Hoe wandel ik ?

 

Hier geldt de gulden stelregel : alles mag - niets moet.  U start wanneer U wilt en U kiest de afstand die het best past bij Uw eigen mogelijkheden. 

Als wandelaar kan U ook een wandelboekje bijhouden.  Dit is een soort wandeldagboek waarin U het aantal km vermeldt dat U wandelt, samen met de stempel van de organiserende club + de eventuele herinneringssticker.  Er is ook ruimte voorzien voor een woordje uitleg over de tocht, het weer, de aard van het parcours ...  Deze wandelboekjes kan U bij het bestuur bestellen of aankopen op één van Uw volgende wandelingen.

   

Praktisch

 

U heeft in een kalender of in een krant een wandeling naar uw keuze gevonden, maar hoe bereikt U nu de startplaats ?  Heel eenvoudig.  U rijdt naar de aangegeven gemeente.  Reeds van bij het binnenkomen van die gemeente zal U pijlen vinden : "Wandeltocht", "Mars" of "Marche" (Wallonië).  U volgt deze pijlen en komt alzo aan de startzaal.   

Daar gaat U naar binnen en schrijft u zich in voor deelname aan de tocht.  Toon uw lidkaart bij de inschrijving zo kan u iets goedkoper inschrijven.  Het inschrijven op zich is zeer belangrijk : enkel op die manier is u verzekerd tegen ongevallen.  U krijgt een deelnemerskaart, bestaande uit twee delen : de inschrijvingskaart (die u volledig invult - alweer van belang voor de verzekering) en een controlekaart.  Deze controlekaart laat u onderweg op de rustposten afstempelen (eveneens belangrijk).

Dan gaat u op stap en volgt de pijlen die door de organiserende club werden aangebracht.  Wanneer u aan een splitsing van bepaalde afstanden komt, volgt u de afstand die u gekozen had.  Soms gaat u aanduidingen vinden als : 12 1x en 12 2x.  Dit betekent dat u op die plaats tweemaal gaat langskomen.  De eerste keer volgt u 12 1x (12 km : eerste maal), de volgende keer volgt u de 12 2x (12 km : 2de maal).

Om de zes à zeven km gaat u een controlepost tegenkomen.  Soms is dit een zaal(tje) dat door de organiserende club zelf wordt uitgebaat, soms kan men op een boerderij rusten in een schuur, soms in een café.  Steeds zal u er terecht kunnen voor een drankje en een broodje aan democratische prijzen.

Al wandelend komt u dan terug aan de startzaal.  Daar geeft u de controlekaart af en in ruil hiervoor krijgt u een stempel in het wandelboekje.