Zondag 13 maart 2022

32ste Sint Baafstocht - Eversel
(Heusden-Zolder)

Start : Parochiecentrum Sint Baaf - vanaf 06.30 uur tot 15.00 uur
Afstanden :
4 - 7 - 11 - 16 - 20 - 27 - 35 km
+ 42 km : Ever-Green Trailwalk

Afstandentabel


De cijferaars onder ons zullen welllicht even de wenkbrauwen fronsen.  Klopt dit wel, is dit wel de 32ste editie van onze Sint Baafstocht en niet de 33ste …? We zitten inderdaad aan editie 32 en dat heeft alles te maken met de uitbraak van het virus, in maart 2020.  Wie even met ons terug de tijd in gaat, die herinnert zich zeker nog dat onze Sint Baafstocht, die we toen op zondag 15 maart zouden organiseren, niet kon doorgaan omwille van de eerste lockdown die onze regering toen instelde om de verdere verspreiding van Covid 19 tegen te gaan.  Alle voorbereidingen waren toen getroffen, zalen waren gehuurd, brouwers en bakker besteld, pijlen opgehangen … Maar toen stopte dus het leven en werd zowat alles hermetisch afgesloten.  We mochten mekaar niet meer zien, winkelen kon alleen nog maar voor de levensnoodzakelijke dingen.  Maar onze bewindslieden stelden ons gerust : na een paar weken zou dit alles achter de rug zijn en tegen de zomer zou deze “nieuwe ziekte” alweer geschiedenis zijn.  Na zowat twee jaar weten we wel beter …  

Onze Sint Baafstocht is al meer dan 30 jaar het uithangbord van Eversel, een gehucht van Heusden-Zolder.  Eversel ligt langs de westzijde tegen het Albertkanaal aan.  Midden de kleine dorpskern staat de Sint Jacobuskerk, met daarnaast het ruime Sint Baafs Parochiecentrum.  Vanuit deze ruime zaal - die een maand later, op 24 april, zal dienst doen als Ankerplaats WSVL Vlaanderen Wandelt Lokaal - start onze tocht.  Rondom Eversel ligt een flinke band groen, met o.a. de Bossen van Van Soest.  Het is een gemengd bosgebied, met den, eik en beuk.  Van oost naar west loopt het vroegere kolenspoor, de spoorweg die vroeger, in de gouden tijden van de Limburgse steenkoolontginning, diende om de steenkool vanaf de mijn van Zolder naar het Albertkanaal te brengen.  Aan de overkant van het kanaal, te bereiken over de pas vorig jaar aangelegde brug, ligt het Lummense gehucht Genenbos.  Daar richten we de centrale rustpost in, die wordt aangedaan vanaf de 11 km.  Vanaf deze rustpost starten de langere afstanden in de richting van het Lummense Thiewinkel en trekken ze verderop zelfs tot Spalbeek en Stokrooie. Onderweg vinden ze de mooiste natuurhoekjes van deze regio.  

Samen gaan we even van meer nabij de wandelmogelijkheden bekijken.   

4 km :  naar goede gewoonte zorgen we bij ieder van onze eigen organisaties voor een verhard parcours, zonder noemenswaardige niveauverschillen.  Ideaal dus voor rolstoel en kinderwagen.  Met deze kortste afstand blijven we hangen in de kern van Eversel.  Je wandelt door de rustige woonstraten, met de keurig onderhouden voortuintjes.  En natuurlijk is er ook al op deze omloop een streepje groen voorzien.

7 km : zoals al vermeld ligt er rondom Eversel heel wat bosgroen.  Met deze 7 km mag je op verkenning doorheen dit vele groen.  De dennenbossen reiken zowat tot aan de kern van Eversel en verderop liggen de bossen van Van Soest, waar je mag flaneren door de brede beukendreven, of kriskras mag paadjes volgen.  Op deze 7 km is er geen rustpost voorzien, doch in het bos vind je meerdere rustbanken.

11 km : wist je dat de afstand van 11 à 12 km de meest geliefde omloop is bij georganiseerde wandeltochten ? We zochten dan ook met de nodige zorg een traject uit voor deze meest bewandelde afstand.  Starten doen we door de bossen van Eversel, om dan via Ubbersel naar het Albertkanaal te wandelen.  Over de nieuwe brug komen we in het Lummense gehucht Genenbos.  Na goed zes km kan je daar even uitblazen in de ruime zaal.  Na deze pauze mag je heel even door de kern van Genenbos om dan weer de brug over het kanaal te nemen.  Aan de overkant verdwijn je dan in de bossen van Ubbersel om zo ongemerkt toe te komen aan de kerk van Eversel.

16 km : door de Everselse bossen en de bossen van Van Soest, met het gekende Speelhuisje, trek je naar Ubbersel, steekt het Albertkanaal over en rust je uit in Genenbos.  De terugweg is iets langer dan die van de 11 km : in Ubbersel maak je een ommetje langs het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum.  Het is al meer dan 30 jaar actief en is op die tijd uitgegroeid tot één van de grootste en meest professionele opvangcentra voor in nood verkerende dieren in België en zijn buurlanden.  De vogels en dieren worden er, na behandeling en revalidatie, terug in een geschikt biotoop vrijgelaten.

20 km : vanaf de 20 km krijg je in Genenbos één of meerdere lussen aangeboden.  Met de 20 km maak je een lus van iets meer dan 4 km in de richting van Geneiken.  Na een tweede halte in Genenbos gaat het via het groen van Ubbersel weer naar Eversel.

27 km : tot aan de rust in Genenbos loopt deze 27 km-route samen met die van de 16 km (Everselse Bossen, bossen van Van Soest, Ubbersel).  Na de rust in Genenbos gaat het in de richting van Thiewinkel, waarbij je via de contouren van het Lummense Klaverblad naar het vijvergebied van Rekhoven trekt.  Door het rijke groen van Thiewinkel en langs het kasteel Sint Paul (vroeger een gerenommeerd sterrenrestaurant) ga je naar de rust in de parochiezaal van Thiewinkel, dit na net geen 15 km.  Na dit rustpunt ga je via de Claeshoek in de richting Lummen-centrum. Hier krijg je een nijdig klimmetje naar de Molemberg, om dan verder over bospaden en rustige wegjes te wandelen in de richting van Geneiken.  Na 22 km rust je weer even uit in Genenbos en mag je de laatste 5 km aanvatten.

35 km : tot in Thiewinkel wandel je samen met de 28 km.  Vanaf de parochiezaal van Thiewinkel start je een lus die je naar het Kasteel van Loye brengt. Langs Lummen-centrum ga je door de Muggenhoek weer naar Thiewinkel.  Na de tweede stop daar, volg je de 27 km tot de finish, in het Sint Baafscentrum van Eversel.  

42 km : “Ever-Green Trail” : onze Trailwalk kan je wandelen voor de luttele prijs van € 1,50.  Bij ons geen toeters en bellen, geen medaille na afloop, geen maaltijd onderweg.  Wél om de zes à zeven km een knusse zaal met sanitair, waar je naar eigen behoefte iets eet of drinkt aan de gekende, democratische prijzen.  En wat een parcours krijg je tijdens deze Ever-Green Trail !  Tot Thiewinkel loop je samen met de 27 km.  In Thiewinkel maak je een eerste lus samen met de 35 km.  In Thiewinkel wacht dan nog een tweede lus die je naar Spalbeek en Stokrooie brengt.  In totaal wandel je een goeie 42 km, overwegend onverhard door de ontluikende natuur van Heusden-Zolder en Lummen.

Onze Sint Baafstocht wordt de eerste zondagtocht van het jaar 2022.  We verwachten héél wat van onze eigen leden op deze prachtig-groene Sint Baafstocht !  In Eversel hebben we heel wat parkeergelegenheid in de directe omgeving van de startzaal.  Volg echter wel de aanwijzingen van ons legertje parkeerwachters : zij helpen je graag een plekje te vinden om je wagen achter te laten.  Tot dan !

Openbaar vervoer : Station Diest, De Lijn 92 (11.53 uur), halte aan de startzaal (Eversel kerk) 12.32 uur
                     of Station Heusden, De Lijn 92 (11.03 uur), halte aan de startzaal (Eversel kerk) 11.09 uur.


Voorwandeling St Baafstocht
- zaterdag 5 maart :


Naar goede gewoonte wandelen we de Sint Baafstocht voor, wat betekent dat we deze tocht verkennen met
de mensen die mee instaan voor de goede organisatie (lees : onze helpers). 

We verzamelen om 07.00 uur aan Sint Baaf en wandelen dan de volle 43 km.
Wie tegen 08.15 uur in Genenbos aansluit (parking aan zaal Eikenbos, Boskestraat 3, 3560 Genenbos-Lummen), doet in totaal 32 km.
Wie in Thiewinkel start (kerk Thiewinkel, Sint-Janstraat, 3560 Lummen) kan daar tegen 9.45 uur aansluiten
om er de twee lussen mee te wandelen (samen 15 km).

Neem in je rugzak wat proviand mee voor onderweg - drankstops zijn voorzien.
Zin om mee te gaan, bel of mail vooraf dan even naar één van de bestuursleden en laat hen weten waar je zal starten !

TERUG