Zaterdag 27 juli 2019

HOOGZOMERTOCHT

6de BERINGEN – DIEST – BERINGEN

Harten Vijf Trofee

 WSV Wandelend Paal vzw

Start : Spectrumcollege, Campus Beringen, ingang Bogaarsveld, 3580 Beringen - vanaf 06.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden :
4 7 – 12 – 16 – 20 –
30 40 50 km


De ruime refter van de Campus Beringen van het Spectrumcollege wordt ook dit jaar weer de ankerplaats voor onze Hoogzomertocht met als onderdeel daarvan onze 6de Beringen-Diest-Beringen.  Rondom deze prachtige startlocatie is er heel wat parkeergelegenheid, waar ons legertje “gele hesjes” (onze fel bewierookte parkeerwachters) je graag aan een parkingplekje helpt voor je wagen.

Daar waar vorig jaar de centrale rustpost lag in de lokalen van ’t Weyerke, aan de Beringse Hekstraat, gaan we deze keer naar de gildenzaal in de Sint Sebastiaanstraat (Paal).  Alleen kunnen we de 4 en de 7 km niet meenemen tot in deze zaal ; voor hen is er dus onderweg geen rustpost voorzien.  We trekken nu onze wandelschoenen aan en gaan – fictief – op pad langs het traject van deze Hoogzomertocht/Beringen-Diest-Beringen.

De brug die in Tervant over het Albertkanaal werd gelegd, dateert uit 1958.  Het gaat om een zogenaamde vierendeelbrug.   De eerste brug op deze locatie werd gebouwd bij de aanleg van het kanaal in de jaren dertig. Op 11 mei 1940 werd deze opgeblazen door het Belgische leger tijdens de Achttiendaagse Veldtocht. Tot 1958 was er dan een veerverbinding. In 1958 werd de huidige brug opengesteld voor het verkeer.  De beperking in doorvaarthoogte en breedte onder de bruggen vormde een knelpunt voor de binnenscheepvaart op het Albertkanaal. De verhoging van de bruggen tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 m maakt het straks mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen.  In september wordt gestart met de werken : met onze Hoogzomertocht gaan we dus nog een laatste keer over deze brug kunnen wandelen.  Op weg daar naartoe, gaan we over de slingerende bospaadjes die tussen de dennenbossen door lopen, parallel met het kanaal.  Na de oversteek van de brug zoeken we naar het toeristisch fietspad dat de Industrieweg verbindt met Tervant.  Langs dit fietspad vinden we een smal kronkelpaadje, dat we volgen tot de afrastering van Borealis.  In de hoge populieren langs dit fietspad woont een kolonie kauwen.  We steken de snelweg over en kriskrassen wat tussen de woonwijken door, op weg naar de eerste rustpost in de gildenzaal van de Sint Sebastiaansgilde.  De 12 km gaat van hieruit straks mee met de 50 km, op weg naar de aankomst.

De langere afstanden gaan via de achterkant van OC De Buiting naar het dorpsplein van Paal, met daarop het kunstwerk “Aardstaal”.  Het werk verwijst naar de verschillende grondlagen van zand en ijzerzandsteen, maar ook naar de verschillende maatschappijlagen van Paal met z’n hecht verenigingsleven.  We vinden er ook het Erepark en het historisch kerkhof.   Met onze Internationale Tocht kunnen we het échte centrum niet aandoen, wegens de wekelijkse markt.  Nu dus wel.  We wandelen onder de toren van Sint-Jan-de-Doper-kerk door en trekken van het centrum weg over de gekende kerkenpaadjes.  Al snel wandelen we tussen het groen op de uitlopers van de Dalenberg, die verder naadloos overgaat in de Venusberg.  Onderweg maken de 16 en 20 km-stappers een doorsteek en keren zij met de langere afstanden terug naar de Sebastiaansgilde voor hun tweede stop daar.  De volhouders laten Meldert links liggen (letterlijk) en wandelen over de Hertenrodeberg, met zijn schaduwrijke boswegels.  Aan de vroegere Luro - we zitten ondertussen op grondgebied Schaffen - steken we de weg Diest-Beringen over en trekken we door de weiden, tussen de koeien, naar de Waterstraat om langs de oever van een veldbeek toe te komen aan de Sint Hubertuskerk van Schaffen.  Halverwege dit traject takt de 30 km af naar het centrum van de Vleugt om Bij De Lukke, de dorpsherberg van dit Schaffens gehucht, even bij te komen van de geleverde inspanningen.  Voor de stoere stappers van 42 en 50 km is er in de gekende Schaffense Gildenzaal een rustpost waar ze kunnen bijtanken.

Vanuit het centrum van Schaffen gaat het dan richting Vliegveld, waar we langs het Detmold-monument wandelen.  Een gedenkkruis herinnert aan de ramp die op 26 juni 1963 gebeurde in de nabijheid van het Duitse stadje Detmold.  Een Belgische C 119 “Flying Boxcar” was op weg met een lading parachutisten om deze te droppen.  Tegen exact 12.05 uur overvliegen ze een Engelse oefenbasis waar tot 12.00 uur schietoefeningen werden gehouden met mortieren.  Kort na 12.00 uur worden er door de niets vermoedende soldaten nog drie mortieren losweg omhoog geschoten.  Eén ervan raakt het overvliegende vliegtuig en het doorboort de vleugel, met daarin de fuel, die ogenblikkelijk verandert in een brandende toorts.  Het vuur slaat over naar het ruim van het vliegtuig.  Amper 9 parachutisten kunnen zich redden, de anderen vinden de dood in het neerstortende vliegtuig.

Achter “de Vliegplein” komen we in het natuurgebied Asdonk, waar een lang weidepad ons meeneemt naar het gekende feestrestaurant Hof Te Rhode, van TV-kok Felix Alen.  Via de andere zijde van het vliegveld komen we aan Fort Leopold, langs waar we afdalen naar de stationsbuurt van Diest.  Door het Heylenpark, met beelden die ooit nog op Expo 58 stonden, trekken we over de Wallen naar de stop in het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek.  Deze keer richten we een kleinere stop in op de benedenverdieping en bij mooi weer kan er ook op het terras genoten worden van een natje en een droogje.  De 42 km zal al eerder de bocht maken om terug naar Schaffen te trekken.  Voor de 50 km, de échte Beringen-Diest-Beringen, volgt nog de doorsteek naar de Diestse binnenstad.

Via het Warandepark komen we op de Kaai, met de springfonteinen, waar het keerpunt van deze semi-lijntocht ligt.  Aan de Saspoort nemen we de fiets- en voetgangersbrug en trekken we naar de Kerkeberg om zo weer in Schaffen aan te komen.  Na een tweede stop in de Gildenzaal gaat het via de Schaffense Molen naar de plek waar ooit de voetbalvelden van Sparta Schaffen lagen.  Een holle weg leidt ons naar de Arbor-boomplantages.  We dalen de hoogvlakte van het Schaffens Veld af en komen aan de ruïne van de Walenhoeve.  Ooit was dit een fiere vierkantshoeve, omringd door een slotgracht en omgeven door tientallen bunders akker- en weiland.  Nu moet je al goed uitkijken om tussen het hoog opgeschoten groen nog restanten te vinden van deze vroegere boerderij.

We zomen langs een dennenbos en komen langs de flanken van Kenis- en Schellekensberg uit op de Vleugt.  Hier vinden we de veldweg die ons meeneemt naar het natuurgebied van de Vallei van de Drie Beken.  Volgt dan een overheerlijk stukje wandelen, waarbij we zoveel mogelijk de weg door het gebroekte blijven volgen.  Omgeven door groen en stilte komen we uit op Brelaar, het Paalse gehucht dat ons toegang verleent tot de Klitsberg.  Zomers dichtgegroeide paadjes laten ons deze uitloper van de Hagelandse heuvels verkennen.  We gaan langs de watertoren en dalen af, richting Sebastiaansgilde, de laatste stop vóór de finish.

Om die te bereiken moeten we weer over de E313. Aan de overkant vinden we nog een aaneenschakeling van prettig wandelende paadjes en veldwegels, om in Tervant uit te komen bij het Albertkanaal.  Een verscholen, groen pad, neemt ons mee tot de bedrijfsgebouwen van Geyskens.  Voor ons ligt nu de brug over het Albertkanaal.  Even nog door het centrum van Beringen om na 50 erg afwisselende kilometer toe te komen in het Spectrumcollege.

We verwachten ook heel wat van onze eigen leden en voor heel wat onder hen wacht er na deze Hoogzomertocht hun beloning voor onze actie “Vijf van de Acht”.  Wie aan vijf van onze acht eigen tochten deelneemt, krijgt dit jaar een luxueuze badhanddoek met “Wandelend Paal”-opdruk !  Hopelijk tot op onze Hoogzomertocht !

Voorwandeling Beringen-Diest-Beringen
Zaterdag 20
juli 2019


We wandelen met de helpers van onze club deze Hoogzomertocht voor op zaterdag 20 juli.
Omwille van de openingsuren van de mogelijke rustlocaties, vertrekken we tegen 06.00 uur in Schaffen, aan Zaal Gildenhuis.
We wandelen dan richting Diest, passeren het Bezoekerscentrum en drinken koffie bij Panos. We hebben dan 9 km gewandeld.
Na de koffie wandelen we door tot Schaffen. Wie daar stopt komt aan 14 km. Je moet er dan wel érg vroeg voor uit de veren !

Wie in Schaffen aanpikt, kan dit tegen 09.00 uur. Onderweg houden we halt bij De Lukke, op de Vleugt.
Verder gaat het tot de Sint Sebastiaansgilde, met wat verderop in het centrum de volgende drinkstop. Van Paal gaat het dan
in 11 km weer naar Schaffen, waar we in café Gildenhuis afsluiten met een frisse pint. Schaffen-Paal-Schaffen is goed voor 23 km.

De 12 km die dan nog overblijft (van Paal, via Tervant naar Beringen en van Beringen, via Tervant naar Paal) verloopt
over de gekende wegjes en paadjes en wandelen we niet voor,
dit omdat de ervaring leert dat het half juli nogal eens erg warm kan zijn.
Neem voor onderweg een lunchpakket mee en voorzie zéker voldoende drank.

Zin om mee te gaan : vooraf even naar de voorzitter bellen
of e-mailen naar
eddy.broos@skynet.be en melden wanneer je zal starten.

TERUG