Hoe lang is dat geleden !? Een busuitstap naar onze Hoge Ardennen, naar het Natuurpark Hoge Venen-Eifel : daar wil je toch zéker wel bij zijn ! Hoofddoel van deze uitstap wordt de 48ste Volkswanderung van de Wanderclub Amel, de oudste club van de Duitstalige wandelfederatie, die sinds een aantal jaren is opgegaan in de Waalse wandelbond.  Maar voor we naar Medell rijden, houden we even halt in Bütgenbach.

We vertrekken vroeg, want vanuit Paal wacht ons een busrit van iets meer dan anderhalf uur. Via Verviers gaat het oostwaarts naar het dak van België, Signal de Botrange.  We dalen af naar Sourbrodt, rijden nog langs de legerbasis van Elsenborn en komen tegen ongeveer half negen aan bij het stuwmeer van Bütgenbach, in het gehuchtje Berg.  In Café Burgterrassen, met prachtig zicht over het stuwmeer, worden we verwacht voor een koffie (niet in het inschrijvingsgeld begrepen) en kunnen we nog even gebruik maken van het sanitair.  Dan beginnen we aan een magnifieke ochtendwandeling.  We verlaten het dorpje Berg en wandelen over rustige asfaltjes naar de hoger gelegen weidegebieden.  We kijken uit over een groen-golvend landschap.  In de verte zwaaien de wieken van enkele molens.  Zij malen wind tot elektriciteit.  We maken de bocht en mogen nog iets hoger klimmen.  Daar bevinden we ons op 620 m hoogte, amper 70 meter lager dus dan op Botrange.  Een veldweg neemt ons nu mee het bos in en we verliezen snel wat hoogte.  Tussen de sparren door zien we het water schitteren van de Stausee Bütgenbach.  Wat later staan we aan de oever van het meer. 

De stuwdam van Bütgenbach werd gebouwd tussen 1929 en 1932.  De belangrijkste functie van de dam is het reguleren van de loop van de rivier de Warche.  Engie-Electrabel is de exploitant van de dam en het meer.  Tussen 1929 en 1932 werd maar liefst 28 000 m³ beton verstouwd voor de bouw van de stuwdam.   Het meer heeft een oppervlakte van iets meer dan één vierkante km.  Het is zo’n drie km lange en maximaal 500 m breed.  De diepte varieert van 9 tot 18 meter.  De maximale opvangcapaciteit bedraagt bijna elf miljoen m³ !

Het laatste deel van onze tocht wandelen we langs de oever van het meer.  Het pad kronkelt mee langs de grillige bochten die het meer maakt.  We komen langs tal van fotogenieke plekjes, passeren een zomerstrandje en komen uiteindelijk weer uit bij Café Burgterrassen.  Tijd voor nog een koffie of al een frisse pint.  We wandelden 8 km.  Wie minder wil stappen, kan opteren voor een kortere versie van goed 5 km.  Wie ook dit nog te veel vindt, kan een eindje over het oeverpad stappen en dan terugkeren naar Café Burgterrassen.  Na dit ochtendrondje Bütgenbach rijden we zo’n 15 km verder tot in Medell, een piepklein onderdeel van Meyerode.  Meyerode vormt, samen met Heppenbach en Amel zelf, de gemeente Amel.  Amel (in het Frans : Amblève) is een Duitstalige gemeente met Franstalige faciliteiten in de provincie Luik in België, aan de gelijknamige rivier (in het Nederlands meestal bekend met de Franse naam : Amblève).  De gemeente telt zo’n 5 000 inwoners. De streek waar de gemeente toe gerekend wordt, is de Belgische Eifel.

We bevinden ons hier in het natuurgebied Hoge Venen/Eifel.  Beschermd sinds 1957, vormen 5.000 hectare open veengebieden in de Hoge Venen niet alleen het oudste natuurreservaat van Wallonië, ze zijn met stip ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens.  Je bent gewaarschuwd : wie hier komt, valt als een blok voor deze schitterende streek op amper een uur van Luik.  In de bossen en aan de rivieren, in de schilderachtige dorpjes, de valleien en weiden, in de heiden en venen voel je het hart van de Ardennen kloppen.  Als je wilt genieten van natuur zover het oog reikt, graag een frisse neus haalt en adembenemende landschappen wilt ontdekken, dan ben je hier aan het juiste adres.

In een toeristische brochure vinden we het volgende over Amel en zijn omgeving : “Als lichaam en geest aan rust toe zijn, is Amel een ideale plaats om even te onthaasten.  En dit kan het hele jaar door, want hier ben je ver weg van het lawaai van auto’s en de drukte van de stad … De uitgestrektheid van het heuvelachtige landschap, de stilte van de bossen, de schilderachtige uitzichten, de kabbelende en zacht ruisende beken, de vriendelijke en attente mensen, de goedverzorgde en rijk bebloemde huizen ... Dat alles zorgt voor intense rust en bezorgt je een goed gevoel.  Geniet ten volle van dit mooie plekje aarde, dat velen als “een klein paradijs” en als “een sanatorium van God” bestempelen.”

Onze tocht start in het piepkleine Medell.  Medell betekent “mijn vallei”.  Aan het panoramabord boven op de Depertzberg heeft men een prachtig uitzicht op het dorp dat in een kleine vallei ligt.  Hét symbool van het plaatsje is de opvallende toren van de Parochiekerk Onbevlekte Ontvangenis, die rond 1930 ontworpen werd door de architect Henri Cunibert uit Malmedy.  Hij staat bekend om zijn kerkgebouwen met opvallende torens.  De markante achthoekige toren van de kerk wordt bolvormig bekroond met een ui-vorm. 

Wil je er bij zijn op zondag 16 juni, stuur dan vandaag nog een mailtje naar eddy.broos@skynet.be .  Dit wordt ongetwijfeld één van de topreizen die we met onze club maken in 2024 !


TERUG