Zaterdag 18 mei  + Zondag 19 mei 2019

40ste Mariëndaaltocht - DIEST - een jubileum editie !

Start : CVO De Oranjerie
Boudewijnvest 3, 3290 Diest (op 600m station Diest)
vanaf 06.00 uur tot 15.00 uur

Afstanden zaterdag : 4 - 7 - 12A - 12B - 16 - 20 - 32 km  +  50 km Lijntocht Leuven-Diest
Afstanden zondag : 4 - 7 - 12A - 12B - 16 - 20 - 32 - 40 km  +  50 km Hagelandse Heuvel Trail


50 km Hagelandse Heuvel Trail :

Wie de Lijntocht van zaterdag goed heeft verteerd, kan zondag 19 mei starten voor nog eens een traject van 50 km.  In dit tracé zitten maar enkele stukjes die ook in de Lijntocht voorkomen.  Onderweg verbinden we de ene Hagelandse heuvel met de andere en krijg je alzo in totaal goed 600 m hoogteverschil te verwerken.  Na de start wandel je naar de nieuw Demermeander en trek je over de Vinkenberg naar het Prinsenbos.  Bij Demerstee wacht de eerste rust, na goed 13 km.  Over enkele kerkenpaadjes aan de rand van Assent trek je naar de windmolens, aan de rand van de E314.  Onder de brug door daal je af naar de Struikstraat, om dan hoogte te winnen en door te klimmen tot de kruin van de Rijnrodeberg.  Verre zichten over het golvende Hageland zijn hier je deel.  Bergaf en dadelijk weer bergop, door de diepe holle weg in de flanken van de Hermansheuvel.  Beneden wacht dan de Congo, het plaatselijke dorpscafé in Assent.  Er staan al 22 km op je teller.

Vanuit Assent gaan we even kijken naar de bedding van de E314 (fiks klimmetje !) om dan af te dalen naar de vallei van de Begijnenbeek.  We nemen net niet de oprit van de snelweg en trekken heel even langs de rand van de Steenberg.  Door de velden van Ballaar buigen we af naar de Luienberg.  Lui word je van al dat klimmen zeker niet, moe misschien wél.  Een bonkige kasseiweg zet ons af aan de Assentse “Chaussée d’Amour”.  Een vergeten holle weg neemt ons langs de Orchidee (geen rust hier …) mee omhoog om uit te komen bij het Assentse Heilig Hartbeeld, gebouwd na WO II uit dankbaarheid voor het gevrijwaard blijven van het dorp tijdens die wereldbrand. Een golvende veldweg zet ons weer af aan de Prinsenboshelling, met zijn verre zichten over de Limburgse mijnterrils.  Wat later staan we weer bij Demerstee.  Nog 20 km te gaan.  

De Bosterestraat, een onverharde veldweg die parallel loopt met de Leuvensesteenweg stuurt ons naar de vallei van de Begijnenbeek.  Wat verder klimmen we de Kloosterberg op om dan op zoek te gaan naar de OLV-grot in de flanken van een holle weg die ons naar de Toyota-vestiging stuurt.  Een mooi panorama over Webbekom en Diest vormt hier de beloning.  Tussen de akkers dalen we af, zien links van ons nog de oude pastorie van Webbekom en komen zo aan de drukke weg Diest-Hasselt. Aan de overzijde nemen we een pad dat ons naar de St.-Trudokerk van Webbekom leidt.  Dan is het nog anderhalve km prettig wandelen tot de rust in het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek.  

De laatste 8 km verkennen we de noordzijde van Diest.  Even langs de Fossées, de stille waters aan de rand van de Wallen, en dan de Lazarijberg op, met rechts het Vliegveld van Schaffen.  Fort Leopold ligt links van ons, verscholen tussen het groen. We trekken verder tot op de top van de heuvel en dalen dan smal af, tussen de velden.  Voor ons krijgen we zicht op de verre industrie van Tessenderlo.  We buigen links en wandelen mooi over rustige asfaltjes of onverhard, tussen statige beuken.  De holle weg, in de flank van de Langeberg, vormt een mooie finale : na de oversteek van de spoorweg en de Demer staan we weer in de Oranjerie, na een prachtige Hagelandse Heuvel Trail.

40 km : samen met de 50 km gaat het in iets meer dan 13 km naar de eerste rust bij Demerstee. Hier volgt een lus die je in een ruime boog meeneemt rond het stemmige dorpje Assent. Via het Heilig Hartbeeld en de Prinsenbos kom je weer aan bij Demerstee. Na de rust volg je de 50 km tot beneden aan de Kloosterberg : hier kies je een eigen tracé dat je via de Citadel en de Allerheiligenberg weer naar de start brengt. Na een drankje mag je op weg naar het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek. Je maakt een ommetje door het Citadelbos, met zicht op dit militaire bolwerk. Door de binnenstad, met het Warandepark, kom je aan de laatste halte in het Bezoekerscentrum. De terugweg laat je kennismaken met zowel de Fossées als met de Wallen, beide deel uitmakend van de vroegere verdedigingsgordel rond Diest. Natuurlijk mag ook het Begijnhof niet ontbreken, net zomin als de weer opengelegde Demer. Via de Kaai, met de springfonteinen en door de tuinwijken van Diest, kom je weer aan bij de Oranjerie.

32 km : op weg naar Demerstee maak je een eigen verbinding met deze eerste rustpost.  Over de Steneberg gaat het naar de Saffraanberg.  Na de afdaling ervan klim je onverhard naar de Galgenberg, met mooie panorama’s over de velden van Kaggevinne.  Na de rust bij  Demerstee maak je de lus rond Assent, samen met de 40 km.  Vanaf de tweede rust bij Demerstee volg je de 40 km tot de finish.

20 km : samen met de 32 km wandel je naar Demerstee en maak je daar de lus rond Assent.  Dan trek je samen met 32 en 40 km naar de Oranjerie.  Daar zit je tocht er op.

16 km : via de Steneberg en door het Citadelbos daal je af naar het oude centrum van Diest. Even wandel je door de winkelstraat van de Oranjestad om dan samen te komen met de langste afstand (50 km), op weg naar Webbekom.  Na 9 km kom je aan op de Halve Maan.  Samen met 32 en 40 km wandel je dan naar de aankomst.

12 km A : er zijn dit jaar twee afzonderlijke trajecten van 12 km.  De 12 km A gaat over de Steneberg naar het Citadelbos.  Via de trap daal je af naar de Allerheiligenkapel om dan door de Winkelwandelstraat, met de gekende hoekhuizen “ ’t Gestoef, ’t Gepoef, ’t Gemettel en ’t Gespettel”, naar de Warande te trekken.  Hier kom je langs een vroegere steengroeve, waarin later een openluchttheater werd ingericht.  Na de rust in het Bezoekerscentrum spiegel je je in het water van de Fossées, om dan de Lazarijberg op te wandelen.  Aan het station in Diest steek je het Zwart Water over en trek je de Wallen op.  Dan volgt het Begijnhof en de Demerpassage.  Door het Park Cerckel en langs het prachtige Spijker kom je op de Kaai.  Nog even en je staat weer aan de Oranjerie.

12 km B : wie eens wat anders wil dan de Diestse binnenstad, kiest voor deze 12B.  Op weg naar Demerstee volg je de 20 en 32 km, over de heuvels van Kaggevinne.  Na de rust mag je mee met de langere afstanden op hun weg naar de Oranjerie.  Met de schitterende doorsteek van de vallei van de Begijnenbeek, de Kloosterberg en tot slot nog via de Citadel en de Allerheiligenberg, krijg je een ongezien mooie terugtocht. 

7 km : gaat niet mee door het Citadelbos, maar mag via de groene tunnel van de Kanonsbaan aansluiting zoeken met de andere afstanden.  Rust in het Bezoekerscentrum en via de binnenstad (Begijnhof, Demer, Cerckel) terug tot de Oranjerie.

4 km : voor de wandelaars van de kortste afstand zorgen wij voor een verhard parcours.

Openbaar vervoer : station Diest op 600 m van de start – volg de blauwe pijltjes "Inschrijving"


Voorwandeling
Mariëndaaltocht
Woensdag 15 mei 2019


Om de vele helpers die we nodig hebben bij de organisatie van ons Mariëndaalweekend
de kans te geven te laten genieten van het parcours (of een gedeelte ervan), nodigen we hen uit
om deel te nemen aan de voorwandeling op woensdag 15 mei.
Tijdens deze voorwandeling zullen we ook de pijlen aanbrengen op dit traject. 

We vertrekken tegen 07.00 uur aan CVO De Oranjerie, Boudewijnvest 2, 3290 Diest.
We wandelen tot aan Demerstee en maken daar de lus Assent.  Na een tweede stop aan Demerstee
wandelen we via de Kloosterberg en de Citadel weer naar het CVO.  We hebben dan bijna 21 km gewandeld.

Dan starten we met deel 2. Wie wil aansluiten komt tegen 11.00 naar de Oranjerie.
We wandelen nu over de Citadel, door het stadscentrum en over de Warande tot aan het Bezoekerscentrum.
Van hieruit trekken we langs de Fossées, over de Wallen en door het Begijnhof en het Park Cerckel weer terug naar de Oranjerie.
In totaal 12 km. Wie de beide lussen meewandelt, komt dus aan 32km.

Ga je mee, geef dan een seintje aan één van de bestuursleden en deel ook mee waar
je zult starten !  Neem voor onderweg een lunchpakket mee. Wij zorgen ervoor dat we
onderweg regelmatig wel ergens terecht kunnen voor een verfrissing.

Eddy

TERUG