Hoe wandel ik ?

Hier geldt de gulden stelregel : alles mag - niets moet.  U start wanneer U wilt en U kiest de afstand die het best past bij Uw eigen mogelijkheden. 

Als wandelaar kan U ook een wandelboekje bijhouden.  Dit is een soort wandeldagboek waarin U het aantal km vermeldt dat U wandelt, samen met de stempel van de organiserende club + de eventuele herinneringssticker.  Er is ook ruimte voorzien voor een woordje uitleg over de tocht, het weer, de aard van het parcours ...  Deze wandelboekjes kan U bij het bestuur bestellen of aankopen op n van Uw volgende wandelingen.

   

Praktisch

U heeft in een kalender of in een krant een wandeling naar uw keuze gevonden, maar hoe bereikt U nu de startplaats ?  Heel eenvoudig.  U rijdt naar de aangegeven gemeente.  Reeds van bij het binnenkomen van die gemeente zal U pijlen vinden : "Wandelsport Vlaanderen", "Wandeltocht", "Mars" of "Marche" (Walloni).  U volgt deze pijlen en komt alzo aan de startzaal.   

Daar gaat U naar binnen en schrijft u zich in voor deelname aan de tocht.  Toon uw lidkaart bij de inschrijving en laat ze scannen : zo kan u iets goedkoper inschrijven.  Het inschrijven op zich is zeer belangrijk : enkel op die manier is u verzekerd tegen ongevallen.

Vr 2019 kreeg u dan een startkaart, bestaande uit twee delen : de inschrijvingskaart (die u ingevuld diende achter te laten in de daartoe bestemde startcontrole-doos bij het buitengaan) en een controlekaart. Deze controlekaart liet u dan onderweg op de rustposten afstempelen.

Deze klassieke startkaart is ondertussen helemaal verdwenen en vervangen door een "Betaalbewijs". De aangesloten wandelaar hoeft dan geen strookje meer in te vullen en achter te laten.

Dan gaat u op stap en volgt de pijlen die door de organiserende club werden aangebracht.  Wanneer u aan een splitsing van bepaalde afstanden komt, volgt u de afstand die u gekozen had.  Soms gaat u aanduidingen vinden als : 12 1x en 12 2x.  Dit betekent dat u op die plaats tweemaal gaat langskomen.  De eerste keer volgt u 12 1x (12 km : eerste maal), de volgende keer volgt u de 12 2x (12 km : 2de maal).

Om de zes zeven km gaat u een rustpost tegenkomen.  Soms is dit een zaal(tje) dat door de organiserende club zelf wordt uitgebaat, soms kan men op een boerderij rusten in een schuur, soms in een caf.  Steeds zal u er terecht kunnen voor een drankje en een broodje aan democratische prijzen.   Vroeger werd het betaalbewijs afgestempeld op de rustpost maar dit is niet langer gangbaar..

Al wandelend komt u dan terug aan de startzaal.  Daar toont u uw betaalbewijs en in ruil hiervoor krijgt u een stempel in het wandelboekje.  

   

De Wandel-app van Wandelsport Vlaanderen