Na de eerste erg succesrijke uitstap van donderdag (!) 7 april, waarbij we met een volledig bezette autocar (50 plaatsen) naar Nieuwpoort reden, volgt op zondag 8 mei de tweede clubuitstap van het jaar.  Amper enkele dagen na ons wandelweekend in en om Den Haag, rijden we dan naar Zaventem, met een kort voorafje in Averbode.  

Wit-Blauw Scherpenheuvel organiseert op 8 mei zijn Meitocht, startend vanuit Averbode.  Vooraleer we naar Brussels Airport rijden, houden we even halt in Everbeur, waar we een korte ochtendwandeling maken.  Na een koffietje nemen we dan weer plaats op de bus en laten we ons naar Zaventem brengen.  Daar nemen we deel aan de Vlaams-Brabantse wandeldag, “Vlaams-Brabant Wandelt”.  We kregen van de organiserende club de informatie door over de mogelijke afstanden die zij aanbieden en, eerlijk gezegd, dat ziet er écht mooi uit.  Wie zou denken dat er in de buurt van onze nationale luchthaven alleen maar opstijgende en landende vliegtuigen te zien zullen zijn, moet zijn mening zeker herzien.  We krijgen er een erg gevarieerde tocht met als grote attractie een bezoek aan één van de hangars, óp de luchthaven zelf (!), waar we kunnen zien hoe een vliegtuig wordt onderhouden.

De 5 km start in het centrum van Zaventem en gaat richting ’t Imbroek.  Het Imbroek is het oudste groendomein van Zaventem.  Van daaruit gaan de wandelaars  langs mooie landelijke wegen naar Nossegem. Zij komen dan langs de gekende “Ikea-landingsbaan” en lopen langs het “Noskoem-wegske” terug naar de startzaal.  Bij deze korte afstand kan de wandelaar ook eens een kijkje gaan nemen in de Sint-Martinuskerk op het marktplein te Zaventem : in deze kerk hangt het beroemde schilderij van Antoon Van Dijck “Sint Maarten deelt zijn mantel met een bedelaar”.  

De 8-12-15 km wandelen langs het Imbroek richting Nossegem.  Langs landelijke wegen komen de 12 en 15 km aan de mooie gerestaureerde hoeve “Nothengem”, waar zich de eerste rustpost bevindt. De 8 km heeft rechtsreeks een rustpost op de luchthaven (loods).  Na genoten te hebben van een hapje en een drankje gaan de wandelaars via de “Ikea-landingsbaan” door het Speelbos (Vliegbos), waar zich het vernieuwde Spottersplatform van Brussels Airport bevindt.  Hier heeft men een prachtig zicht op de luchthaven. Dit panoramisch uitzichtpunt biedt de gelegenheid om mooie foto’s te nemen van startende en landende vliegtuigen.

Dankzij de toelating van Sabena Aerospace, hebben de Parkvrienden Zaventem dit jaar een uitzonderlijke doorgang verkregen via loods H-08, waar vliegtuigen worden hersteld en onderhouden. De wandelaars kunnen ook een kijkje nemen óp de “Tarmac”, met de start- en landingsbanen en genieten van de unieke kans om eens onder de indrukwekkende vleugels van een vliegtuig te mogen wandelen.  In deze loods is er een tweede rustpost voorzien met broodjes, taart, soep en frisdranken.  Opgelet echter : alle wandelaars die toegang willen verkrijgen tot deze loods en eventueel de Tarmac op wensen, moeten aan de toegang hun controlekaart of controlebandje tonen.  Dit wordt omwille van veiligheidsmaatregelen opgelegd door de luchthavendirectie.

De wandeling wordt verdergezet via de brug naar Diegem-Lo waar het parcours je langs het mooie Crown Plaza Park terug loodst naar de startplaats te Zaventem.  De wandeltracés van 20-25-30 km lopen in een totaal andere richting. Via de Stockmansmolen nemen de wandelaars het mooie en vernieuwde Woluwewandelpad richting Sint-Stevens-Woluwe om dan via holle en veldwegen, door het gemeentelijke park Mariadal te wandelen richting Nossegem.  In het Mariadal-park, met zijn bronnen en vijvers, kan iedereen genieten van de mooi aangelegde paden en de fauna en flora in dit park.  Dit wandelparcours volgt nadien in grote lijnen de 12 en 15 km, naar de rustpost Nothegemhoeve.

De 25 en 30 km-wandeltracés krijgen het asielcentrum  127 Bis te zien waar zich tevens ook het tweede Spottersplatform bevindt.  De 30 km maakt een lus via Erps-Kwerps om een tweede maal terug te keren in de rustpost Nothegemhoeve.  Vervolgens sluiten zij aan bij de 12-15-20 km.  Voor deze afstanden is er ook een derde rustpost voorzien in de loods op de luchthaven.  De mix van natuur en cultuur zal de wandelaar zeker weten te verrassen.

De tijd om in te schrijven is deze keer vrij kort : niet aarzelen dus.  Ook nu weer boeken we een autocar van 50 plaatsen : eens die volzet is, stoppen de inschrijvingen.  We hopen op veel belangstelling, want op deze “provinciale” wandeldag zijn per deelnemer drie punten te verdienen voor het WSVL-clubklassement !


TERUG