De Padstappers waren vorig jaar nog met 63 bij ons in Eversel, toen we er Vlaanderen Wandelt organiseerden en we voor dit event als Ankerplaats mochten fungeren van onze federatie Wandelsport Vlaanderen.  Een tegenbezoek bij één van de grootste clubs van Vlaanderen is dan zeker op zijn plaats.  Onkerzele is een deelgemeente van Geraardsbergen en is vooral bekend om zijn provinciaal domein De Gavers.  Hier vinden we ook de startplaats van deze Natuurreservatentocht.  De wandelaars op de kortere afstanden laten dit keer de omgeving van de vijver voor wat die is en doorkruisen de velden, weilanden en bossen rond het natuureducatiecentrum De Helix.  In deze vierkantshoeve vinden we de centrale rustpost.

“De 10 km duikt vóór die rustpost het Moerbekebos in en de 14 km doet dat na die rustpost (samen met de 18 km).  De wandelaars op de 14 en 18 km bewandelen tevens de bospaden van het Raspaillebos vooraleer een tweede keer uit te rusten in de Helix.  De 7 en 10 km keren terug naar De Doos (startplaats), doch niet vooraleer een schitterende passage te beleven door het natuurgebied “de Gemene Meersen”.  Alle afstanden genieten (vroeg of laat op hun tocht) van deze verrassend aangename ervaring.  Dit natuurgebied is een vrij open toegankelijk terrein van 17 hectare meersland met valleibossen, wilgenstruwelen en moerassige delen, doorkruist door goed begaanbare paden.  De wandelaars kunnen er uitkijken naar een verscheidenheid aan vogelsoorten.

De langere afstanden 18, 22 en 26 km trekken naar de Kapel van de Ommegang in Onkerzele.  Na de rustpost Helix wacht hen een palet aan kleuren in het Raspaillebos en het Kluysbos, de natuurgebieden op de flanken van de Bosberg. De beginnende herfst schildert deze bronbossen die vooral uit beuken, eiken, elzen en essen bestaan, in een verscheidenheid van bruine en vergeelde kleuren tot prachtige schilderijen, waardoor onze wandelaars bewonderend verder stappen.  Op weg naar een tweede rust in de Helix worden velden, akkers en weilanden doorgestapt langs meestal onverharde wegen of paden.  Maar ook op dit traject moeten het Karkoolbos en het Moerbekebos eraan geloven.  De kleurrijke bronloofbossen (Raspaillebos, Kluysbos, Karkoolbos en Moerbekebos) combineren de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland.

Na de tweede keer op de binnenkoer van de Helix, in een decor uit het begin van de vorige eeuw, genoten te hebben van een uitstekende bevoorrading wordt de terugtocht naar de startzaal aangevat.  Op dit stuk van het parcours wacht hen nog het natuurgebied “de Gemene Meersen”.  Na dit stukje vogelspotten, verlaten de deelnemers aan de 18, 22, 26 en 32 km de andere wandelaars voor nog een rondje rond de 20 hectare grote vijver van de Gavers.  Ze kunnen zich daar uitleven op een aantal kronkelende verborgen paadjes en zo het recreatiedomein eens op een andere manier beleven.  Na deze spielerei bereiken ze de startzaal, waar de veldkeuken paraat staat en de koelinstallaties op volle toeren draaien om frisdranken en biertjes op de juiste temperatuur te serveren.”

Tot zover de ruime info die we kregen van De Padstappers.  We zorgen ervoor dat er voldoende tijd zal worden uitgetrokken om zij die dat willen te laten genieten van het parcours van de 18 km.  De snelle voetjes kunnen zelfs voor nog meer km gaan.  Weet in ieder geval dat dit een ongemeen mooie natuurtocht wordt, met daarin zowel een stukje Vlaamse Ardennen als een streepje Pajottenland !

Op de terugweg wijken we even af van de Brusselse Ring en wandelen we nog bij de Lustige Wandelaars Merchtem, die hun Fenikstocht organiseren vanuit Brussegem.  Het licht glooiende Brussegem verrast met één van de best bewaarde landschappen van Vlaanderen.  Je komt langs kleine landschapselementen en geniet van groene vergezichten.  Verrassend is dat je aan de overkant van de Brusselse Ring de skyline van onze hoofdstad kan zien.  De schittering van het Atomium, de Basiliek van Koekelberg en de hoogbouw rond het Noordstation : het bruisende Brussel ligt op amper een paar kilometer verwijderd van het groen waar we hier doorheen mogen stappen, temidden van de “Brabantse Kouters”.  De Brabantse Kouters liggen in het noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant, net ten noorden van Brussel. De streek is heel gevarieerd.  In het zuiden is het heuvelachtig met lemige bodems.  In het noorden eerder vlak en zandig.  Op de plateaus vind je de typische open kouterlandschappen.

Sponsor van deze wandeltocht is Abdijbier Grimbergen.  De tocht noemt dan ook Feniks Classic Herfsttocht, naar de mythische vogel die, zoals de abdij, uit zijn as herrees.  In de startzaal zal je dan ook kunnen genieten van Grimbergen Abdijbier dubbel of blond. 

Tijdig inschrijven voor deze veelbelovende dubbeluitstap is dus zeker de boodschap !

TERUG