Zondag 19 maart 2023

33ste Sint Baafstocht - Eversel
(Heusden-Zolder)

Start : Parochiecentrum Sint Baaf, Padbroekweg 2, 3550 Eversel Heusden-Zolder
vanaf 06.30 uur tot 15.00 uur
Afstanden :
4 - 5 km verhard - 6 km KIDS - 6 - 8 - 10 - 12 - 16 - 20 - 30 km
+ Ever-Green Trailwalk : 42 km genieten in het groene hart van Limburg !
(geen voorinschrijving nodig)

Afstandentabel


Deze 33ste Sint Baafstocht wordt voor het eerst uitgetekend door Guido, onze man van Eversel die vorig jaar de bestuursploeg kwam versterken.  En of Guido geslaagd is in zijn “ingangsexamen” ! De opdracht voor hem was om een tocht uit te tekenen waarbij er naast de startzaal slechts één andere locatie werd aangedaan.  Daar tussenin mocht Guido, met een pak aan plaatselijke kennis, beginnen met het uitzoeken van de verschillende trajecten.  De keuze aan wandelmogelijkheden die hij vond, is quasi onbeperkt.  Iedereen, kan in het ruime palet aan afstanden, er wel eentje vinden die het best past bij zijn of haar wandelmogelijkheden.

Ook toverde Guido iets totaal nieuws uit zijn hoed : het KIDS-parcours.  Speciaal om meer kinderen (tot 12 jaar) naar de organisatie te lokken, tekende hij een traject uit van 6 km uit, met onderweg een mogelijkheid om even uit te rusten in de startzaal (4 km en 2 km).  Ook het traject van 10 km kan worden opgesplitst in twee omlopen, eentje van 6 km en eentje van 4 km, met onderweg een stop in de startzaal.  Wie inschrijft voor deze KIDS-tour (6 of 10 km) krijgt een kaartje mee dat bij de passage in de startzaal moet worden afgestempeld.  Na de tocht van 6 km of 10 km wacht er voor de kinderen die de stempelkaart kunnen voorleggen een fraai geschenkje ! In deze trajecten zitten heel wat onverharde boswegjes en   -paden, zodat het voor de kinderen een aangename kennismaking wordt met het georganiseerd wandelen.  We hopen dan ook dat héél wat kids de uitdaging zullen aangaan.

De 33ste Sint Baafstocht wordt dus opgehangen aan twee kapstokken : de startzaal in het ruime Sint Baafscomplex van Eversel en de al even ruime zaal van de O.L.V.-schuttersgilde aan de Schaapsweg in Heusden.  Laten we even de waaier aan afstanden overlopen, zodat je voor je naar Eversel komt op zondag 19 maart, kan kiezen welk traject je zal stappen.  

5 km verhard : wie kiest voor een wandeltochtje zonder obstakels, bestaande uit vooral verharde wegen, krijgt met deze 5 km toch een mooie wandelomloop aangeboden.  Je verlaat de dorpskern van Eversel en wandelt richting Albertkanaal.  In een ruime bocht ga je rondom Eversel, met onderweg een aaneenschakeling van rustige wandelwegjes.  Een ideaal traject voor rolstoel of kinderwagen.

4 km : na het vertrek wandel je even door de rustige woonstraten van Eversel om dan het bos in te duiken.  Tot net voor de finish mag je genieten van de ontluikende natuur in de Bossen van Van Soest, waar je ook voorbij het gekende Speelhuisje komt.  

6 km : naast de 6 km KIDS (4 + 2 km) is er nog deze 6 km zonder rustpost.  Je start samen met de langere afstanden een lus waarbij je de bossen en groengebieden aan de westkant van Eversel gaat verkennen.  Je komt in de buurt van het Albertkanaal en keert dan onverhard terug tot aan de Ferm-Troostplek.  Aan de Kapel van OLV van 7 Weeën ga je het bos in om er over smalle paadjes je weg verder te zetten.  Je maakt een boog om Ubbersel heen om tot slot nog over heel wat paadjes terug te keren tot de startzaal.

6 km KIDS : je krijgt een ingekort versie van de 6 km, waarbij je na 2 km de startzaal passeert.  De resterende 4 km mag je dwalen door de Bossen van Van Soest.

8 km : met dit traject volg je de 6 km, waarbij je onderweg de doorsteek maakt naar de vallei van de Mangelbeek.  Je wandelt langs een vergeten watermolen op een (nu gedempte) zijarm van de Mangelbeek en komt zo aan het vroegere kolenspoor.  Rechts van je wandelweg krijg je zicht op de ongerepte natuur.  Je gaat onder het kolenspoor door en keert door de Ubberselse bossen weer terug naar de Everselse dorpskern.

10 km : de tien km wordt opgedeeld in twee schuifjes.  Eerst volg je het parcours van 6 km, waarbij vooral de westkant van Eversel wordt aangedaan.  Na de rust in de startzaal wordt de oostkant van Eversel verkend, samen met de stappers op de 4 km.  Je wandelt door de mooie bossen van Van Soest.

12 km : vanaf de 12 km gaan de trajecten in de richting van Heusden. Aanvankelijk wandel je wat door de woonstraten van Eversel, maar eens je de drukke weg Beringen-Hasselt bent over-gestoken, kom je in fraai bosgebied.  Pas met zicht op de rustpost verlaat je de bossen.  Bij het tweede deel van deze 12 km krijg je zowaar nog meer bospaadjes te bewandelen.  Vanop de Finse piste kijk je uit over het atletiekstadion De Veen waar in de zomer de jaarlijkse Nacht van de Atletiek wordt georganiseerd.  Aan de overkant van de drukke baan wacht dan nog de doorsteek van de Bossen van Van Soest, een heerlijk slot van een prachtige 12 km stapgenot.

16 km : tot aan de rustpost (en terug naar Eversel) loopt de 16 km gelijk met de 12 km.  Bovenop is er een wandelvriendelijk lusje van 4 km.

20 km : hierbij volg je het parcours van de 8 km, met daarna een stop in de startzaal.  Van dan af wandel je samen met de 12 km.

30 km : voor de 30 km is er, bovenop het parcours van de 20 km, een erg mooie lus vanaf de rustpost aan de Schaapsweg.  Via het kerkhof van Heusden gaat het naar de multiculturele winkelboulevard in Berkenbos, om daar door te steken naar de wandelweg langs de spoorweg, die wat verderop uitmondt in het natuurgebied Schansbeemden.  In dit vochtige gebied vind je in dit seizoen een erg grote populatie aan padden die in de vele ondiepe poelen hun eitjes komen leggen.  Net voor het centrum van Zolder ga je op zoek naar de vallei van de Mangelbeek.  Erg mooi wandelen hier, met verderop nog de Berkenbosbeek.  Langs het vroegere kolenspoor gaat het dan weer terug richting rustpost.

42 km : Ever-Green Trail : als voorafje krijg je een lus van 10 km.  Bovenop het parcours van de 8 km mag je met deze 10 km nog langs het Vogel- En Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder om wat verderop aan het Albertkanaal uit te komen.  Langs de vroegere kolenhaven, waar de steenkool die werd aangevoerd vanuit de mijn van Zolder werd overgeladen in het ruim van een binnenschip, kom je uit bij het kolenspoor.  Van daar af mag je met de 8 km naar de Sint Baafszaal.  Samen met de 12 km gaat het dan naar de Gildezaal aan de Schaapsweg.  Hier krijg je een lus die zowat in rechte lijn tot aan de voet van de terril van Zolder gaat.  Hier maak je de bocht en trek je naar de rand van Koersel.  Enkele vergeten paadjes leiden je rond en door een aardbeiplantage.  De laatste paar km van deze lus wandel je door een natuurgebied waar nog nooit eerder een wandeltocht passeerde.  Het rossige kwelwater (ijzerhoudend) staat er tot aan de oppervlakte en het is zaak om hier met droge voet door te geraken.  Het is hier echter zo ontzettend mooi, dat je de zompige ondergrond er graag bij neemt.  Daarna volgt nog de lus die samenvalt met de 30 km.  Na een derde passage in de Gildezaal ga je samen met de 12 km tot de aankomst.  De Ever-Green Trail : een pracht van een tocht met een aaneenschakeling van steeds wisselend groen !

Deze Sint-Baafstocht is onze eerste weekendtocht van het jaar.  We hopen dan ook veel van onze clubleden én andere wandelaars te mogen begroeten.  In Eversel hebben we heel wat parkeergelegenheid in de directe omgeving van de startzaal.  Volg echter wel de aanwijzingen van ons legertje parkeerwachters : zij helpen je graag een plekje te vinden om je wagen achter te laten.  Tot dan !

Openbaar vervoer : Station Diest, De Lijn 92 (11.51 uur), halte aan de startzaal (Eversel kerk) 12.32 uur
                     of Station Heusden, De Lijn 92 (11.03 uur), halte aan de startzaal (Eversel kerk) 11.09 uur.


Voorwandeling St Baafstocht
- zaterdag 11 maart :


Naar goede gewoonte wandelen we de Sint Baafstocht voor, wat betekent dat we deze tocht verkennen met
de mensen die mee instaan voor de goede organisatie (lees : onze helpers). 
In totaal wandelen we 32 km.

We vertrekken om 08.00 uur aan de OLV Gildezaal, aan de Schaapsweg 81, 3550 Heusden-Zolder, de centrale rustpost.
We wandelen daar de lus van 10,0 km die via Zolder loopt, met daarna de doorsteek van het Mangelbeekgebied.
Na die 10 km komen we weer aan de OLV Gildezaal, waar we dan binnen een tas koffie kunnen drinken.

Wie daar wil aansluiten, kan dit doen tegen 09.50 uur. We wandelen dan van de OLV Gildezaal naar Sint Baaf (6,1 km),
waar we in de Cafetaria iets drinken. Van Sint Baaf wandelen we terug naar de OLV Gildezaal (6,1 km),
waar we weer koffie kunnen drinken. (totaal van deze lus : 12,2 km)

Daarna rijden we - voor diegenen die aan 32 km (of aan 22 km) willen komen - met de auto naar Sint Baaf,
waar we de mooie, afwisselende lus van 10,1 km wandelen. Na die lus sluiten we in de Cafetaria van Sint Baaf af met een pint of een koffie.
Wie alleen maar deze laatste lus zou meewandelen, komt tegen ongeveer 13.00 uur naar Sint Baaf.

Neem in je rugzak wat proviand mee voor onderweg - drankstops zijn voorzien.
Zin om mee te gaan, bel of mail vooraf dan even naar één van de bestuursleden en laat hen weten waar/wanneer je zal starten !

TERUG