Zoals in het overzicht van onze busreizen voor het jaar 2023 reeds werd vermeld, zijn er door corona heel wat “tegenbezoeken” blijven openstaan bij clubs die eerder één van onze organisaties, met de bus, bezochten.  Ons programma voor 2020 dienden we door corona volledig te annuleren en alleen al in 2022 kregen we zes clubs op bezoek.  Tijd dus voor een inhaalbeweging die we starten met deze eerste dubbele uitstap van 2023, naar Kapelle-op-den-Bos en Zoersel, met respectievelijk de Sluistappers en de Natuurvrienden als gastheer.

Kapelle-op-den-Bos vinden we links van het Scheldekanaal Brussel-Antwerpen, halverwege tussen beide steden.  Kapelle-op-den-Bos is vooral bekend voor zijn Eternit-vestiging.  Eternit is een producent van bouwmaterialen die wereldwijd actief is.  In 1903 gaf Ludwig Hatschek zijn asbestcementproducten de naam Eternit mee.  Deze naam was afgeleid van het Latijnse 'aeternus' wat eeuwig of oneindig betekent.  De officiële bedrijfsnaam werd daarna veranderd in Eternit Werke Ludwig Hatschek.  De naam Eternit wordt in datzelfde jaar een gedeponeerd handelsmerk.  Wie aan Eternit denkt, denkt aan asbest.  En dat is niet geheel onterecht.  Het Eternit-concern was decennialang een van de grootste producenten van asbesthoudende (bouw)materialen ter wereld.  De oprichter van de multinational, Ludwig Hatschek, was ook de bedenker van het Hatschek-procedé, waarmee het mogelijk was cementproducten te versterken door het cement te mengen met asbestvezels.  Toen vele jaren later duidelijk werd hoe schadelijk het gebruik van asbest was, werd in veel landen, waar het gebruik van asbest verboden werd, het asbest vervangen door minder risicovolle materialen.

De Sluisstappers bieden ons vanuit het Sint Theresiacollege een natuur-rijke tocht aan, ver weg van de industriezones die we vinden langs het Zeekanaal.  Langs tal van weer opengestelde Trage Wegen en veldwegen gaat het naar de rust in Ramsdonk.  Onderweg komen we langs het piekfijn verzorgde domein van Stal Nieuwenhof (paarden) en de meer dan honderd jaar oude Mariagrot.  Toen de grot werd gebouwd (1912), gingen veel Ramsdonkenaars te voet op bedevaart naar Oostakker, want Lourdes was voor de meesten niet haalbaar.  Lourdes inspireerde echter en werd dan maar naar de mensen gebracht.  Zo liet toenmalig pastoor Caudron in zijn tuin een Lourdes-grot bouwen.  De  rotsen die hiervoor werden gebruikt, werden per trein aangevoerd vanuit Maredsous.

De 12 km maakt een lusje langs Hof ten Bosche, een oud boerderijcomplex en gaat over het Leireken, de vroegere spoorlijn 61, van Aalst naar Londerzeel.  De 18 km komt langs het Kasteel van Ramsdonk, eigenlijk het kasteel van Houtem, met een fraai park en dreef.  Het stijlrijke kasteel dateert uit de 17de eeuw en hoorde toe aan de familie de Houtem, maar het geheel is ouder.   Al in 1180 werden de ridders van Ramesdonck als bewoners genoemd. Oorspronkelijk vormden de gebouwen een vierkant rond een binnenplein, alles omringd door een slotgracht.  De ingangspoort voor het binnenplein, geflankeerd met twee torentjes, is omstreeks 1932 gebouwd.  Het smeedijzeren hek aan de ingang van het park is afkomstig van de Brussels Warande en werd hier rond 1835 geplaatst. Het kasteel en de bijhorende hoeve zijn nog bewoond.

Tegen de middag nemen we afscheid van de Sluisstappers en gaat het via de A12 naar Antwerpen.  We nemen de ring rond de Sinjorenstad, zien links van ons de skyline van de havenstad, met de Onze Lieve Vrouwetoren en de Boerentoren, het speeltje van Fernand Hoets dat de volgende jaren een ingrijpende gedaanteverwisseling zal ondergaan.  Langs het Havenhuis, naar het ontwerp van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid en het Sportpaleis, rijden we via de noordkant van Antwerpen, langs Brasschaat naar Zoersel, waar de Natuurvrienden ons zullen ontvangen.  Voorzitter Jef Joosten, jarenlang voorzitter van Aktivia en ook de eerste voorzitter van de huidige federatie Wandelsport Vlaanderen, liet ons weten dat we in Zoersel heel wat groen krijgen waar we doorheen mogen wandelen.

Starten doen we vanuit de gemeenteschool Beuk en Noot.  Al van bij de start duiken we het groen van de Trappistenbossen in.  Onmiddellijk kom je in een oase van rust terecht.  In dit bosrijk gebied kan je nog rustig kuieren, kom je weilanden tegen en kan je even wegsoezen op één van de rustbanken.  Ook het Molenbos doen we aan.  Het Molenbos is een natuurgebied in de Antwerpse Kempen dat op het grondgebied van de gemeenten Malle, Zoersel en Schilde ligt.  Het gebied kent een grootte van 175 ha.  Op het gebied bevindt zich onder meer de poel van Drieboomkesberg.  Het beheer hiervan is sinds 1995 toevertrouwd aan Natuurpunt. 

De centrale rustplaats richten de Natuurvrienden in op het domein van Bethanië.  Nagenoeg 100 jaar na de oprichting ervan, is het Psychiatrisch Centrum Bethanië nog steeds een van de belangrijkste gebouwencomplexen in de gemeente Zoersel.  De verschillende gebouwen werden symmetrisch op het grote terrein ingepast, vermoedelijk in toepassing van een 19de-eeuwse theorie in verband met de classificatie van geesteszieken.  Wie meer dan 12 km wandelt, gaat nog op verkenning op de Brechtse Hei.  Tot slot nog even melden dat ook voor de kortste afstand (5 km) een rustpost is voorzien.  Jef liet ons ook nog weten dat er in de startzaal Friet met Stoofvlees te verkrijgen is én dat er voor iedere deelnemer een “lentebrengertje” (een viooltjesplantje) klaar zal staan.  Inschrijven kan zolang er nog vrije plaatsen zijn op de bus ; vooraf e-mailen naar eddy.broos@skynet.be


TERUG