Op zaterdag 11 december combineren we een wandeling langs de boorden van de Durme met een feeërieke avondwandeling doorheen de Arteveldestad, Gent.  

Hoekske Hamme is de club die op 11 december de Durmetocht inricht.  We zijn rond de middag ter plekke en kiezen er voor een tocht van maximaal 15 km.  Omdat de organiserende club nog geen definitief parcours kon doorgeven (infrastructuurwerken in uitvoer van het Sigmaplan), houden we het bij wat summiere informatie over de Durmevallei.  Ooit was de Durme een lange rivier, die ontsprong in West-Vlaanderen en uitmondde in de Schelde ter hoogte van Hamme. In de loop der eeuwen is echter duchtig ingegrepen in de loop van de Durme. Ook de typische fauna en flora moesten eraan geloven. Nu staat alleen het stroomafwaartse gedeelte van de rivier nog onder de invloed van eb en vloed. Het Sigmaplan wil deze getijden-Durme veiliger maken en tegelijk haar oorspronkelijke natuurwaarde teruggeven. 

Een deel van de Durmetocht gaat langs de Oude Durme, een afgesneden meander die uitgroeide tot een stukje waardevolle natuur met een unieke fauna en flora. Het is dan ook een waar paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers ! Tot 1934 kronkelde de Durme van Hamme naar Waasmunster. Door het rechttrekken staat deze meander niet meer onder invloed van eb en vloed. Sindsdien is de Oude Durme een stukje waardevolle natuur met een unieke fauna en flora, waar het heerlijk wandelen is.  Tegen 15.30 uur zeggen we Hamme vaarwel en rijden naar Gent.

In Gent zijn de Florastappers onze gastheer.  We laten ons door hen rondleiden doorheen de prachtige Gentse binnenstad.  Alle omlopen komen langs de Winterfeesten en naast de klassieke toeristische bezienswaardigheden worden ook de niet of minder gekende gedeeltes en steegjes van de stad in de omlopen opgenomen.  Een greep uit wat we onderweg zoal kunnen tegenkomen :

Het Oud Sint-Elisabethbegijnhof : in 1242 gesticht.  In 1874 verhuisden de begijnen naar hun nieuw begijnhof te St-Amandsberg.

Het geboortehuis van Keizer Karel : het Prinsenhof was een gigantisch groot kasteel (13de eeuw). Het telde meer dan 300 kamers, had een lusthof, vijvers en een dierentuin. Nu rest enkel de Noordelijke toegangspoort (de “donkere poort”) van dit majestueuze kasteel.

Het Gravensteen : de burcht werd gebouwd in de 9de eeuw door graaf Boudewijn I als bescherming tegen de Noormannen. Na een lange lijdensweg werd het zwaar toegetakelde kasteel in 1894 gerestaureerd. Het werd deels een fantasierijke restauratie, waarbij authenticiteit en historische getrouwheid niet altijd voorrang kregen. Toch werd het een indrukwekkend geheel en het drukst bezochte Gentse monument.  

Het Sint-Veerleplein : het plein was oorspronkelijk het voorhof van het Gravensteen, waar een aantal dienstgebouwen stonden en ook de grafelijke bidplaats, de Sint-Veerlekerk. Centraal op het plein staat een kleine zuil, bekroond met een zittende leeuw, die de Gentse banier vasthoudt.

De Koren- en Graslei : we wandelen langs het Achterhuis “De Wapens van Zeeland”, het Gildehuis Den Enghel,  het Romaans stapelhuis “Spijker”, het Tolhuisje, het Cooremetershuys en het Gildehuis der Vrije Schippers.

De Sint-Michielsbrug : deze majestueuze brug over de Leie werd ook gebouwd voor de tentoonstelling van 1913 en moest als een soort belvedčre dienen van waarop de toeschouwer een weids uitzicht had over de binnenstad. Midden op de brug staat een bronzen beeld van de aartsengel Michiel die de duivel ervan langs geeft, een werk van de Gentse beeldhouwer R. Rooms.

Een “Gent by Night” zonder de drie torens van Gent kan niet. De eerste is die van de Sint-Baafskathedraal. De kathedraal is de thuisbasis van het gekendste kunstwerk van Gent “Het Lam Gods”. Het Lam Gods is een meesterwerk van de Vlaamse Primitieven.  De middelste toren van het Belfort kreeg net voor 1913 haar huidige spits als vervanging van de oude gietijzeren spits. De draak die momenteel op het Belfort staat, werd in 1980 geplaatst.  De derde toren is die van de Sint- Niklaaskerk. Op de pleintjes tussen de 3 torens hebben de Winterfeesten plaats. Zoals reeds vernoemd gaan alle omlopen erlangs.

De Kouter : dit plein is vooral bekend om zijn Bloemenmarkt. Op het plein tref je naast de Gentse Opera, ook nog de Handelsbeurs.

De Krook : deze wijk is volop in vernieuwing. De bibliotheek is reeds enkele jaren in gebruik. Er volgen nog een nieuw mediacentrum en een concertzaal.  Sinds een jaar of 20 staat het gebouw leeg maar enkele jaren terug is men gestart met de renovatie van het gebouw.

De langste afstanden gaan nog langs het Baudelopark ,“Portus Ganda”. Sinds vorig jaar werd de in 1960 dichtgegooide Nederschelde (Reep) weer opengelegd. Hiervoor werden een aantal nieuwe bruggen gebouwd waaronder de Sint-Bavobrug.  Het Patershol is één van de oudste wijken in Gent en heeft zijn gesloten stratenpatroon uit de middeleeuwen bewaard. Eind de jaren 1900 werd het Patershol met z'n oud nauw stratenpatroon geleidelijk een achtergestelde buurt of getto. Tot in de jaren zeventig bleef die toestand bestaan, waarna de oude wijk dankzij zijn oude uitstraling weer opgewaardeerd werd. Vandaag de dag is de wijk vooral bekend om zijn vele gezellige en goede restaurants en pittoreske steegjes.  Het Rabot, een prachtig gebouw met twee torens, werd onlangs gerestaureerd.   

Heel wat moois dus onderweg, met ook heel wat restaurantjes waar we onderweg wat kunnen eten.  De club zelf voorziet onderweg ook een rustpost.  Snel inschrijven, want eens de bus volgeboekt is, ben je te laat … Vergeet vooral niet dat vanaf nu we in Paal opstappen aan de Carpool-parking, aan de op-/afrit E 313 (aan Mc Donalds), Zwanenbergstraat !


TERUG