Donderdag 10 februari 2022
44ste Wandeling Koersels Fonteintje

Start : Sint Sebastiaansgilde Koersel - vanaf 07.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden : 4 km (verhard)  en 7 km en 8 - 10 - 12 - 19 km ; 
te combineren tot 26 km
Mt catering.

Afstandentabel


De vorige editie van onze Koerselse wandeling dateert reeds van februari 2020.  Stilaan kroop corona toen tussen de krantenkoppen en konden we lezen hoe een Chinees virus zich een weg baande naar Europa.  Wat rond de jaarwisseling begon in de Chinese stad Wuhan kende toen een invasieve uitbraak in Noord-Itali.  Amper enkele weken later wisten ook wij hier bij ons wat corona betekende en onze Sint Baafstocht van 2020 was de eerste organisatie die we niet meer konden laten doorgaan.  Laten we hopen dat onze Wandeling Koersels Fonteintje in 2022 wl kan doorgaan.  Starten doen we naar jaarlijkse gewoonte vanuit de kantine van de Sint Sebastiaan Schuttersgilde, aan de Gildestraat in Koersel.  

Anders dan de vorige jaren, toen we afwisselend onze centrale rustpost opbouwden in t Lokaaltje aan de Hondstraat of in de plaatselijke Chirolokalen, niet ver van t Kapelleke, gaan we dit jaar uitblazen in het Bezoekerscentrum de Watersnip.  Dit domein vind je net achter de toeristische uitkijktoren, midden van de Koerselse bossen.  Ook het Koersels Kapelleke is vlakbij.  Binnen de omheining van De Watersnip vinden we het Prikkelpad.  Langs dit pad, dat geschikt is voor kinder- en rolwagens, leer je heel wat over de plaatselijke natuur.  Door het inlassen van De Watersnip als rustpost, kunnen we onze wandelaars een parcours aanbieden waarbij we het bos nauwelijks hoeven te verlaten !  We kunnen dus zonder blozen stellen dat deze Wandeling Koersels Fonteintje met voorsprong onze meest bosgroene wandeling is van onze negen organisaties die we in 2022 zullen inrichten.

Naast een groen parcours van 7 km en een bosrijk parcours van 8, 10, 12 of 19 km (met rustpost)  is er ook een volledig verhard parcours van 4 km dat we uittekenen over de verkeersluwe woonstraten van Koersel.  Rustig wandelend kan je dan in de voortuintjes op zoek naar de eerste bloeiende krokussen of wie weet bloeit er hier of daar reeds een (t) vroege narcis.  Parkeren is zeker geen probleem, al raden we je wel aan om de aanwijzingen van onze parkeerwachters te volgen.  Zij wijzen je een plekje aan, al dan niet direct bij de startzaal.   

De trajecten van 7, 8, 10, 12 en 19 km tekenen we dus uit in bosrijk gebied.  Smalle paadjes, bredere zandbanen en heel af en toe een kort stukje asfalt nemen je mee naar het hart van dit groengebied. Onderweg (vanaf de 10 km) kom je ook langs het bedevaartsoord van het Koersels Kapelleke.  Ook vandaag nog wordt de kapel druk bezocht door gelovigen die er komen bidden bij het Mariabeeld.  Vlakbij ligt ook het recreatiepark met de uitkijktoren.  In de bossen zal je regelmatig woelsporen vinden van de everzwijnen, waarvan een grote populatie zich schuilhoudt tussen het donkere dennengroen.  Ook reetjes laten zich al wel eens spotten, al moet je dan s morgens hl vroeg op pad.  En de wolf !? Die ga je zker niet te zien krijgen ! En ook de kraanvogels, die dit jaar voor het eerst broedden, ergens in het verborgene van de Vallei van de Zwarte Beek, zal je niet zien.  Die vertoeven nu in warme, zuiderse oorden.

We hopen dat heel wat wandelaars komen kennismaken met deze vernieuwde versie van onze traditionele Wandeling Koersels Fonteintje !

Openbaar vervoer : de Lijn 2 Hasselt-Beringen, halte Koersel Gemeentehuis


TERUG