Zondag 15 maart 2020

32ste Sint Baafstocht - Eversel
(Heusden-Zolder)

Start : Parochiecentrum Sint Baaf - vanaf 07.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden :
4 - 6 - 12 - 16 - 20 - 26 - 34 km
+ 42 km : Ever-Green Trailwalk


Met de Sint Baafstocht komt de eerste van onze drie (naast de Sint Baafstocht zijn er nog de Mariëndaaltocht in mei en de Internationale Tocht in oktober) zondagstochten er aan.  De parcoursbouwers hadden het deze keer niet onder de markt !  Net toen zij het traject voor 2020 aan het finaliseren waren, kwam de melding dat de brug over het Albertkanaal in Genenbos-Lummen voor maanden zou worden afgesloten.  Omdat het uitgetekende traject, net als vorig jaar, als centrale rustpost de parochiezaal van Genenbos-Lummen zou gaan gebruiken, diende alles te worden aangepast en hertekend.  Freddy en Charles konden echter terugvallen op hun ruime plaatselijke parcourskennis en zorgden voor een Sint Baafstocht die weeral heel wat wandelaars zal kunnen bekoren, met onderweg weer tal van voorheen nog niet eerder bewandelde wegjes.  Een kort overzicht …

De 4 km is een 100% verhard parcours, geschikt voor rolstoelen en kinderwagens, dat door de autoluwe straten en woonwijken van Eversel loopt.  Toch is er onderweg voldoende veel groen te zien en zullen in de voortuintjes zeker de eerste voorjaarsbloeiers te zien zijn.  Immers, de winter zou tegen half maart definitief moeten voorbij zijn, al durft die net dán nog wel eens hard uit te pakken, zoals we dat drie jaar geleden mochten ervaren …

Wie kiest voor de 6 km krijgt een erg gevarieerd parcours, met onderweg al een flinke portie onverharde wegels en paden.  Je gaat vanuit Eversel in de richting van het Albertkanaal en vervolgens langs weiden en velden naar het gehucht Ubbersel, waar je naar de Mangelbeekvallei wandelt en langs “de Meulekes” komt.  Hier stond vroeger de Molen van Strabroek, op een oude arm van de Mangelbeek.  De geschiedenis van die molen gaat terug tot in 1415 (!), toen een onderslagmolen werd gebouwd.  In 1528 zijn er twee watermolens : een olieslagmolen en een graanmolen.  In 1871 is de graanmolen er erg aan toe.  Het sluisgestel was dringend aan vernieuwing toe.  In de jaren ’50 van vorige eeuw wordt dan de Mangelbeek recht getrokken en op 17 juli 1959 kon er niet meer worden gemalen op waterkracht.  Tot in 1973 werd er nog wel elektrisch gemalen.  Toen ging de laatste molenaar, Frans Vos in pensioen en stond de molen stil.  In 2005 werd de molen aangekocht door particulieren, die het pand renoveerden en er een B&B in uitbaatten.  Vandaag is de Strabroekse Molen één van de laatste Vlaamse molens met een archaïsch achtspakig onderslagrad.  Je wandelt verder tussen weiden en velden, terug in de richting van Eversel waar je eerst nog een ommetje maakt door de bossen, om vervolgens terug naar de startzaal te wandelen.  De 4 en de 6 km hebben geen rust onderweg.

De andere afstanden vertrekken vanuit Eversel door de bossen van Van Soest en langs de vallei van de Halbeek naar Heusden waar ze een eerste keer pauze houden in de  O.L.V. Gildezaal aan de Schaapsweg.  De 12 km heeft dan 5,4 km afgelegd en wandelt na de rust terug via Heusden-Centrum, de Sint Janskapel en de bossen van de Bouworde naar de bossen van Van Soest om zo terug in de startzaal te komen.  Het domeinbos Van Soest is sinds de 18de eeuw in bezit van de familie de Horion.   De naam Van Soest duikt pas op in 1921.  Toen huwde één van de stamboomtakken van de Horion met een Van Soest-familielid.  In 1998 werd de Vlaamse overheid eigenaar van het boscomplex.  De jaren daarop werden nog enkele extra percelen aangekocht.  Dit resulteert vandaag in een mooi aangesloten bosgeheel van  ongeveer zestig hectaren.

De 16 km maakt in Heusden een lus van 5,4 km door de bossen en velden van de Beringerheide om zo terug op de rustplaats in Heusden te komen en vervolgens samen met de 12 km weer naar Eversel te wandelen.  Deze lus bevat heel wat onverharde wegen en paden, waarop het aangenaam wandelen is, midden de ontluikende natuur.

De 20 km maakt in Heusden eveneens de lus over de Beringerheide maar de lus wordt voor hen verlengd tot 8,2 km.  Na een tweede stop in de Schaapsweg gaat het via Heusden en de bossen van Van Soest, samen met de andere afstanden, terug naar Eversel. 

De 26 km zal aan de eerste rust in de OLV-gildezaal in Heusden 5,4 km hebben afgelegd en gaat vervolgens richting Zolder.  Ze gaan richting de Cité van Heusden om dan af te buigen naar Zolder.  Ze wandelen door De Stukken, een moerassig gebied dat verzakt is door de mijnbouw en zo onder water is komen te staan en gaan verder richting Beekbeemden om dan langs de Mangelbeek het centrum van Zolder binnen te wandelen.  In Zolder komen ze langs de Sint-Vincentiuskerk, die in vele opzichten bijzonder is.  Deze kerk is in Limburg een uniek voorbeeld van een hallenkerk. Ze is opgetrokken in Maaslandse gotiek.   Het onderste deel van de kerk is opgetrokken uit bruine ijzersteen, afkomstig van Diest.  Als gevolg van mijnverzakkingen was het gebouw meer dan twintig jaar gesloten.  Van 2000 tot 2004 werd het merkwaardig gebouw op bijzondere wijze gerestaureerd.  Een bezoek is zowel een belevenis op historisch, kunsthistorisch als bouwtechnisch vlak.  Wat verderop wacht de rustpost, in zaal De Piron.  Samen met de 34 en 42 gaat het nu via Heusden weer naar Eversel.

De 34 en 42 km lopen samen met de 26 km tot het centrum van Zolder.  Na de rust in De Piron wordt er hier voor de 42 km een prachtige lus van 10 km uitgetekend door een aantal natuurgebieden.  We gaan eerst richting ‘t Weyerke  om vervolgens naar de Laambroeken te wandelen, met zijn vochtige weilanden.   De Laambroeken zijn een onderdeel van wat ooit een uitgestrekt hooilandgebied was tussen Houthalen, Zolder en Zonhoven.  Het gebied ligt in de laagte van de Laambeek en vormt met zijn bloemrijke hooilanden en talrijke slootjes een uniek wandelgebied.  Via de Geelberg en de bossen van Kasteel Vogelsanck en door de dreef van de Witte Barrier gaat het dan terug naar de rustzaal De Piron in Zolder.  Na de rust trekken de 26, 34 en 42 km samen door de Mangelbeekvallei terug naar de rustpost in Heusden.   Het natuurgebied van de Mangelbeekvallei is een moerassig geheel, dat deels in een mijnverzakkingszone ligt. De aanwezigheid van prachtige waterplassen, open moeras, elzenbroekbossen en venig berkenbos wijst op de waterrijkdom van het gebied.  In het landschap ontdek je sporen van een kleinschalig agrarisch landschap zoals houtwallen, graslanden, hooilanden of akkertjes.

Vanuit Heusden keren alle afstanden samen terug naar de ruime startzaal in Eversel, waar men de inwendige mens kan versterken met een dampende tas koffie met Limburgse taart of een broodje of een lekkere tas soep.  Of er kan een Biertje van de Tocht gedronken worden.

We verwachten héél wat van onze eigen leden op deze prachtig-groene Sint Baaftocht !  Hou er wel rekening mee dat je dus vanuit Lummen niét naar Eversel kan (brug Albertkanaal afgesloten).  In Eversel hebben we heel wat parkeergelegenheid in de directe omgeving van de startzaal.  Volg echter wel de aanwijzingen van ons legertje parkeerwachters : zij helpen je graag een plekje te vinden om je wagen achter te laten.  Tot dan !

Afstandstabel.

Openbaar vervoer : Station Diest, De Lijn 92 (11.53 uur), halte aan de startzaal (Eversel kerk) 12.32 uur
                     of Station Heusden, De Lijn 92 (11.03 uur), halte aan de startzaal (Eversel kerk) 11.09 uur.


Voorwandeling St Baafstocht
- zaterdag 7 maart :


Naar goede gewoonte wandelen we de Sint Baafstocht voor, wat betekent dat we deze tocht verkennen met
de mensen die mee instaan voor de goede organisatie (lees : onze helpers). 

Wie tegen 07.50 uur in Heusden aansluit (O.L.V.-Gildezaal, Schaapsweg 81, 3550 Heusden-Zolder),
doet in totaal 32 km.  Na de lus van 8 km passeren we een tweede keer
in de Schaapsweg.  Wie dan (09.15 uur) aansluit, kan ongeveer 24 km mee wandelen.
De lus vanaf Zaal De Piron in Zolder (Pironlaan 8, 3550 Heusden-Zolder) is 10 km lang.
Wil je graag alleen maar deze lus wandelen, dan sluit je daar aan tegen 11.15 uur.


Neem in je rugzak wat proviand mee voor onderweg - drankstops zijn voorzien.
Zin om mee te gaan, bel of mail vooraf dan even naar één van de bestuursleden en laat hen weten waar je zal starten !

TERUG