Wandelingen in Coronatijd : de Wandelend Paal "CoronaRingen" !!

Vanaf donderdag 11 februari tot en met zondag 7 maart  :
CoronaRingen deel 11 : 43ste Wandeling Koersels Fonteintje :
3 winterwandelingen met start in 3582 Koersel, Kantine van de Sint Sebastiaansgilde, Gildestraat 9.

Vanaf donderdag 11 februari en dit tot en met zondag 7 maart 2021 kan je vanaf de kantine van de Sint Sebastiaansgilde, Gildestraat 9, 3582 Koersel, de 43ste Wandeling Koersels Fonteintje stappen.  Aan de muur van de zaal, bij de ingang opzij, hangt onze gekende Wandelend Paal-info pancarte, met daarop alle uitleg over de drie lussen die kunnen gewandeld worden, daar in Koersel.   

We hadden z graag gehad dat we gewoon zouden kunnen inrichten, maar ook nu nog, een vol  jaar nadat de eerste besmetting in ons land werd vastgesteld, blijft corona roet in het eten gooien.  Ergens gloort er licht aan het eind van de tunnel, zo houden virologen en politiekers ons week na week, maand na maand, voor.  We gaan niet doemdenken en hopen dat het vaccinatieschema voldoende snel kan worden uitgerold, zodat eindelijk een halt kan worden toegeroepen aan dit vervelende Covid 19-virus.  Onze vrijheid wenkt !

Onze 43ste Wandeling Koersels Fonteintje ziet er anders uit dan  de vorige edities.  Reden hiervoor is het inpassen van Bezoekerscentrum De Watersnip, dichtbij het Fonteintje.  Hierdoor krijgt het geheel  dit jaar een nog groener karakter en zijn er zker meer onverharde wegjes en paden dan eerder.

Lus 1 : 10 km inkorting : 7,5 km : De Watersnip

Je vertrekt achter de Gildenzaal om dadelijk de bosjes in te duiken.  Even wat verhard, dat dan weer overgaat in schitterend bosgroen onverhard.  Slingerpaadjes tussen de sparren en bredere zandwegen langs hoge mastdennen, leiden je naar De Watersnip, het Bezoekerscentrum) van waaruit je kan starten om de Vallei van de Zwarte Beek te verkennen. Op woensdag- en zondagnamiddag kan je in het Bezoekerscentrum terecht voor heel wat informatie omtrent n van Vlaanderens grootste natuurgebieden, de Vallei van de Zwarte Beek.  En er is dan ook Coffee to Go te verkrijgen, die je dan buiten, coronaproof, mag opdrinken.   Binnen het domein van De Watersnip volg je het Prikkelpad (niet voor de 7,5 km !), een verhard wegje dat je onbelemmerd laat genieten van de natuur rondom.  Op de terugweg naar de startzaal wacht nog meer bos !  Inkorten kan tot 7,5 km.  

Lus 2 : 9,5km : Koersels Kapelletje

Deze lus neemt je mee naar dit iconische bedevaartsoord (al sinds 1826 !) te midden het Koerselse groen.  De oorsprong gaat terug naar een wonderbaarlijke genezing, door het drinken van het water van de natuurlijke bron (achter de kapel). Dhr. Swartebroukx had hevige buikkrampen en dacht dat zijn einde gekomen was. Hij dronk van het bronwater en genas. Hij sneed een O.L.Vrouwebeeld uit een boomstam en plantte die bij de bron in 1826. Een jaar later bouwde hij een hut en plaatste het beeld daarin. In 1833 kon er een kapel gebouwd worden door de vele giften. De huidige kapel dateert van 1939.  Een intens groene lus met een vleugje religie eromheen, die je niet kan inkorten.    

Lus 3 : 7 km : Terril Zolder

Het Limburgse mijnverleden is ook hier in Koersel nooit ver weg. Via WZC Corsala kom je in de bossen en wandel je parallel met het steenstort de terril van de mijn van Zolder.  Door rustige wandelstraten kom je weer aan de start.

Problemen onderweg bij het wandelen : Jos Van Thienen - 0476 56 39 88