Zondag 17 november staat dus onze voorlaatste busuitstap van dit jaar gepland.  De Vossen Buggenhout hebben van ons een tegenbezoek tegoed dat al sinds járen “open” stond.  In 2011 waren zij bij ons te gast tijdens onze Mariëndaaltocht.  Tijdens de twee coronajaren konden we geen busuitstappen organiseren en zo schoof onze “wederdienst” bij de Vossen Buggenhout steeds maar verder op in de tijd.  We maken dit nu echter goed en nemen dus binnenkort deel aan hun Herfsttocht.

Vooraleer we naar Buggenhout rijden, wandelen we bij onze dochterclub Horizon Donk, die op zondag 17 november al voor de 33ste keer hun Horizontocht inrichten.  Het is dus ondertussen al 33 jaar geleden dat de club uit Donk werd opgericht.  De kern van de nieuwe club was jarenlang lid bij onze club en het was onze toenmalige secretaris die hen voorstelde om een nieuwe club op te richten in Donk.  Jos, Walter en Camiel, mannen die ook nu nog steeds mee aan het roer staan van Horizon Donk waagden de stap en stichtten dus Horizon Donk.  Al snel stond Horizon Donk op eigen benen en groeide de club uit tot een stevige wandelclub.  Tot op vandaag houden we de beste contacten met onze buren uit Herk-De-Stad.  We kunnen dus niet naar Buggenhout, zonder eerst bij Horizon goeiedag gaan te zeggen. 

Traditiegetrouw start Horizon Donk vanuit het centrum van Herk om dan te gaan rusten in Schulen.  Wij rijden vanuit Paal niét naar Herk, maar wel naar de rustpost in Schulen.  Daar starten we met de lus die ons naar het buitenbekken van het Schulens Meer brengt.   Ondertussen zijn de werken in de natuurgebieden het Schulensbroek en het Webbekomsbroek-Borchbeemden, die deel uitmaken van het Life Delta Project, afgerond.  Er werden flink wat veranderingen aangebracht in het landschap. Canadabossen die niet thuishoorden in het gebied werden verwijderd en hiervoor zijn open grasweides in de plaats gekomen. Ook waterlopen die ervoor zorgen dat het water te snel wegloopt, zijn dichtgelegd.   Dit alles heeft zo zijn gevolgen gehad !  In het Schulensbroek en het Webbekomsbroek werden liefst 311 verschillende soorten vogels aangetroffen. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei soorten reigers, lepelaars, kemphanen, grutto's en wilde zwanen gespot. Nu al wordt het gebied Het Zwin van het Binnenland genoemd.  We wandelen de lus van 6 km, waarbij we alleen maar door het groene buitenbekken trekken.  Het is hier dat heel wat foeragerende vogels (ganzen !) kunnen worden waargenomen.  Zeker je verrekijker meebrengen dus.  Wie de lus niet mee wandelt, kan rustig ontbijten in de zaal in Schulen en zo wachten tot de andere wandelaars weer terug zijn.  Toch even meegeven dat deze lus een onderdeel uitmaakt van de Horizontocht en dat het traject gewoon wordt bepijld, met de gekende “voetjespijlen” van Horizon Donk.

Dan is het tijd om door te rijden naar Buggenhout, pal in het centrum van Vlaanderen.  In 1999 werd het geografisch middelpunt van Vlaanderen bepaald door studenten van de faculteit toegepaste wetenschappen van de KU Leuven. Het middelpunt ligt dus op het grondgebied van Buggenhout, exact in het uiterste hoekje van Oost-Vlaanderen tegen de grens met Sint-Amands.  In 2003 werd (ongeveer) op dit punt een werk geplaatst van de Opdorpse beeldhouwer Roger Van Den Eede.  De landbouwer wilde het kunstwerk liever niet in het midden van zijn perceel en dus werd het beeld enkele tientallen meters verderop geplaatst.

De Herfsttocht van de Vossen wordt voor een deel uitgestippeld in en rond het Buggenhoutbos.  In de 12de eeuw maakte het Buggenhoutbos deel uit van een gigantisch woud genaamd “Beuckenhoudt”. Het oorspronkelijke bos van ongeveer 400 ha groot heeft heel wat bedreigingen moeten doorstaan.  Zo verdween 240 ha bos tijdens de Eerste Wereldoorlog om plaats te ruimen voor landbouwgrond.  In 1933 kocht de Belgische overheid de resterende 140 ha Buggenhoutbos. Ondertussen werd het bos opnieuw uitgebreid naar meer dan 200 ha en er vindt nog steeds bosuitbreiding plaats.

Nergens in Vlaanderen vind je zoveel eiken als hier. In 2011 haalde dit bos het nieuws toen meer dan 10 ton wintereikels werden geoogst. Die zijn van superieure kwaliteit, een echte “grand cru”, waarmee overal in Europa al tientallen hectaren eikenbos werden aangeplant.  Vroeger vond je vooral beuken in het Buggenhoutbos. Daaraan hebben het domein én de gemeente hun naam te danken.  De sterk meanderende Holle beek kronkelt als een dwarrelend lint door het idyllische woud.  Aan de rand van het bos vind je de Boskapel.  Ze is al eeuwenlang het meest bekende Buggenhouts monument.  Deze 500 jaar oude barokke kapel werd volgens de legende gebouwd door Jacoba van Heffene om haar echtgenoot Jan De Rijcke te herdenken. Die schoot tijdens een jachtpartij naast een everzwijn, waarna het dier zich tegen hem keerde. Een gedenkplaat in de kapel vertelt het verhaal van het noodlottige ongeval.

Wil je er bij zijn, stuur dan vandaag nog je mailtje !!!

TERUG