Zondag 16 oktober 2022
50ste Internationale Tocht

 KWSV Wandelend Paal vzw

Start : Parochiezaal St Paulus, Diestersteenweg 33, 3583 Paal-Beringen - vanaf 06.30 uur tot 15.00 uur
Afstanden :
4 km (verhard) – 6 - 10 - 13 - 16 - 20 - 30 km

40 km
Twee Provinciën Trail 

Gratis basisconsumptie bij elke inschrijving !!

Afstandentabel   Info alle afstanden


Vijftig jaar geleden startte onze wandelclub, officieel ergens begin augustus.  Het was toen, in 1972, dat de eerste Internationale Tocht werd georganiseerd.  Niemand had toen wellicht durven denken dat vijftig jaar later de wandelclub van de Buiting zou zijn uitgegroeid tot één van Vlaanderens grootste en ook meest wandelende clubs.  Bewijs hiervan is het klassement van onze federatie, waar we in Eerste Afdeling nog steeds binnen de Top 5 staan.  Om ons jubileum te vieren zorgen we voor een attentie voor iédere deelnemer.  Bij ons geen stylo, sleutelhanger, badge of wat dan ook.  Neen, wij bieden iedereen die op 16 oktober bij ons komt wandelen een gratis drankje aan, zodat iedereen mee kan klinken op ons gouden jubileum !

Naar het parcours dan.  In tegenstelling tot wat in de Walking Kalender wordt vermeld ligt het accent van deze 50ste editie van de Internationale Tocht niet zo zeer op een doorsteek naar Meldert en het verderop gelegen groengebied Hees.  Neen, we kozen er deze keer voor om de wandelaars zowat álles te laten zien dat er in en rond de Buiting aan natuurschoon te vinden is.  Dit resulteert in een groot klavertje vier, waarin in ieder blaadje van dat klavertje een ander onderdeel van het Paalse natuurschoon wordt belicht.  De hierboven vermelde afstanden zijn slechts richtlijnen.  Hier en daar moet één en ander nog worden fijn getuned.  Enkele dagen vóór de tocht krijgen jullie, naar goede gewoonte, een mailtje met daarin de afstandstabel en de details per afstand die er kan gewandeld worden. 

Op pad !  Centrale rustpunt voor deze 50ste Internationale Tocht wordt de zaal van de Sint Sebastiaansgilde aan de Sint Sebastiaanstraat.  Omdat we vrezen/hopen dat binnenin net niet voldoende zitruimte zal zijn, zorgen we buiten voor extra capaciteit door het plaatsen van een grote tent.  We starten naar goede gewoonte in de  Paalse parochiezaal om dan – eindelijk –  onze wandelaars eens over de Paalse zondagsmarkt te laten stappen.  Misschien wel wat druk, maar toch mooi om hier de sfeer even op te snuiven.  Aan de fiere Sint Jan de Doperkerk vinden we het sculptuur “Aardstaal”.   Aardstaal is een groot paalvormig sculptuur dat als een gigantisch grondstaal verrijst uit de bodem van Paal. De geometrische basis toont afwisselend lagen zand en ijzerzandsteen, eigen aan de streek.  Door haar spiraalvorm en ligging vormt zij het visuele centrum van het dorp.  De zandlagen gaan in dialoog met het organische spierweefsel dat de paal omarmt.  De spiervezels symboliseren de verschillende verenigingen en organisaties die Paal rijk is : de gemeenschap als spier van de samenleving. De contrasterende vormen van Aardstaal houden elkaar in stand, verrijken en ondersteunen elkaar, net zoals de gemeenschap de ontplooiing van het individu mogelijk maakt.  Want alleen wanneer de mensen samenwerken kan de gemeenschap bestaan. 

We laten het centrum van de Buiting achter ons en gaan over een stille wegel langs de rand van de Paalse begraafplaats.  Nog even door een nieuwbouwwoonwijk om dan te verdwijnen in een groen pad dat ons mee omhoog neemt.  Boven op het plateau kijken we uit over Paal en de verre omgeving.  We dalen af en steken de E313 over, via de brug wel te verstaan.  Na de oversteek van de drukke weg naar Beringen trekken we over een boerenweg richting Tervant.  We steken er de bosjes door, komen langs de terreinen van de plaatselijke voetbalploeg (startplaats van onze jaarlijkse Vriezemantocht) en staan dan oog in oog met de nieuwe brug van Tervant.  Dit staaltje van architecturale kunde werd in de zomer ingehuldigd.  We laten Tervant achter ons en stappen over het toeristisch fietspad richting rustpost.  Daar staat er zowat tien km op de teller.  Lijkt dit je wat te veel, dan kan je onderweg afsplitsen.  Belangrijk gegeven op deze inkorting is de passage over de Finse piste.

Deel twee van deze tocht staat volledig in het teken van de Paalse Plas.  De Plas zelf ontstond toen de industrieterreinen van het nabije Tessenderlo dienden opgespoten te worden.  De specie hiervoor werd uitgebaggerd op de terreinen waar nu de Plas ligt.  Het gebied verruwde en was quasi ontoegankelijk, tot eind jaren ’90 het Millennium-golfterrein werd aangelegd.  Met enig argwaan werden de werken gadegeslagen door de mensen van de Buiting.  Het resultaat werd echter prachtig ! Rondom de Plas en de golfterreinen werd een wandel- en fietsvriendelijk asfaltje aangelegd.  Je kiest ofwel voor een volledig rondje Plas of voor een inkorting, waarna je over de Hei naar Brelaar stapt om over de Steenberg weer aan de rustpost in de Sint Sebastiaanstraat aan te komen.

Tot hiertoe bleven we steeds op Paals grondgebied. Daar komt nu enige verandering in.  Eerst steken we nog dwars onze huisberg, de Klitsberg over om dan af te dalen naar Brelaar.  Door het Rotbroek – hopelijk ligt het er tegen dan niet écht rot bij – trekken we westwaarts en steken we niet alleen de grens van Beringen over, maar komen we ook op het grondgebied van Diest in de provincie Vlaams-Brabant.  We volgen onverharde wegen en paden door het schitterende natuurgebied van de Drie Beken.  Over de Hooilandse Berg, met zijn eeuwenoude kastanjebomen en beuken, komen we aan de rand van het Schaffense gehucht Vleugt.  We klimmen even en trekken dwars door een maisveld, boven op de ’s Her-togenberg.  Links vinden we nog de ’s Hertogenkapel of de Kapel van Klikskesbos.  Wat lager duiken we het bos in en lopen we zowat recht op recht, omgeven door groen, richting aankomst.  Over een aaneenschakeling van vergeten bos- en kerkwegels komen we weer aan de steenweg Diest-Paal.  Even verderop wacht de Parochiezaal.

Voor de moedigen die de 40 km Twee Provinciën Trail willen stappen, of voor zij die kiezen voor een traject van 10 km wacht er nog een schitterend parcours waarin Dalenberg en Venusberg centraal staan.  Het smalle paadje over de flank van de Dalenberg neemt ons mee omhoog, om dan wat door dennenbos te kriskrassen.  Afdalen dan tot we belanden in de kom van de vallei van de Zwarte Beek.  Nijdig klimmen dan om op het langgerekte plateau van de Venusberg uit te komen.  Om die “berg” in vol ornaat te kunnen bewonderen, dalen we even af tot aan de voet om dan door het heideveld weer omhoog te klimmen.  Schitterend natuurgebied en al even mooie vergezichten hier.  We maken de bocht en trekken, omgeven door de stilte en de pracht van het landschap, weer naar Paal. 

In de Sint Paulus Parochiezaal zit deze Jubileumtocht er op en kan je genieten van een heerlijk Bier van de Tocht.  We kozen ook nu weer voor die heerlijke Cornet ! We hopen om erg veel wandelaars van onze eigen club te mogen begroeten, club die dus sinds 6 augustus officieel het etiket “Koninklijke” mag dragen.  Voor onze eigen leden : vergeet vooral niet je “Jubileum T-shirt” te dragen ! Heb je er nog geen : neem contact  met onze kledingverantwoordelijke Angèle : misschien kan je met haar afspreken om alsnog dit T-shirt te kunnen aankopen !


Voorwandeling
Internationale tocht met de helpers :
Dinsdag 27 en Donderdag 29 september


Naar goede gewoonte wandelen we de Internationale Tocht voor, wat betekent dat we deze tocht verkennen met
de mensen die mee instaan voor de goede organisatie (lees : onze helpers). 

We kiezen deze keer voor een dubbele voorwandeling : zowel op dinsdag 27 als op donderdag 29 september
starten we om 9 uur aan de Paalse Parochiezaal.

Op dinsdag wandelen we het traject dat via Tervant gaat, met daarna de Paalse Plas, in totaal goed voor zo'n 21 km.
Wie alleen maar de lus Paalse Plas (9 km) wandelt, komt tegen 10.45 uur naar de Sint Sebastiaanstraat
om daar aan de gildezaal aan te sluiten.

Donderdag wandelen we de lus richting Vleugt, met daarna de lus Dalen- en Venusberg, in totaal 22 km.
Wie alleen deze laatste lus (10 km) meestapt, komt tegen 11.15 uur naar de Parochiezaal in Paal.

We regelen op beide dagen een drinkstop halverwege. Breng zeker een picknick mee.
Zin om mee te gaan, geef dan tijdig een seintje aan één van de bestuursleden.

TERUG