Donderdag 12 januari 2023
Vriezemantocht Tervant (Paal)

Start : Sint Pietersgilde Tervant - vanaf 07.00 uur tot 15.00 uur
Afstanden : 5 km verhard en 2 x 10 km,
elke lus in te korten tot 6 km


Met onze Vriezemantocht van dit jaar verhuizen we, beetje gedwongen door de omstandigheden, van de gekende kantine van KFC Paal-Tervant, naar het lokaal van de Sint Pieters Gilde in Tervant. Bij "de voetbal" werden de prijzen van de dranken wat aangepast. Nu ja, alles wordt duurder en we zouden wel zien hoe die prijzen lagen. Wanneer we echter per pintje bier of per "zwaar bier" méér moeten gaan betalen aan een vereniging dan de prijs waaraan wij die consumpties aan onze wandelaars aanbieden, dan schort er iets. Op die manier zouden wij, als wandelvereniging, een dag lang gaan werken om de kassa van KFC Paal-Tervant te spijzen. Een verhuis naar de Sint Pieters Gilde bood dus de oplossing.

De startzaal ligt in vogelvlucht op amper tweehonderd meter van de vroegere startlocatie, met een inrit naar de achterliggende parking langs de Beverlosesteenweg. Binnen is er ruimte genoeg om er een gezellige start- en rustlocatie van te maken. Onze parkeerwachters zorgen ervoor dat iedereen makkelijk een plekje vind om de wagen te stallen en binnen wacht onze ruime schare helpers om de wandelaars op hun wenken te bedienen. Deze Vriezemantocht is de eerste van onze acht organisaties voor het werkingsjaar 2023. Meteen ook de eerste tocht die je een kruisje oplevert voor onze actie "Vijf van de Acht". De beloning voor wie dit jaar aan vijf van onze acht tochten deelneemt, is dit jaar het fluorescerend hesje, mét voor- en achteraan ledlichtjes en met opdruk van ons clubembleem. De Vriezemantocht is ondertussen uitgegroeid tot zowat de nieuwjaarsviering van de wandelaars. De jaarwissel ligt nog maar net achter ons, dus vliegen de kussen en nieuwjaarswensen nog kwistig in het rond. Maar vooral kijkt iedereen uit om na die overladen nieuwjaarsperiode eindelijk weer eens op pad te kunnen om wat overtollige (kilo)grammetjes weg te wandelen. En of dat kan !

In de loop van dit jaar werd de nieuwe brug die in Tervant over het Albertkanaal werd gelegd, plechtig ingehuldigd. Hierdoor kunnen we dus weer aan de overkant van de waterweg wandelen. Onze Vriezemantocht bestaat uit twee lussen van zo'n tien km, die allebei kunnen worden ingekort tot iets meer dan zes km. Bovenop is er nog een omloop van vijf km, waarbij gekozen wordt voor een rolwagenvriendelijk parcours. De lus langs de "Paalkant" van het kanaal start al vanaf de schuttersgilde door het groen. Kronkelende bospaadjes nemen je mee de winterse natuur in. In een brede bocht wandel je richting Katermeerstraat. Over minder gekende baantjes en paden komen we bij de Industrieweg om dan weer snel het groen in te duiken aan de Beelkenswijer. Tot slot brengt het fietspad, waar je omgeven door het winterse groen parallel wandelt met het industriegebied, je weer tot aan het kanaal. Langs de kerk van Tervant, toegewijd aan O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, kom je weer aan de startzaal.

Lus twee tekenen we dus uit aan de "Beringerkant" van het Albertkanaal. We starten langs de vroegere startplaats (voetbalkantine) en nemen er het pad langs het kerkhof van Tervant, pad dat uitgeeft op de nieuwe brug. De schuine oploop die we vroeger konden nemen, is verdwenen, dus nemen we nu het brede fietspad dat over de stijlvolle constructie loopt. Aan de overkant nemen we het fietspad, dat ons naar beneden leidt. Heel even volgen we deze recreatieve fietsweg om dan linksaf te slaan, naar de onderkant van de brug. We volgen er de Schippersstraat die ons, tussen het groen, tot aan de bedrijfsterreinen van Essers brengt, aan de vroegere kolenhaven. We steken er de weg over en wandelen over het brede pad dat werd aangelegd tussen een dubbele rij rode esdoorns. Volgens de Ferrariskaart bestond Beringen , vóór de mijnbouw, grotendeels uit heide en cultuurgronden. Begin 20e eeuw veranderde het landschap drastisch onder invloed van de steenkoolontginning. Bij de sluiting van de steenkoolmijn in 1989 onderging het landschap opnieuw een metamorfose waarbij de omgeving verruigde. Na het verwijderen van de wildgroei in 2014 werd de spoorlijn terug zichtbaar alsook de Claveauweg. Deze "Claveaus" werden gebruikt in de mijngangen. Het zijn betonnen blokken met speciale vorm, overlangs doorgesneden heeft hij de vorm van een trapezium. Dit type betonblok werd vooral gebruikt in betonblokkenkokers van blijvende steengangen, onder in de mijn. Over deze bonkige mijnblokken komen we aan de Havenlaan, die we oversteken. We volgen nu een flinke poos een smal pad dat onderlangs het vroegere kolenspoor loopt. Op zo'n 800 m onder ons wandelparcours gonsde het zo'n 70 jaar geleden van de activiteit. Duizenden mijnwerkers wroetten zich toen in het zweet om het zwarte goud te ontginnen en naar boven te brengen. Aan het eind van het pad komen we aan het kerkhof van Beringen. Wat verderop gaan we weer het bos in en keren we langs een aaneenschakeling van weides terug tot de Havenlaan. Aan de overkant zetten we onze weg verder, kriskras door het bos. Aan de terrein van Mobis Parts, het Europese onderdelencenter voor KIA en Hyundai, komen we op een bredere, onverharde weg die ons meeneemt tot aan het kanaal. Wat verderop komen we aan de vroegere kolenhaven. Dit complex met hoge industrieel-architectonische waarde, werd in 1993 als dorpszicht beschermd. De Kolenhaven werd in 1939 aangelegd als deel van de transportinfrastructuur die er zorgde voor een rechtstreekse verbinding tussen de steenkoolmijn en het Albertkanaal. De kaaimuren, de Titan-kraan, de brug, het kantoorgebouw en het seinhuisje zijn eveneens als monument beschermd. Voor ons ligt nu de nieuwe brug : eens we die over zijn, wacht de finish in de Sint Pieters Gildezaal.

We hopen dat heel wat wandelaars zullen opdagen om deel te nemen aan onze eerste wandelorganisatie van het nieuwe jaar. Je krijgt alvast een prachtig parcours, zorgen jullie voor de zon en een lichte vriestemperatuur !?

Openbaar vervoer : station Diest, De Lijn 7, halte Katermeren : volg blauwe pijlen “Inschrijving” tot je aan de startzaal komt (1,5 km).


TERUG