Hoe wandel ik ?

Hier geldt de gulden stelregel : alles mag - niets moet.  Je start wanneer je wil en je kiest de afstand die het best past bij jouw eigen mogelijkheden. 

Als wandelaar kan je ook een wandelboekje bijhouden.  Dit is een soort wandeldagboek waarin je het aantal km vermeldt dat je wandelt, samen met de stempel van de organiserende club + de eventuele herinneringssticker.  Er is ook ruimte voorzien voor een woordje uitleg over de tocht, het weer, de aard van het parcours ...  Deze wandelboekjes kan je bij het bestuur bestellen of aankopen op één van jouw volgende wandelingen.

   

Praktisch

Je hebt in een kalender of in een krant een wandeling naar uw keuze gevonden, maar hoe bereik je nu de startplaats ?  Heel eenvoudig.  Je rijdt naar de aangegeven gemeente.  Reeds van bij het binnenkomen van die gemeente zal je richtingsbordjes vinden : "Wandelsport Vlaanderen", "Mars" of "Marche" (Wallonië).  Je volgt deze pijlen en komt alzo aan de startzaal.   

Daar ga je naar binnen en schrijf je jezelf in voor deelname aan de tocht.  Toon jouw lidkaart bij de inschrijving en laat ze scannen : zo kan je goedkoper inschrijven.  Het inschrijven op zich is zeer belangrijk : enkel op die manier ben je verzekerd tegen ongevallen.  Vanaf 28 april 2024 ontvang je niet langer een "Betaalbewijs".  Het noodnummer van de organiserende club dat je kan contacteren in geval van problemen onderweg, wordt geafficheerd in de startzaal.

Ben je (nog) geen lid van een wandelclub, dan betaal je de prijs voor "niet-leden" en ontvang je een inschrijvingskaart.  Het bovenste luikje dien je ingevuld achter te laten in de daartoe bestemde startcontrole-doos bij het buitengaan.  Op die manier zijn ook "niet-leden" verzekerd tijdens de tocht.

Dan ga je op stap en volgt de pijlen die door de organiserende club werden aangebracht.  Wanneer je aan een splitsing van bepaalde afstanden komt, volg je de afstand die je gekozen had.  Soms ga je aanduidingen vinden als : 12 1x en 12 2x.  Dit betekent dat je op die plaats tweemaal gaat langskomen.  De eerste keer volg je 12 1x (12 km : eerste maal), de volgende keer volg je 12 2x (12 km : 2de maal).

Om de zes à zeven km ga je een rustpost tegenkomen.  Soms is dit een zaal(tje) dat door de organiserende club zelf wordt uitgebaat, soms kan men op een boerderij rusten in een schuur, soms in een café.  Steeds zal je er terecht kunnen voor een drankje en een broodje aan democratische prijzen.   Vroeger werd het betaalbewijs afgestempeld op de rustpost maar dit is niet langer van toepassing.

Al wandelend kom je dan terug aan de startzaal.  Hou je een wandeldagboekje bij, vergeet dan niet je stempel in het wandelboekje.  

   

De Wandel-app van Wandelsport Vlaanderen