Zondag 20 oktober 2019
4
7ste Internationale Tocht

 WSV Wandelend Paal vzw

Start : Parochiezaal St Paulus, Diestersteenweg 33, 3583 Paal-Beringen - vanaf 06.30 uur tot 15.00 uur
Afstanden :
4 (verhard) – 7 – 12 – 16 – 20 – 30 – 42 km

      Promofilm, door Jos Van Thienen


Reeds ¾ van onze tochten voor 2019 zijn al achter de rug : er resten er nog slechts twee van de acht die we dit jaar zullen organiseren.  Voor we beginnen met de parcoursvoorstelling van onze 47ste Internationale Tocht moeten we toch weer even een vermanend vingertje opsteken.  Van de meer dan 700 leden die we op dit ogenblik tellen (713) zijn er liefst 174 die we dit jaar nog niet aan de inschrijvingstafel zagen passeren.  Da’s maar liefst bijna ¼ van ons totaal ledenaantal… !  Nog eens 141 clubleden namen aan één van de zes tochten deel die we dit jaar al organiseerden.  Gaan we nog wat verder en tellen we die twee bij mekaar, dan maakt dit dat bijna de helft van onze leden niét of uiterst zelden deelneemt aan onze eigen tochten.  Een vaststelling die tot nadenken stemt.  Nu, er resten nog twee mogelijkheden om deze slechte cijfers wat recht te trekken : op woensdag 30 oktober is er onze Martine Van Camp-tocht in Diest en op zondag 20 oktober dus onze Internationale Tocht.  Eigenlijk is die laatste tocht – hét uithangbord van onze club ! – een verplicht nummer voor ieder van onze clubleden.  We verwachten hen dan ook állemaal !  

De architect van onze Internationale Tocht, onze Beschermde Tocht (binnen een straal van   25 km mag er, naar de reglementen van WandelSport Vlaanderen géén andere wandeltocht worden ingericht) is nu al een aantal jaren onze secretaris Jos Van Thienen.  Hij zorgt dit jaar voor een onuitgegeven parcours waarbij de centrale rustpost wordt ingericht in ’t Weyerke, in de Hekstraat te Beringen.  Een tweede rustpost vind je in de zaal van de Sint Antonius Schuttersgilde.  Met die twee ankerpunten ging Jos aan het werk en spande er een web van wandelwegen en -paden tussen.  Om jullie wandelappetijt wat aan te scherpen, kijken we even wat Jos ons te bieden heeft. 

We starten naar jaarlijkse gewoonte vanuit de Paalse parochiezaal, met in de directe omgeving heel wat parkeergelegenheid.  Volg zeker de richtlijnen van onze toegewijde parkeerwachters !  Zij sturen je naar een plekje waar je je auto kan achterlaten.  De kleinste afstand blijft “op de Buiting” en verkent de zogenoemde bloemenwijken.  Rustig kuierend langs verharde woonstraten, met mekaar verbonden via enkele doorsteekjes, kriskrassen de wandelaars door dit deel van Paal.  Na net geen 4 km (3,8 km is de exacte afstand) staan zij weer in de startzaal. 

De 7 km krijgt na het verlaten van de Paalse “binnenstad” enkele kerkenpaadjes aangeboden.  Via de Dalenberg, één van die uitlopers van de Hagelandse getuigenheuvels, wandel je naar de vernieuwde rustpost van de Sint Antoniusgilde.  Met twee km op de teller kan je hier genieten van een tas koffie of iets fris.  Na de stop zoek je aan de overkant van de weg Diest-Beringen naar een wel erg goed verstopt kerkenpaadje.  Tussen de hagen door en over een akker kom je achter het kerkhof van caravans en afgedankte mobilhomes (Caravaning Verbeeck).  Zo trek je verder naar de flanken van de Busselberg, met zijn erg smalle groene paadjes.  Via het vroegere oefenterrein van Marnick Bervoets, de Paalse motorcrosskampioen, bereik je de Klitsberg, onze huisberg.  Zonder langs deze “hindernis” te passeren, kan onze Internationale Tocht niet doorgaan !  Er werden heel wat bomen gerooid, zodat er beduidend meer lichtinval is, wat dan weer de groei van de resterende bomen en struiken zal bevorderen.  Je komt langs het kapelletje dat nog steeds onderhouden wordt door de plaatselijke gemeenschap, om dan terug aan de start te komen via de serviceflats Klitsberg.

Tot boven op de Dalenberg volgt de 12 km het traject van de 7 km. Van daar af volgen zij de pijlen die hen door de Paalse holle wegen van de Gestelse Berg leiden, om zo af te dalen naar de brug over de E313.  Eens je die over bent wandel je over trage wegen tot de vallei van de Zwarte Beek.  Die beek, met haar lage oevers, mag je volgen tot net voor de rustpost in          ’t Weyerke.  Er staan dan bijna zes km op de teller.  Na een verkwikkende pauze gaat het dan terug naar de start via een autoluwe weg om dan, dankzij de toelating van de eigenaar, langs de blauwbessenplantage te passeren waar tussen half mei en eind augustus heel wat bedrijvigheid heerst bij de pluk van deze blauwe heerlijkheden.  Via holle wegen gaat het dan terug naar de start in de Sint Pauluszaal.

De deelnemers aan de 16 km volgen een identiek parcours.  Alleen gaan zij, bij het binnenkomen van Paal, verder naar de gildezaal van Sint Antonius.  Na deze tweede rust volgen zij dezelfde terugweg als de 7 km tot bij de start.  Voor de 20 km-stappers is er vanaf de Sint Antoniuszaal nog een bijkomende lus die hen meeneemt naar de mooie paadjes op de Kriekelswarande. 

De gevorderde stappers (30 en 42 km) nemen dezelfde weg als de 16 km naar ’t Weyerke. Daar krijgen zij een lus van iets meer dan 9 km.  Via een trage weg stap je naar het kanaal om na de oversteek van de brug, via autoluwe wegen door te steken naar  het landelijke groen van Muizenheide.  Stille veld- en weidepaden brengen je hier in wandelvervoering.  Via een verscholen bosje kom je in het centrum van Beringen, waar je nog een ommetje maakt langs de markt.  Momenteel wordt hier hard gewerkt aan de bouw van het nieuwe Stadhuis, dat deels wordt opgetrokken op de site van het vroegere college.  Alleen de beschermde gevel bleef behouden.  Daarna maak je weer de overstap van het kanaal om zo terug in ’t Weyerke  te belanden.  Na deze halte gaat het samen met de 20 km naar de rust in Geenhout (Sint Antonius).  Daarna maken de 30 km-stappers een uitgebreide lus over de Kriekelswarande. Zij krijgen dan nog een stukje natuur van de Vallei van de Drie Beken voorgeschoteld om dan, samen met de andere afstanden het laatste stukje over de huisberg van Wandelend Paal (Klitsberg) – waar vroeger veelvuldige jeugdliefdes zijn ontstaan – de aankomst te bereiken. De “diehards” (42 km) volgen hetzelfde parkoers als dat van de 30 km.  Als toemaatje maken zij aan de rust Sint Antonius een prachtlus die hen naar de Venusberg brengt, om dan via Geeneinde en de uitlopers van de Hertogenberg langs Meldert  terug naar Paal te keren.

Jos Van Thienen

Zaterdag 12 oktober 2019 :
Voorwandeling
Internationale Tocht


Zoals gebruikelijk wordt ook dit jaar de Internationale Tocht voorgewandeld door onze 
clubleden-helpers.  Er wordt gewandeld aan een tempo dat voor iedereen haalbaar is.

 Starten doen we om 07.00 uur aan de parochiezaal St. Paulus voor de 42 km.
Naast die 42 km kan je kiezen voor twee lussen van elk ongeveer 21 km. De eerste lus start,
samen met de 42 km, in Paal aan de Sint Pauluszaal tegen 07.00 uur.
Je wandelt dan naar 't Weyerke, doet daar de lus en keert terug naar de Sint Antoniusgilde.
Van daaruit wandel je dan terug naar de parochiezaal.
De tweede lus van 21 km start vanaf de Sint Antoniusgilde, Paardenkuilstraat 5, 3583 Paal.
Wie vanaf daar start, verwachten we tegen 11.15 uur. 

We voorzien onderweg enkele (drink-)stops,
boterhammen of een lunchpakket breng je zelf mee.

Mocht je zin hebben om mee te gaan, geef dan vooraf een seintje aan één van de bestuursleden.

TERUG