Wandelingen in Coronatijd : de Wandelend Paal "CoronaRingen" !!

Vanaf zondag 22 november tot en met zaterdag 12 december  :
CoronaRingen deel 8 :
3 wandelingen van 10 km met start in Gerhagen, parking Zavelberg, 3980 Tessenderlo ;
elke wandeling is in te korten tot ongeveer 7 km

Vanaf zondag 22 november en dit tot en met 12 december kunnen onze clubleden wandelen met start in het hart van natuurgebied Gerhagen, in de buurt van de gekende VVV-Toren.  Parkeren doe je op de parking aan de Zavelberg, 3980 Tessenderlo (naam van de straat voor de GPS).  In het midden van die ruime parking merk je een houten gebouw : da’s het busstation.  Daar hangen we onze gekende Wandelend Paal-info op.  

We vroegen aan de Gemeente Tessenderlo de toelating om onze drie lussen te bepijlen, doch deze werd geweigerd.  Toelating voor het ophangen van pijlen voor een langere periode wordt stelselmatig geweigerd.  Door de gemeente werd aangegeven dat er in en rond Gerhagen voldoende vaste trajecten zijn bepijld en dat er steeds gebruik kan gemaakt worden van de knooppunten.  Deze 8ste reeks CoronaRingen zal je dus wandelen door het volgen van de nummers van de Knooppunten.  

Hoe gaat dit in zijn werk ?  Je start aan een bepaald knooppunt : da’s een houten paal met daarop nummers.  Het bovenste gedeelte is donker gekleurd, met een symbool van een wandelaar erop en draagt een nummer.  Onder dat nummer staan andere nummers, met een pijltje erbij.  Dit zijn ook weer nummers van knooppunten.  Je volgt de richting van het nummer dat overeenkomt met jouw route.  Eens je op weg bent, zal je merken dat je regelmatig palen gaat tegenkomen met het nummer van het knooppunt dat je volgt, tot je aan een paal komt met daarop bovenaan het nummer van het knooppunt dat je volgde.  Hier vind je dan weer de nummers van de volgende knooppunten.  Het is een erg eenvoudig systeem van bewegwijzering en je zal merken dat je dit erg snel onder de knie zal hebben.   

Je kan zowat overal perfect het parcours dat we uitzochten, volgen.  Omdat niet bij ieder paadje dat je passeert een houten paal kon geplaatst worden, volg je steeds het hoofdtracé tot je voor je weer een paal met nummer(s) merkt.  Vooral bij Lus 3 durven de palen soms een paar meter voorbij de splitsing staan : geen erg, als je aan die splitsing zelf komt, zie je ook meteen de paal wel staan. Nog even dit : in het gebied dat we bewandelen zijn ook paden en wegen aangeduid voor ruiters.  Op die palen vind je ook een nummer, maar met een paardje er op.  Laat deze nummers/palen je niet in verwarring brengen en volg dus alleen de “wandelpaden” en niet de “ruiterpaden”.

Wij starten onze drie lussen aan de paal met daarop Knooppunt 113.  Je parkeert de auto op de parking en wandelt naar het houten bushokje.  Hier vind je onze Wandelend Paal-info en een bordje met daarop een pijltje dat je naar Knooppunt 113 stuurt.  Volg die pijltjes (150 m) tot je aan de paal komt met bovenaan het nummer 113.  Vanaf hier starten álle drie de lussen. 

In de buurt van de parking zijn er twee horecazaken waar je op bepaalde dagen van de week gedurende een paar uur open terecht kan.  Het gaat om Taverne Riksken Tip en Brasserie Eikelhof.  Beide zaken bevinden zich aan het begin van Lus 3.  Je volgt dus aan Knooppunt 113 de richting van Knooppunt 117.  Na 200 m kom je rechts aan Riksken Tip.  Maandag en dinsdag is de zaak gesloten, de overige dagen, tussen 13 en 17 uur, kan je er terecht voor een koffie en wat zoets (of iets fris).  Een aanrader is zeker de koffie met pannenkoek voor € 3,50 ! Wel meenemen en buiten opeten.  Links van de weg is het Eikelhof, waar je aan een feestelijk verlicht stalletje eveneens aan koffie en fris kan geraken.  De smoutebollen zouden er érg lekker zijn ! Het Eikelhof sluit ook op maandag en dinsdag, de overige dagen kan je meenemertjes kopen van 12 tot 20 uur.  Openbare toiletten zijn er dan weer aan de VVV-Toren, ook op 200 m van de parking.  Deze zijn gratis en altijd open. 

We tekenden drie lussen uit.  Door verplicht gebruik te moeten maken van de knooppunten, kunnen en mogen we niet afwijken van de tracés die alzo bewegwijzerd zijn.  We zijn er echter van overtuigd dat deze drie lussen, weeral goed voor 30 km wandelplezier, erg in de smaak zullen vallen.  Na de  wandellussen van Paal, Eversel, Zolder, Diest (1), Tervant, Zelem en Diest (2) wandel je vanaf zondag op en over de grens tussen Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant, met een veelheid aan mooie, herfstige natuur die zich stilaan opmaakt om aan zijn winterslaap te beginnen.   

Hieronder vind je de nummers van de knooppunten die je moet volgen, vertrekkend vanaf Knooppunt 113.  Print dit documentje af en neem het mee voor onderweg of sla de PDF op in je smartphone.  Anders schrijf je de nummers over en neem je die mee.  Mocht je alsnog vergeten van je routenummers mee te nemen, dan kan je ook op onze infospandoek aan het busstation op de parking deze nummers terugvinden.

Lus 1 : Gerhagen, Averbode Bos en Heide (10,8 km – inkorting : 7,3 km)

Deze lus biedt je een eindeloze variatie aan groen en natuur.  De aanloop brengt je tot aan de gekende Peerdenposterij, waar je in niet-coronatijden een ritje met paard en huifkar kan maken door de onmetelijke bossen van Gerhagen.  Dan wijzen de pijltjes je het bos in en wordt je opgenomen in het eeuwige groen van de Gerhaagse bossen.  Even opletten aan Knooppunt 300 ! Je moet hier scherp naar rechts, de brede bosweg volgen richting Knooppunt 299 ! Nu eens wandel je breed over een zandbaan, dan weer kriskras je zigzag tussen den en loofboom.  Zo bereik je de weg Diest-Veerle, die je oversteekt (vanaf hier buigt de 7,3 km af).  Aan de overzijde verandert de natuur grondig van uitzicht.  Je wandelt nu in een open landschap dat enkele jaren terug werd gecreëerd door Agentschap Natuur en Bos.  De dennen, ooit aangeplant door Netebosbouw (de Merode) om te dienen als mijnhout, werden gerooid, de vennen werden weer uitgegraven en de bovenlaag van de grond werd afgeschraapt.  Zo kon de heide weer gaan schieten.  Het resultaat is verbluffend ! Op een boogscheut van de Abdij van Averbode maak je de bocht en ga je langs de rand van het grote Munninkxgoor, een historisch ven dat weer werd uitgeschraapt.  Eens je de weg Diest-Veerle weer bent overgestoken, wandel je verder tussen de dennen.  Rechts merk je nog de Gerhagenvijver en dan gaat het rechttoe-rechtaan weer naar de parking.  Einde van een magnifiek mooie lus !  

Lus 2 : Gerhagen en Engsbergen (9,9 km – inkorting : 7,8 km)

 

De start van deze lus leidt je langs de gekende VVV-toren.  De geschiedenis van de toren gaat terug tot 1930.  De toren is 19 m hoog en na 100 treden sta je boven en kijk je uit over het dennengroen.  Je wandelt door de bossen over het rolstoelpad tot de gemeentelijke visvijver en zet dan koers naar het Jagershuis, waar nogal wat jongeren ooit eens op kamp waren.  Waar je de bossen verlaat, zie je de kerk van Engsbergen voor je opduiken.  Langs de zoom van het bos wandel je tot de woonkern, om dan rechtsaf te trekken.  Langs je traject vind je nu fraaie optrekjes met flink wat groen errond.  Aan de Kiewithoeve, een gekend restaurant, maak je de bocht.  In de bosjes links van je stortte op 14 juni 1944 een Amerikaans jachtvliegtuig P-47 Thunderbolt neer. Je laat de dorpskern van Engsbergen achter je en aan de verweerde molenromp (helemaal omsloten door oprukkend groen) ga je rechtsaf.  Wat later mag je wat klimmen.  Slingerende bospaadjes nemen je mee over de flanken van de Houterenberg.  Eens boven volgt een lange afdaling.  Tussen forse eiken, met zicht op weidse akkers, ga je richting finish.   

Lus 3 : Rondje Schoot (10,2 km – inkorting 7,2 km)

Omdat we met de twee eerste lussen flinke brokken van Gerhagen verkenden, trekken we met deze lus de andere kant op.  Waren Lus 1 en 2 vooral onverhard, dan krijg je op deze derde lus wat meer verharde, maar wel rustige wandelwegen.  Je verlaat Gerhagen langs de gekende taverne Riksken Tip en het imposante Eikelhof.  Met een ver zicht over de akkers trek je tot de drukke weg Diest-Geel, die je oversteekt.  Aan de overzijde mag je na een paar honderd meter het bos in.  Aangenaam wandelen nu, over brede bosdreven, afgewisseld met een streepje asfalt.  Rustig kuierend gaat het dan over een verhevenheid, de uitlopers van de Wetsberg.  Rechts voor je zie je de gigantische serres van aardbeibedrijf Morengafruits.  Hier kan je zowat het jaar rond terecht voor verse aardbeien.  Je loopt hier eventjes de Provincie Antwerpen binnen.  Een lang, lijnrecht pad tussen Amerikaanse eik, stuurt je weer naar de Wetsberg.  Neem bij het afdalen van deze ‘berg’ zeker de tijd om het gedicht te lezen dat de 13-jarige Gilian neerschreef ! Voor je ligt nu Schoot, met een mooi park en de Sint Jozef Werkmankerk.  Eens je door het centrum van dit Looise gehucht bent gestapt, volg je nog enkele rustige landwegjes die je weer naar de rand van de Gerhaagse bossen brengen.  De Peerdenposterij geeft aan dat je de finish nadert van dit 10 km lange Rondje Schoot.

Problemen onderweg bij het wandelen : Eddy Broos - 0472 42 90 69

Al voor de 8ste keer zoeken we een aangenaam wandelparcours uit voor onze leden en voor héél wat andere wandelaars.  Het doet ons altijd veel plezier om achteraf een mailtje (schouderklopje) te krijgen.  Weet dat we deze CoronaRingen met veel plezier voor jullie uitzoeken.  Deze keer hoeven we ze niet zelf te bepijlen en hoeven we ook geen “parcourscontrole” te doen.  Maar mocht je na het wandelen van deze drie Looise CoronaRingen toch zin hebben “om de gids te bedanken”, dan kan je dit nog steeds doen op de rekening van WSV Wandelend Paal : BE70 9733 4983 9325 !

Geniet van Gerhagen en omstreken en … blijf gezond !