Wandelingen in Coronatijd : de Wandelend Paal "CoronaRingen" !!

Vanaf woensdag 1 juli tot vrijdag 24 juli : 3 wandelingen met start in Zolder centrum

Vanaf woensdag 1 juli en dat tot en met vrijdag 24 juli kan je onze CoronaRingen volgen vanuit het centrum van Zolder.  We vertrekken aan het gemeentehuis, waar je onze infopancarte zal terugvinden.  In cafe ’t Kuipke, op de hoek van de markt, zijn we zowel binnen als buiten op het terras welkom om voor of na onze CoronaRingen iets te drinken.  De openingsuren : ma, do, vr, za en zo vanaf 10 uur.  Woensdag vanaf 11.30 uur.  Dinsdag is sluitingsdag.

Lus 1 : vertrekt aan het gemeentehuis en gaat door enkele rustige straten naar het Vogelsanckbos.  Dan steken we de E314 over om aan de overzijde in het bos verder te wandelen via Geelberg naar De Laambroeken.  Op de terugweg stappen we via rustige wegen naar 't Weyerke, gaan langs het Domherenhuis, het oud Cultureel Centrum en het statige Woutershof.  Afstand : 9,4 km

Lus 2 : van aan het gemeentehuis wandelen we naar de poort van de Witte Barrier om daar het Vogelsanckbos, met zijn indrukwekkende beukenrij, in te trekken.  Via enkele nog niet eerder bewandelde paadjes komen we op de Heikant en via enkele woonstraten gaat het verder naar het Kasteel van Meylandt.  De Blokhut, aan de visvijver, zal alle dagen open zijn van 13 tot 22 uur en op zondag vanaf 10 uur.  Door de Mangelbeekvallei gaat het dan weer tot Zolder. Afstand : 7,2 km

Lus 3 : we starten aan het gemeentehuis en gaan door enkele woonwijken naar De Stukken. We wandelen door de natuurgebieden Schansbeemden en Berkenbosbeek tot aan de spoorlijn Hasselt-Mol.  Even verderop steken we de spoorweg over en gaan we verder naar het oude kolenspoor van de mijn van Zolder. We volgen dit kolenspoor onderlangs.  Zo komen we aan het Helzoldstadion, waar we weer de natuur induiken om zo naar de mijnsite van Zolder gaan.  

We lopen langs enkele beschermde monumenten zoals Watt17.  In de schaduw van de statige schachtbok ligt dit geklasseerd industrieel gebouw, de voormalige elektriciteitscentrale die ooit de ganse mijnsite in beweging zette.  Bij de mijnontginning gebeurde er jammer genoeg regelmatig een dodelijk ongeval. Het voormalige Dodenhuisje werd gebruikt om het lichaam van een verongelukte werknemer te bewaren vooraleer het kon worden vrijgegeven voor autopsie en begraving. Als een lijk in het Dodenhuisje bewaard werd, ontstak men steeds het licht. Zo wisten de mijnwerkers dat één van hun makkers verongelukt was.  Het administratief hoofdgebouw heeft zijn oude functie behouden, zij het dan voor diverse ondernemingen. Verder zien we op de mijnsite nog de vroegere badzaal of zoals de mijnwerkers het noemde "den Lavaar".  Zo komen we via een trap op het marktplein met links het CVO De Verdieping.  Midden op het marktplein staat de eerste rookafvoerschouw van het ketelhuis van de koolmijn, daterend uit 1913. Zij heeft een hoogte van 40 m en is gebouwd door de bekende Société Léon Monnoyer et Fils uit Brussel. Dezelfde firma realiseerde ook de bewaarde watertoren rechts van het ophaalgebouw. Beide gebouwen werden in 1993 als monument beschermd.  Het bijzondere aan deze gebouwen is dat zij volledig in beton zijn opgetrokken. 

Links zien we ook nog het museum “ZLDR Luchtfabriek”.  Benieuwd hoe er op 800 m diepte (!) geademd en gewerkt kon worden of hoe het voelt om in een oneindige schacht te staan? Ooit al door een kleurrijke jungle van buizen en staal gewandeld ?  Hier beleef je het !  Het voormalige ophaalmachinegebouw en de persluchtcentrale zijn omgetoverd tot een boeiende ruimte waar je het mijnverleden in al haar glorie kan beleven.  Je kan het museum gratis bezoeken, iedere dag van 10 tot 17 uur.  We zijn ook welkom in het MUZEcafé, alle dagen geopend van 10 tot 23 uur. 

Op de terugweg naar Zolder wandelen we over het fietspad naar de Basisschool de Beekbeemden, om dan de schilderachtige bedding van de Mangelbeek te volgen tot in het Zolderse centrum.  Afstand : 8,4 km

Mogelijke uitbreidingen lus 3 : vanaf de mijnsite van Zolder (Verdieping, Marktplein 5) kan je twee vaste, bewegwijzerde wandeltrajecten volgen.  De beschrijving van deze twee wandelingen, met plan, kan gratis bekomen worden aan de balie van ZLDR Luchtfabriek.

De eerste is de Mijnarchitectuurwandeling.  Deze is 9,5 km lang en volledig verhard.  Je volgt de Rode Driehoek.  Deze wandeling voert je langs de belangrijkste gebouwen, relicten van het mijnverleden op de mijnsite zelf en de mijncité van Berkenbos met het multiculturele karakter van de vele handelszaken en de verschillende huizentypes, eigen aan de mijnarchitectuur. Ontdek ook hoe de hiërarchie op de mijn zich duidelijk weerspiegelde in de woningbouw. Hoe hoger je functie was, hoe dichter je bij de mijnsite woonde en hoe groter je huis was. Maak kennis met de "Engelse Cottage stijl", "de Nieuwe Zakelijkheidstijl" enz.
 

Het tweede vaste traject is de Terril- en Tuinwijkenwandeling van 7,5 km, volledig verhard (behalve de terril) en je volgt de Groene Rechthoek. Wat Michelinsterren voor restaurants betekenen, zijn landschapssterren voor bijzondere stukjes natuur. De mijnterril is een driesterrenplekje dat je absoluut niet mag missen. Via het wandelpad vanaf de zuidvoet van de terril, bereik je de top op een hoogte van 155 m. Je wordt er beloond met een fascinerend uitzicht over de omgeving. Bij helder weer kan je kilometers ver kijken. Met “de spotter” - een periscoopachtig kijktoestel - breng je het omringende landschap dichterbij : filmpjes en foto’s vertellen je meer over het mijnverleden. Aan de voet van de terril ligt Lindeman, één van de eerste tuinwijken in Limburg.

De pijlen van deze drie CoronaRingen blijven tot 24 juli hangen.  Daarna zorgen we voor weer drie andere lussen, startend vanaf een andere locatie.  De deelname aan deze CoronaRingen blijft gratis.  Problemen met de afpijling van de lussen kunnen gemeld worden aan Charles Theys 0487/454828 (van 1 tot 12 juli) en aan Freddy Deziron 0474/624479 (van 13 tot 24 juli). Wil je graag een reactie kwijt, dan kan dit via mail naar wandelend.paal@belgacom.net .

Geniet van onze Wandelend Paal CoronaRingen en vooral : blijf gezond !