We starten ons nieuwe club-reisseizoen op zondag 16 februari met een dubbele uitstap. Voor de middag wandelen we bij de Denderklokjes Lebbeke, na de middag in Lippelo, op iets minder dan 20 km van Wieze. Dichtbij Wieze stroomt de Dender, om acht km verder uit te monden in de Schelde. Het natuurgebied Beneden-Dender is een gigantisch open natuurlandschap van maar liefst 850 ha. Wat kun je verwachten ? Weidse landschappen, kleine landweggetjes, knuppelpaden langs natte bossen en weiden omzoomd door rijen knotwilgen. Wieze is het dorp van de Vliegeneters. Dat zit zo : de Wiezenaars hadden vroeger de traditie om tijdens de jaarlijkse kermis krentenbrood te eten. De legende ging dat de gierige Wiezenaars vliegen in hun brood stopten in plaats van krenten. Zoals dat gaat, hebben de inwoners de Geuzennaam toch maar aanvaard.
We nemen in Wieze, bij de Denderklokjes, deel aan de Pee Klak Tochten. Pee
Klak (Domien Camiel De Rop) was een historische figuur uit Moorsel die leefde
van 1860 tot 1929. Hij vergaarde faam tot Brussel. Er is
Peeklakbier, een Pee Klakstraat en in Wieze dus de Pee Klak-wandeltocht. Hij
was een kleine commerçant die met de hondenkar, getrokken door een paar magere
en onverzorgde honden, rondtoerde en producten verkocht zoals worsten, haring,
zalven en geneeskrachtige kruiden. De fabrikanten van die zalven waren Pee
en zijn moeder. Hij noemde zich ook genezer maar dit gaf nogal eens
aanleiding tot het oplichten en foppen van goedgelovige mensen. Domien was
een mager manneke met een vinnig kijkend rechteroog en een bijna dichtgeknepen
linkeroog. Hij was arm en sjofel gekleed. Hij kreeg zijn bijnaam
door de pet die schuin op zijn hoofd stond. Een stevige snor volgde de
richting van zijn scheve pet en meestal droeg hij ook een stevige sjaal.
De
parcoursmeester leert ons het natuurschoon van de Faluintjesstreek kennen.
De Faluintjes is een groene oase nabij Aalst, die zich uitstrekt over vier
landelijke deelgemeenten van Aalst, namelijk Baardegem, Herdersem, Meldert en
Moorsel. Verderop wacht het natuurreservaat Hannaerden, een drassig gebied
in de vallei van de Pasbeek, dat qua fauna en flora erg veel te bieden heeft.
Alle afstanden eindigen via rustige wegen rond de Chocoladefabriek Barry
Callebaut, de toonaangevende wereldwijde fabrikant van hoogwaardige cacao- en
chocoladeproducten. Hier streelt de geur van chocolade je neus ! Op
de 6 km wandel je langs de oude heirweg die vroeger Aalst met Dendermonde
verbond. Je komt ook langs het privédomein van een groot fruitbedrijf en
via de wegels van Hannaerden ga je weer naar de aankomst.
Tegen de middag aan rijden we naar Lippelo, waar we ons laten rondleiden door IBIS Puurs. Lippelo maakt deel uit van de fusiegemeente Puurs-Sint Amands. Vlakbij ligt het Lippelobos. Lippelobos ligt op het drieprovinciën-punt en het strekt zich uit over Lippelo (Antwerpen), Londerzeel (Vlaams-Brabant) en Buggenhout (Oost-Vlaanderen). Lippelobos dankt zijn grote natuurwaarde aan de variatie in landschappen : elzenbroek, gemengd beuken-eikenbos, waterpartijen en een enorme variatie aan paddenstoelensoorten in het najaar. Op het domein ligt kasteel Hof te Melis, dat je niet kan bezoeken. Dit kasteel werd oorspronkelijk bewoond door de burggravin van Eyll. Na haar overlijden werd het eigendom van graaf Geoffrey de Pierrefeu die het nog steeds bewoont.
Verderop wandel je door het natuurdomein Marselaar. Het landschap wordt hier gekarakteriseerd door kasteeldomeinen. Het natuurgebied behoort tot het grote domein van Winterpoel, rondom het intussen afgebroken Kasteel van Marselaer. Zo gaan we over landelijke, trage wegen naar Liezele. Door de dreigende oorlog met Duitsland werd er in 1908 gestart met de graafwerken en de bouw van het Fort van Liezele. Wanneer de Duitsers België binnenvallen staat het fort onder leiding van commandant Fievez. Om vrij zicht te krijgen vanuit het fort, werd het dorp Liezele en omliggende gebieden volledig platgebrand. Het fort Liezele bleef geïsoleerd achter en capituleert noodgedwongen. Het blijft vier jaar een onderdeel van de Duitse verdedigingslijn rond Antwerpen en wordt versterkt door de bouw van betonnen bunkers. Na de oorlog werd Liezele opnieuw heropgebouwd en kon het dorp terug opgelucht ademhalen.
De grotere afstanden maken een lus langs de Poortersbossen van Kalfort. Dit natuurgebied ligt in de vallei van de Molenbeek. De vallei van de Molenbeek meandert hier nog vrij natuurlijk en is ook een overstromingsbuffer voor natte winters. Verder volgt nog het Park Fort Liezele, met het Fort Liezele, een pantserfort zoals er geen twee zijn. Dit exemplaar is ongetwijfeld het best bewaarde en mooist gerestaureerde fort van de Vesting Antwerpen.
Twee uitstappen naar een streek die we wellicht niet echt kennen, maar waarvan we met zekerheid kunnen stellen dat we waar gaan krijgen voor ons geld !