Op zondag 23 juli wandelen we zowel voor als na de middag in de provincie Antwerpen.  Eerst gaan we op bezoek bij De Noordergouw, na de middag volgt een bezoek bij De Slak Leest.

Vanuit Paal rijden we naar Kapellen, gelegen in het uiterste noorden van de provincie Antwerpen, net onder de eerste van de drie horens die de kaart van België vertoont.  De grens met Nederland ligt amper vijf km verderop.  Bekijk je Kapellen vanuit de lucht, dan kan je zien dat ruim drie vierden van het grondgebied groen kleurt. Kapellen beschikt dan ook over een schat aan bossen en natuurgebieden, met daar doorheen een flink aantal wandel- en fietsroutes.  Wat eveneens vlakbij ligt, is het Antitankkanaal, of de Antitankgracht.  De gracht werd gegraven en gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog, van 1937 tot 1939. Het doel van de gracht was Antwerpen te beschermen tegen een mogelijke Duitse tankaanval : de zijden van de gracht vormden een helling die te scherp was voor de tanks in die periode.  Tussen het hoogste en het laagste punt van de gracht is 13 meter verschil waardoor er 15 sluizen aangelegd moesten worden. Aan de meeste van deze sluizen en op andere plaatsen aan de gracht werden bunkers gebouwd. Vandaag zijn er langs de gracht nog steeds 48 bunkers aanwezig.  Het Antitankkanaal verbindt meerdere natuurgebieden en bossen met elkaar en is daarom van groot belang voor de migratie van planten dieren.  Enkele jaren geleden stapten we met de WAW-groep zowat over de volledige lengte van de Antitankgracht en wie er toen bij was, kan getuigen dat het hier prachtig wandelen is.  Naast dit fort worden ook nog het Mauretusbos en de Franse Heide aangedaan.

Na dit opwarmertje rijden we tegen de middag naar Leest, iets ten westen van Mechelen.  Daar nemen we deel aan Antwerpen Wandelt, zeg maar de Provinciale Wandeldag Antwerpen, georganiseerd door wandelclub De Slak.  De leden van De Slak waren bij ons op bezoek toen we in 2022 Ankerpunt mochten zijn voor het toenmalige Vlaanderen Wandelt Lokaal.  Zij waren toen met 47 bij ons in Eversel.  Tijd dus voor een tegenbezoek.  Wandelclub De Slak is in de voorbije 35 jaar uitgegroeid tot een stevige, sportieve club, waarvan de leden dikwijls opgemerkt aanwezig zijn op de tochten die bij hen in de buurt worden georganiseerd. 

Voor hun 35-jarig bestaan kreeg de club de organisatie van Antwerpen Wandelt toegewezen vanuit Wandelsport Vlaanderen.    Leest heeft vele troeven om de wandelaar een mooie en sportieve dag aan te bieden.  Wat elders vaak uit het landschap verdwijnt, wordt hier nog gekoesterd en ontsloten.  De Zenne kronkelt langs het dorp door.  Waar je vroeger de rivier ontweek omwille van de kwalijke geur, is er nu een nieuwe bron van leven voor talrijke vis- en vogelsoorten.  Mooi voorbeeld hiervan is de Bleukensweide, een overstromingsgebied waar je in de winter kan schaatsen op natuurijs en in de zomer een fourageergebied voor talrijke vogelsoorten.  Mechelen ligt vlakbij en één van de hoogtepunten van de Zennetochten is de doortocht door het Provinciaal Domein Vrijbroek, aan de rand van Mechelen.  Het Vrijbroekpark is een groene long van 50 ha en vormt hiermee een ideale plek om te wandelen, te dromen op een terrasje, te sporten of bewonderende blikken te werpen op haar plantencollecties. Het park is in eigendom van de provincie Antwerpen, niet van de stad Mechelen.

Leest is één van de fusiegemeenten van de Stad Mechelen en behoort tot het Hombeeks Plateau, een groengebied aan de westrand van Mechelen.  Het strekt zich uit over de deelgemeenten Hombeek, Leest en Heffen. De Zenne kronkelt er door het groene landschap dat de perfecte uitvalsbasis vormt om de groenblauwe omgeving van Mechelen te ontdekken. Het gebied lijkt wel één grote moestuin.  Je vindt hier een grote variatie aan groentesoorten, met veel toewijding en vakmanschap geteeld door een jongere generatie tuinders en landbouwers.  Naast het mooie dorpsplein van Leest is er ook nog het pittoreske centrum van het nabije Heffen.  Bij aankomst kunnen we genieten van het clubbier “Slakske”, een tripel van 9°, die na de inspanning zorgt voor de nodige koolhydraten.

Zoals steeds zal er op de Zennetochten, die dit jaar het dus het decor vormen voor Vlaanderen Wandelt Antwerpen, weer heel wat randanimatie te vinden zijn.  We hopen dan ook dat weer heel wat van onze clubleden zullen inschrijven voor deze veelbelovende dubbeluitstap !

TERUG