Donderdag 11 februari 2021
44ste Wandeling Koersels Fonteintje

Start : Sint Sebastiaansgilde Koersel - vanaf 07.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden : 4 km verhard  en  3 lussen (10 km - 10 km - 8 km)


We blijven erg voorzichtig, maar mocht op 15 januari blijken dat er ook voor de buitensporten versoepelingen zitten aan te komen, dan zijn we ervan overtuigd dat onze federatie het licht op groen zal zetten om het georganiseerd wandelen weer op te starten.  Is dit mét catering ? Die vraag durven we met grote waarschijnlijkheid negatief beantwoorden.  Zoals het er nu naar uit ziet, mag de horeca hopen op een opening tegen ten vroegste 1 februari.  Is dat dan weer een opening met beperkingen ? Met maximum vier aan een tafel, anderhalve meter ruimte tussen de tafels, ontsmettingsgels, bediening met mondmasker …? Dan menen wij dat het raadzaam is om op 11 februari de zaal alleen maar te gebruiken voor de inschrijving en de afstempeling.  De toiletten zullen wel toegankelijk zijn en buiten zorgen wij dat iedereen zijn auto op een veilige manier kan parkeren, onder begeleiding van ons legertje ervaren parkeerwachters.  Mochten we de toelating tot organiseren alsnog niet krijgen, dan zorgen wij in de bossen rond het Fonteintje voor een drie weken lang uitgepijld parcours.  

Na de bijzonder nare ervaringen die we vorig jaren kenden in het Chiroheem (vooral dan op financieel gebied …), waren we zinnens in 2021 een rustpost te organiseren in de Watersnip, het Onthaal- en Bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over het uitgestrekte natuurgebied van de Zwarte Beek.  Echter, de omstandigheden nopen ons ertoe om dit jaar zonder stop onderweg te organiseren.  In geval de horeca zou open mogen, kan er op beide lussen van 10 km wat gedronken worden in de taverne aan de Uitkijktoren van het Fonteintje.  

Je krijgt dit jaar dus een gans nieuw parcours, waarbij we het aanbod aan boswegen en paadjes met heel wat percent kunnen optrekken én waarbij we aan het bedevaartsoord van Koersels Kapelleke passeren.  De twee hoofdlussen zijn 10 km.  Daarbij komt nog een lus van goed 8 km, plus nog een verhard parcours van 4 km.  Keuze te over dus !  

De eerste lus van 10 km zoekt in vele bosbochtjes naar het Bezoekerscentrum van de Watersnip.  Eens daar aangekomen wandel je, binnen de omheining van De Watersnip, over het door hen aangelegde Prikkelpad, met schitterende zichten over de Koerselse Heide (militair domein).  Langs de rand van het militair domein keer je terug naar de startzaal. 

Lus twee brengt je ongeveer halverwege, na heel wat bosgenot, aan het Koersels Kapelleke en wat verderop tot aan de Uitkijktoren van ’t Fonteintje.  De terugweg zal anders verlopen dan wat je de voorbije jaren gewoon was, met net voor het einde zelfs een nog maar zelden bewandeld paadje.  Beide lussen van 10 km kunnen worden ingekort tot 8 km.

In de afzonderlijke lus van 8 km komt wat meer verhard voor, maar al bij al krijg je ook op deze omloop nog een fikse scheut boswegels voor de voeten. 

Tot slot is er nog het verharde parcours van 4 km, waarbij onze parcoursbouwer Jos de gebruikers van rol- en kinderwagen in gedachte heeft gehouden.  Geen onverharde passages dus, geen trappen of hoge trottoirs.  Lekker vlak huisjes kijken en zoeken naar bloeiende plantjes in de voorjaarstuintjes.  We hopen dat het mag doorgaan en dan verwachten we jullie natuurlijk állemaal !!!  In het andere geval kan je een aantal weken lang komen genieten van onze CoronaRingen in de bossen van Koersel …

Openbaar vervoer : de Lijn 2 Hasselt-Beringen, halte Koersel Gemeentehuis


TERUG