Wandelingen in Coronatijd : de Wandelend Paal "CoronaRingen" !!

Vanaf dinsdag 3 november tot en met zaterdag 21 november  :
Alternatief voor onze Martine Van Camptocht :
2 wandelingen van 10 km met start in Diest, Bezoekerscentrum Webbekoms Broek

Vanaf dinsdag 3 november tot en met zaterdag 21 november bieden we jullie de zevende serie CoronaRingen aan. Hoe graag we ook de Martine Van Camptocht hadden ingericht, toch moeten we ons schikken naar de heersende maatregelen. Als alternatief kunnen jullie deze tocht tóch wandelen, zij het dan onder de vorm van CoronaRingen. Start is, zoals bij de vorige Diestse CoronaRingen, aan de poort van het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek (Omer Vanaudenhovelaan 48, Diest).

Zoals je weet verdelen we de opbrengst van de Martine Van Camptocht ieder jaar over drie goede doelen : vzw Martine Van Camp, vzw Stijn (overkoepelende gehandicaptenzorg in Limburg) en vzw ’t Perdje. Omdat we de tocht nu niet kunnen inrichten, dachten we, naast een wandelalternatief, ook aan een financieel alternatief. De stortingen die jullie overschrijven op BE70 9733 4983 9325, verdelen wij na afloop van deze CoronaRingen over deze drie goede doelen !

Bekijken we snel even de omlopen ?

Lus 1 gaat langs de buitenzijde van het Provincaal Domein Halve Maan en door de gerenoveerde Slachthuissite naar Webbekom. Achter het dorp door lopen we langs de rand van het overstromingsbekken en mogen we (voor het eerst) rond de schitterende vijver, aan de rand van het wachtbekken. Ter hoogte van de toegang naar het Sint Jansklooster krijg je dan een nooit eerder bewandeld tracé aangeboden. Via de historische Hoeve Eksterhof en het Rotbroek kom je aan de Zwarte Beek, waar duidelijk de sporen te vinden zijn van de bever.  Let op de ‘glijbanen’ die je ziet in de oever van de beek : langs die schuifaffen laat de bever zich in het water glijden . Door een oase van groen kom je aan de nieuwe wandelbrug over het Zwart Water, die pas enkele weken geleden werd geopend. Langs de boord van de Demer wandel je tot het sluizencomplex. Aan de overkant van de vroegere spoorweg geniet je nog van een stukje Demer en krijg je weer zicht op het Bezoekerscentrum. Door ‘Mini-Hageland’, in de tuin van het Bezoekerscentrum (let op de schapen !) kom je weer aan de start. Opgelet : mocht de poort gesloten zijn, kan je ten allen tijde door de draaipoort naar buiten.
Deze lus kan ingekort worden tot 6 km : in Webbekom neem je dan de kasseiweg die tot aan de vroegere spoorweg leidt. Even verderop sluit je aan bij de andere wandelaars.

Lus 2 leidt de wandelaar over de Wallen, met het uniek mooie Boerenkrijgplein (en de kanonnen !). Via de Schaffense Poort en het Jan Heylenplein wandel je naar het Fort Leopold, een staaltje van militaire bouwkunst dat zowat IN de Lazarijberg werd gebouwd. Rond diezelfde Lazarijberg gaat het verder om dan via enkele verborgen paadjes door de gekende Holle Weg af te dalen naar de Ring. Even achterom om uit te kijken op de beeltenis van Martine Van Camp, op de gevel van het hoofdgebouw van de instelling voor mentaal gehandicapten, om dan via de voetgangersbrug de sporen over te steken aan het station. De finale wordt gevormd door een wandeling over de Demervlonder om tot slot nog even door het Begijnhof te flaneren.
Ook deze lus kan ingekort worden tot 6 km : aan Fort Leopold daal je dan af naar het station van Diest, waar je aansluiting krijgt bij de overige wandelaars.

Problemen onderweg bij het wandelen : Eddy Broos - 0472 42 90 69

Geniet van onze Wandelend Paal CoronaRingen en vooral : blijf gezond !