We hadden gehoopt om over beide organisaties wat relevante informatie kunnen mee te geven in dit clubblad.  Jammer eigenlijk, maar geen van beide clubs kon ons tijdig de nodige tochtbeschrijvingen doorsturen.  We houden het dus, een beetje noodgedwongen, bij algemene informatie over de streek.  We zijn er echter wel van overtuigd dat zowel in Zwalm als in Puurs de organisatie op punt zal staan.  

Twaalf dorpen, samengebundeld in één gemeente … Inderdaad, Zwalm (de fusiegemeente) bestaat uit een ganse lijst van dorpen met lieflijke namen als Beerlegem, Dikkele, Hundelgem, Meilegem, Munkzwalm, Paulatem, Roborst, Rozebeke, Sint-Blasius-Boekel, Sint-Denijs-Boekel, Sint-Maria-Latem, Nederzwalm-Hermelgem.  De heuvels van de Zwalmstreek zijn de laagste van de Vlaamse Ardennen, maar daarom niet minder mooi.  Het is hier rustig wonen omdat er geen verbindingswegen doorheen lopen. Typisch aan deze regio zijn de vele molens waarvan de meeste al gerestaureerd zijn of dat op termijn gepland is. Vijf van de molens zijn watermolens die worden gevoed door de Zwalmbeek.

De schilderachtige Zwalmstreek strekt zich uit van het Scheldebekken tot de eerste diepe valleien van de Vlaamse Ardennen.  In geen andere gemeente in ons land dan in Zwalm getuigen vandaag nog zo veel watermolens en windmolens van het rijke verleden. De gelijknamige rivier kronkelt zich in intieme bochten door glooiende weidse vergezichten. Je vindt er tientallen geklasseerde gebouwen, oude hoeves, pittoreske kerkjes en dorpjes, kasseistroken waarop de renners hun ruggen krommen in de Vlaamse voorjaarsklassiekers, natuurgebieden en klaterende beekjes die rustig hun weg zoeken.

Ondanks zijn indrukwekkende heuvelruggen met bijhorende vijfsterrenpanorama’s zouden we de Zwalmstreek oneer aandoen door ze onder de Vlaamse Ardennen te catalogeren.  De schilderachtige vallei van de Zwalm is subtieler dan haar wat pocherige zuiderbuur (de Vlaamse Ardennen dus …).  Geboren uit heuvelwater van de Vlaamse Ardennen schuurt de Zwalm zijn bedding uit in haar smalle vallei.  “Zwalm” betekent dan ook “snel wassen”, of “snel vlieden”.  Het smalle dal beschermde de streek tegen industrialisering en explosieve wegenbouw.  De talrijke watermolens op de Zwalmbeek zorgden jarenlang voor kleinschalige, landelijke economie.  Vandaag dragen zij bij tot de unieke schoonheid van deze streek, de streek waar wij dus zullen in wandelen.

Na de middag rijden we dan naar Puurs, in Klein-Brabant, een geografische streek die zich uitstrekt langs de Schelde en de Rupel, in de stedendriehoek die wordt gevormd door Antwerpen, Brussel en Gent.  Klein-Brabant omvat de gemeentes Bornem, Puurs en Sint Amands.  Deze gemeenten hebben zich op toeristisch vlak gegroepeerd en vormen zo samen het werkgebied van de VVV Klein-Brabant-Scheldeland.  De streek kreeg grote aandacht tijdens en na de uitzending van de TV-reeks Stille Waters, maar ook de jaarlijkse Dodentocht draagt bij tot de uitstraling van de streek.  Na Puurs trek je naar Sint-Amands, waar je de dijkwegen langs de Schelde mag op wandelen.  Wie dan nog goed zit, krijgt vleugels.  Gaat het wat minder, dan zijn die lange asfaltbochten langs het water moordend voor de moraal.  

Even buiten Puurs vinden we het Fort Liezele.  Fort Liezele is één van de best bewaarde en gerestaureerde pantserforten van de Vesting Antwerpen. Het fort dateert van begin 20ste eeuw, doorstond de twee wereldoorlogen en is nu een vestingbouwkundige parel in een groene zone.  Vlakbij ligt ook de Schans van Puurs.  Sinds 1954 is de schans een park met een speeltuin en een cafetaria. Het staat beter bekend als de Sint-Pietersburcht.  De betonnen schans werd gebouwd tussen het Fort van Liezele en het Fort van Bornem, in 1909-1912.  Het gebouw is goed bewaard gebleven en de aarden omwalling redelijk.  

Klein-Brabant is ook Scheldeland, een streek waar je zorgeloos kan wandelen en fietsen door een adembenemend rivierenlandschap.  De autovrije en verharde dijkwegen en jaagpaden vormen een gedroomd kader voor urenlange wandel- en fietstochten.  De veren over Schelde en Rupel zorgen ervoor dat je probleemloos van de ene oever naar de andere kan.  De veren mogen trouwens enkel door wandelaars en fietsers gebruikt worden, ze varen het hele jaar door en zijn ook nog eens helemaal gratis.  Je moet natuurlijk wel rekening houden met de bedieningstijden.  

Vanaf 1 januari fuseren de gemeentes Puurs en Sint-Amands en wordt de naam van de fusiegemeente Puurs-Sint-Amands.  Puurs en Sint-Amands zijn gemeenten die elkaar aanvullen en al een traditie hebben in samenwerking.  De fusie is dus het resultaat van een logisch groeiproces dat de laatste jaren steeds intenser werd.  De nieuwe fusiegemeente zal 26 000 inwoners tellen.  Puurs is verder nog bekend voor de tijdelijke theaterzaal waarin de Studio 100-Spectakel-Musical ’40-’45 wordt opgevoerd (nu al verlengd tot juni 2019 !).  En Puurs is/was ook de woonplaats van Vice-Eerste Minister Kris Peeters.

TERUG