naar de heuvelzone rondom Lummen, de andere gaat door ruim groen naar Thiewinkel, alweer een gehucht van Lummen.  Van Rekhoven gaat het weer naar Eikenbos.

Op de terugweg richting Eversel verken je even de dorpskern van Eikenbos, met  het kerkje en het kerkhof n zijn vele mooie kronkelpaadjes.  Eens je over het kanaal weer op Eversels grondgebied komt, begint de finale, met een aaneenschakeling van onverharde bos-, weide- en veldpaden.  De Sint Baafstocht 2019 wordt een erg gevarieerde tocht over met zorg uitgezochte wandelwegjes en -paden.

Een kort overzicht van de wandeltrajecten :

4 km : maakt via verharde en autoluwe wegen een rondje Eversel.

6 km : start over verharde wegen door rustige straten in Eversel en gaat dan bijna uitsluitend onverhard (over 't Heike) naar Ubbersel, om na de oversteek van de Kanaalweg (scheiding Eversel / Ubbersel) grotendeels onverhard terug te gaan naar de startzaal.

Traject Sint-Baaf-Eikenbos 8,5 km (15-25-33-42 km) : volgt na de start de 4 km en gaat dan via een ruime bocht door de bossen van Van Soest. Volgt dan de oversteek van de Kanaalweg, om verder over smalle autoluwe wegeltjes en onverharde paden richting het fietspadbrugje te stappen. Onder het fietspad (vroeger kolenspoor) door tot aan het kanaal. Via de ijzeren brug over de lossingsarm zet je koers naar Lumaski. Aan de overzijde van het kanaal wacht dan de rustzaal in Eikenbos (Lummen).

Traject Sint-Baaf-Eikenbos 6,2 km (10-20 km) : na de gezamenlijke start snijden zij de ruime bocht door de bossen af en voegen zich terug bij de lange versie net voor de oversteek van de Kanaalweg, om vrij snel weer rechts af te splitsen en via smalle verharde baantjes door te steken en net voor de grote brug over het kanaal, weer bij de langere versie te komen. Samen gaat het dan naar de rust in Eikenbos.

Traject Eikenbos-Sint-Jacobusgilde Rekhoven 3,8 km (20-25-33-42 km) : na de rust ga je kort verhard tot aan de snelweg. Langs een kwart van hat Klaverblad ga je opnieuw onder de snelweg door om dan onverhard, eerst langs de snelweg, later door kreupelhout en bos door te steken tot de tweede rust in de Sint-Jacobusgilde Rekhoven.

Lus Lummen 8,2 km (33-42 km) : deze lus start onverhard door een dennenbos en geeft af en toe een zicht op de achterkant van de Golf. Onverhard gaat het dan door de natuur, met enige tijd de Mangelbeek langs het parcours (een paar 100 m verder stroomafwaarts stroomt de Laambeek in de Mangelbeek). Over een aaneenschakeling van verharde en onverharde wegen en paden, met nu en dan een flink klimmetje, maak je een lus om weer aan de rustzaal in Rekhoven te komen.

Lus Thiewinkel 9,4 km (42km) : na een afwisselende start van deze lus kom je aan het kasteel Sint Paul.. Verder over een quasi autovrije weg richting Stokrooi, dan afbuigend richting Thiewinkel, met de oversteek baan Kermt-Lummen. Verder langs kasteel De Burg, opnieuw oversteek Kermt-Lummen en over smalle verharde wegeltjes terug naar de rustzaal in Rekhoven.

Traject Sint-Jacobusgilde-Eikenbos 5,9 km (20-25-33-42km) : start richting weg Viversel- Lummen, links onder brug door en via fikse helling over Industrieweg richting brug kanaal. Over het jaagpad tot een MTB-pad ons grotendeels onverhard meeneemt tot Eikenbos.

Traject Eikenbos-Sint-Baaf 7,1 km (15-25-33-42km) : over een wirwar van bospaadjes en kerkwegels verlaat je Eikenbos, via de Wandelstraat, naar het jaagpad. Na de oversteek van de brug over het kanaal wandel je nu eens door een dreef, dan weer langs boskant. Aan de overzijde van de Kanaalweg wandel je in Ubbersel langs het Vogelasiel. De finale verloopt overwegend onverhard, door bos en weiland, tot aan de Sint Baafszaal.

Traject Eikenbos-Sint-Baaf 4,7 km (10-20km) : inkorting door het bos met de kapel van O.L.V. van 7 Ween en daarna kronkelend door bos en tussen grasvelden naar de startzaal.

Afstandstabel.

Openbaar vervoer : Station Diest, De Lijn 92 (11.53 uur), halte aan de startzaal (Eversel kerk) 12.32 uur
                     of Station Heusden, De Lijn 92 (11.03 uur), halte aan de startzaal (Eversel kerk) 11.09 uur.


Voorwandeling St Baafstocht
- zaterdag 9 maart :


Naar goede gewoonte wandelen we de Sint Baafstocht voor, wat betekent dat we deze tocht verkennen met
de mensen die mee instaan voor de goede organisatie (lees : onze helpers). 

We verzamelen op zaterdag 9 maart om 07.00 uur aan Sint Baaf en wandelen dan de volle 42 km.
Wie in Genenbos (Parochiecentrum Eikenbos, Boskestraat 3, 3560 Lummen) aansluit, kan vanaf daar meewandelen naar Rekhoven en
daar de beide lussen wandelen (27 km in totaal).  Zorg dat je tegen 8.20 uur in Eikenbos bent.
Kies je voor deze twee lussen in Rekhoven (Golfweg 2, 3560 Lummen), dan sluit je daar aan tegen 09.15 uur (totaal 18 km).

Neem in je rugzak wat proviand mee voor onderweg - drankstops zijn voorzien.
Zin om mee te gaan, bel of mail vooraf dan even naar n van de bestuursleden en laat hen weten waar je zal starten !

TERUG