KWSV Wandelend Paal vzw  -  Tochten 2022

 

1. Vriezemantocht : donderdag 13 januari 2022 – Tervant Paal (4 tot 20 km)
2. 43ste Wandeling Koersels Fonteintje : donderdag 10 februari 2022 – Koersel (van 4 tot 26 km)
3. Sint Baafstocht : zondag 13 maart 2022 – Eversel (van 4 tot 35 km) + 42 km "Ever-Green Trailwalk"
4. Vlaanderen Wandelt Lokaal Ankerplaats : zondag 24 april 2022 – Eversel (van 4 tot 30 km)
5. 42ste Mariëndaaltocht : zaterdag 14 en zondag 15 mei 2022 – Diest (van 4 tot 42 km) + 50 km "Hagelandse Heuvel Trail"
6. Hoogzomertocht : zaterdag 23 juli 2022 - Engsbergen-Tessenderlo (van 4 tot 42 km) + 50 km Harten Vijf Trail Trofee Harten Vijf
7. 50ste Internationale Tocht : zondag 16 oktober 2022 – Paal (van 4 tot 40 km)
8. Martine Van Camp-tocht : vrijdag 4 november 2022 – Diest (van 4 tot 25 km)
9. Wandelend Paal Clubwandeling : vrijdag 11 november 2022 – Paal (5 –10 km) - voor eigen/nieuwe leden ; inschrijving vereist !

 

1. Donderdag 13 januari 2022 : Vriezemantocht


Waar: Voetbalkantine AC Tervant, Duistbosstraat, Tervant
- 3583 Paal-Beringen

De brug over het Albertkanaal wordt momenteel vervangen, wat maakt dat we met onze Vriezemantocht niet naar de overzijde van deze waterweg kunnen.  We zochten, én vonden, een alternatief.  De Vriezemantocht zal dit jaar bestaan uit twee schuifjes.  Een eerste lus laat je kennismaken met het vele groen dat er in Tervant (nog) te vinden is.  Deel twee van het parcours bestaat uit een lus van goed 11 km die je naar het Lummense gehucht Gestel brengt.  Onderweg ontdek je zeker weer enkele nieuwe wandelwegjes en -paadjes.  Meer info.

 

2. Donderdag 10 februari 2022 : 43ste Wandeling Koersels Fonteintje

Waar: Sint Sebastiaansgilde, Gildestraat 9 - 3582 Koersel

Ook na meer dan 40 edities blijft onze Wandeling Koersels Fonteintje een heuse publiekslieveling.  De donkergroene dennenpracht van de Koerselse bossen, de ingetogen stilte rond het Kapelletje en de vele onverharde wegen en paden doorheen dit diepgroene natuurgebied blijven de wandelaars bekoren.  Surplus is dat we dit jaar kunnen uitblazen in het natuurcentrum De Watersnip.  Vanaf deze locatie volgen we een prachtige rondweg die je een totaalbeeld laat zien van de natuur rondom dit ecocenter.  Binnen kan je de educatieve ruimte bezoeken, met heel wat aandacht voor de vallei van de Zwarte Beek.  Meer info.

 

3. Zondag 13 maart 2022 : 31ste Sint Baafstocht (van 4 tot 35 km)  -  Ever-Green Trail (42 km)

Waar:
Zaal Sint Baaf, Padbroekweg 1, Eversel, 3550 Heusden-Zolder

Dit jaar zijn we twee keer te gast in Eversel.  Een eerste keer is dat met onze Sint Baafstocht.  Nu de nieuwe brug over het Albertkanaal er ligt, kunnen we het wandelgebied aan de overzijde van het kanaal weer eens aandoen.  Vanuit de zaal in Genenbos-Lummen verken je de natuur in de buurt van het Klaverblad.  De verste afstanden trekken naar Thiewinkel.  De 42 km doopten we om tot Ever-Green Trail.  Meer info.    

 

4. Zondag 24 april 2022 : Vlaanderen Wandelt Lokaal Ankerplaats (van 4 tot 30 km)

Waar: Zaal
Sint Baaf, Padbroekweg 1, Eversel, 3550 Heusden-Zolder

Een maand na de Sint Baafstocht organiseren we in Eversel “Vlaanderen Wandelt Lokaal”.  Na de ietwat schoorvoetende start vorig jaar, hoopt onze federatie Wandelsport Vlaanderen dat de editie van 2022 meer succes zal kennen.  Eversel wordt Ankerplaats voor dit gebeuren.  Er zal heel wat animatie te beleven zijn in en rond het Sint Baafscentrum en wandelen kan je over drie lussen van 10 km, waarbij je het vele groen in en om Eversel kan gaan verkennen.  Meer info.

 

5. Zaterdag en zondag 14-15 mei 2022 : 42ste Mariëndaaltocht (van 4 tot 42 km) - Hagelandse Heuvel Trail (50 km) 

Waar:
Oranjerie, Centrum Voor Volwassenenonderwijs, Boudewijnvest - 3290 Diest (op 600m van station Diest)

Ieder jaar tekenen we met heel wat enthousiasme een volledig nieuw traject uit voor deze Diestse klassieker.  De voorbije jaren splitsen we hierbij de 50 km Hagelandse Heuvel Trail op in twee lussen van goed 25 km, waarbij je halverwege even langskomt op de startlocatie in de refter van het CVO De Oranjerie.  Diest en omgeving bieden heel wat mogelijkheden om er een gevarieerd, soms wat pittig, parcours in uit te tekenen.  De Hagelandse heuvels, de pittoreske dorpskernen, de holle wegen, de bloemrijke beekvalleien, de frisgroene fruithellingen … de Mariëndaaltocht heeft het állemaal !   Meer info.

 

6. Zaterdag 23 juli 2022 : Hoogzomertocht (van 4 tot 42 km) - Harten Vijf Trail (50 km) - Trofee Harten Vijf

Waar
(startplaatswijziging): Zaal 't Goor, Engsbergseweg 107, 3980 Tessenderlo

Opgelet ! De Hoogzomertocht verhuist vanaf dit jaar naar Engsbergen en start dus niet langer vanuit het Spectrumcollege in Beringen.  Nog één keer richten we een Harten Vijftocht in !  Na 2022 sluiten we de boeken van dit regelmatigheidscriterium.  De Harten Vijf Trail krijgt dit jaar een nagelnieuw, onuitgegeven parcours ! Eerst krijg je een lus naar Okselaar om dan vanuit Engsbergen naar Diest te trekken.  Steeds verder zuidwaarts bereik je Assent.  Over de Hagelandse heuvels stap je weer naar Diest.  De finale leidt je door Dassenaarde weer naar Engsbergen.  Wordt zéker één van onze speerpuntorganisaties in 2022 !   Meer info. 

 

7. Zondag 16 oktober 2022 : 50ste Internationale Tocht (van 4 tot 30 km) - Twee Provinciën Trail (40 km)

Waar:
Parochiezaal Sint-Paulus, Diestersesteenweg 33, 3583 Paal-Beringen

Onze eigenlijke “Verjaardagstocht” is er op zondag 16 oktober.  Ter gelegenheid van die verjaardag krijgt iedere deelnemer van ons een ticketje voor een gratis drankje !  Verder is er natuurlijk ook het wandelgebeuren.  Ook nu weer werd er met het vergrootglas in de hand op zoek gegaan naar de meest verborgen paadjes om die op te nemen in het wandelmenu.  Voor gelijk welke afstand is er een aangenaam wandeltraject.  De Twee Provinciën Trail brengt de wandelaars aan de overkant van de provinciegrens om daar, in het Vlaams-Brabantse Schaffen, op zoek te gaan naar nog meer herfstkleuren en natuurgroen !
  Meer info.   

 

8. Vrijdag 4 november 2022 : Martine Van Camp-tocht

Waar:
Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, 3290 Diest (naast Provinciedomein Halve Maan - op 700m station Diest)

Zelfs in moeilijke coronatijden lokte onze MVC-tocht van 2021 bijna 850 wandelaars naar de Oranjestad Diest.  Starten doen we ook in 2022 weer vanuit het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, met vast daar tegenaan een immens grote parkeerweide.  We zorgen er voor drie mooie wandellussen, met onderweg steeds een ander accent.  Natuurlijk mag een rondgang doorheen het natuurgebied Webbekoms Broek niet ontbreken.  In 2022 zullen de werken aan de Grote Steunbeer (Saspoort) afgerond zijn, zodat we ook daar even kunnen gaan kijken.  Het Begijnhof, de Warande, Park Cerckel, de Kaai en de Grote Markt van Diest, met hoog daarboven de Citadel vormen de hoogtepunten in de lus die je het centrum van de Demerstad zal laten zien.   Meer info.   

 

9. Vrijdag 11 november 2022 : Wandelend Paal Clubwandeling (enkel voor eigen en nieuwe leden)

Waar: Parochiezaal Sint Paulus, Diestersesteenweg
33, 3583 Paal-Beringen

Inschrijven vereist
voor eigen én nieuwe leden ; uiterlijk op vrijdag 4 november 2022 !

Naar jaarlijkse gewoonte heten we op 11 november iedereen die lid is - en blijft ! - van WSV Wandelend Paal vzw, of die op die dag lid wenst te worden, van harte welkom op onze jaarlijkse clubwandeling.  Vanaf 10 uur kan je gratis komen wandelen. Bedoeling van deze clubwandeling is onze leden de mogelijkheid te geven hun administratieve zaken te regelen.  De (bestelde) kalenders worden uitgedeeld, de sportattesten worden verdeeld, clubkleding kan worden aangekocht …  Vanaf 12 uur - voor of na de wandeling - is er voor iedereen een warm hapje, een tas koffie en een flink stuk taart !!!   Meer info.