Zaterdag 27 juli 2024

HOOGZOMERTOCHT - ENGSBERGEN

Afstanden : 4 - 4 kids - 6 - 12 - 16 - 19 - 21 - 24 - 30 - 42 km

BOS en HEUVEL TRAIL : 50 km

KWSV Wandelend Paal vzw

Start : Zaal 't Goor, Engsbergseweg 107a, 3980 Tessenderlo - vanaf 06.00 uur tot 15.00 uur

Geen voorinschrijving
Enkel cash betalingen


Afstandentabel


Het parcours dat we dit jaar uittekenden, rekenen we tot één van de mooiste omlopen die we ooit konden aanbieden, vooral dan voor wat de Bos en Heuvel Trail betreft.  Straks meer daarover.  Uit ondervinding weten we dat het merendeel van de wandelaars opteert voor de kortere afstanden, tot 18 km.  Ook deze categorie wandelaars krijgt een erg genietbaar parcours.  Al snel na het verlaten van de dorpskern van Engsbergen, verdwijn je in het groen.  Langs de rand van Asdonk, het natuurgebied dat grenst aan Dassenaarde, gaat het over een aaneenschakeling van onverharde wegjes en paden richting Molenstede.  We steken de grote baan over, waar we een zo goed als onbewandeld wegje volgen naar Kasteel Remaks.  De Molenberg nog over en we landen aan de Sint Jozefskerk van Molenstede.  In de ruime zaal van het Molenhuis ontvangen we je graag voor een eerste tussenstop.  Op de terugweg naar Engsbergen wacht dan de doorsteek van Dassenaarde, het groengebied dat wordt beheerd door Natuurpunt.  Tot slot is er nog het parkgebied rond Kasteel Groot Asdonk.  De 12 km zit er in zaal ’t Goor op.  Onderweg is er een afsplitsing voor 4 en 6 km en in Engsbergen zelf zorgen we voor een 4 km verhard.  

Wie kiest voor de 16, 19 of 21 km krijgt in Molenstede een pracht van een lus aangeboden.  De aanloop gaat langs De Buitenkans, de plaatselijke lagere school, waar een prachtige vos op de muur werd geschilderd.  Door het Speelbos gaat het naar de oversteek van de Turnhoutsebaan om via het groen rond het Berkenhof uit te komen in de Kruisstraat.  Een fikse klim brengt ons tot de hoogte aan de noordkant van Diest.  Afdalen nu door “De Hel”, een erg diepe holle weg die ons meeneemt tot bij de spoorweg.  Die volgen we even om dan een paadje te vinden dat we nooit eerder gebruikten.  Het brengt ons in één rechte lijn tot boven op het Grasbos.  Een kuitenbijter van formaat ! Even flaneren we tussen de villa’s van deze rijke Diestse wijk, om dan via de Bronweg en het Waterstraatje af te dalen tot op de voetweg die parallel loopt met de spoorweg.  We klimmen over de Vijverstraat en vinden wat verderop het verscholen pad dat ons meeneemt tot op de Blaasberg.  Na goed 8,5 km zit deze magnifieke lus er op.  Onderweg zijn er twee inkortingen, waardoor je aan 4 km of 6,4 km komt.

Nu komen de grote kanonnen in stelling ! Voor hen is er de langgerekte lus die hen van Molenstede, via Zichem en Testelt naar Wolfsdonk brengt.  Onderweg volgt het ene natuurgebied het andere op.  In Molenstede gaan we langs het Zwart Water, ook wel “de Letsgrecht” genoemd, tot in de buurt van het geboortehuis van Ernest Claes.  De ongereptheid van de natuur in dit broekgebied is indrukwekkend mooi.  Nog meer natuurschoon in het volgende stukje dat we door mogen : de broekgebieden tussen Zichem en Testelt.  We volgen de luie bochten van de Letsgrecht, met rechts van ons de toren van de Abdij van Averbode.  In Testelt klimmen we tot bij de vroegere zendmast, hoog boven op de Voortberg, “den Testelse Berg”.  Afdalen naar het centrum van dit Demerdorpje om er langs de boorden van de Demer naar de Zavelbeemden te wandelen, met weidse zichten over de Demervallei.  We buigen af en gaan door het tunneltje onder de spoorweg door.  Even verderop, na goed tien km is het tijd voor de stop, in dorpscafé Den Arend, op het grondgebied van Wolfsdonk. 

Op de terugweg naar Molenstede mogen we over de Rodeberg, net als al die andere “bergen” in de streek een getuige van de vroegere Diestiaanzee.  We komen weer bij de rand van Testelt en gaan nu onderlangs de Voortberg naar het natuurgebied Demerbroeken.  In een plaatselijke visserskantine bouwen we een rustpunt in. Even hier voorbij vinden we een fraai plankenpad dat ons door de natte broekbosjes tot aan de rand van Averbode brengt.  Even voorbij “Den Hemel”, we zijn nu in Okselaar, nemen we een erg smal paadje dat ons door het ongerepte natuurgebied Catselt tot bij Katsenberg brengt.  Langs dit feestzaal/restaurant zetten we, langs de Remakshoeve, koers naar een volgende stop in het Molenhuis, de laatste halte vóór de finish.  Halverwege deze omloop van 21 km (Molenstede-Wolfsdonk-Molenstede) is een “kortsluiting”, zodat dit traject kan worden ingekort tot zo’n 11 km, met ook voor de 25 en 31 km een stop aan de visvijvers.

Voor de “diehards” is er aan Café Den Arend nog een machtig mooie lus die ons terugbrengt naar de prille jeugdjaren van onze voorzitter.  We volgen de Oude Mechelsebaan, aangelegd op het tracé van een vroegere Romeinse heirbaan en komen zo in de bossen van de Groef.  Hier werd vroeger ijzerstandsteen gedolven ! Door de “Waverhoeve”, eertijds een landbouwgebied, nu omgevormd tot paardenweiden, gaat het tot bij de Heimolen, de staakmolen die trouw de wacht houdt op de Molenheide.  Hier ligt het keerpunt van onze 50 km.  We maken een ommetje door de “Ouden Stok” en passeren over een weer opengestelde voetweg het ouderlijk huis van onze voorzitter.  Aan de gekende Ierse Pub steken we de spoorweg over om weer uit te komen in de bossen van de Groef.  Na net geen 8 km zit ook deze erg fraaie lus er op. 

En nu maar hopen op goed weer ! En op véél wandelaars, zeker van onze eigen club.  Het zou ons erg plezieren, mochten we op 27 juli zowat de helft van onze clubleden begroeten.  Jij komt toch ook !?


Voorwandeling
Hoogzomertocht
zaterdag 20 juli :


Voor onze helpersploeg is er op zaterdag 20 juli de voorwandeling. We kiezen ervoor om tijdens deze voorwandeling vooral de "verste uithoekjes" van onze Hoogzomertocht te bewandelen. We vertrekken om 08.00 uur aan Café Den Arend, Mouthorensteenweg 31, 3201 Aarschot (Wolfsdonk) en wandelen eerst de plaatselijke lus richting Heimolen. Tegen 09.30 uur drinken we koffie in Den Arend.

Wie kiest voor de 21 km, pikt hier aan tegen ongeveer 09.45 uur. Samen gaan we dan naar Molenstede, waar we in 't Kroonrad (Molenhuis) halt houden. Via Zichem en Testelt gaan we terug tot in Wolfsdonk. De combinatie van de twee omlopen staat borg voor bijna 29 km ongewoon mooi wandelplezier !

Ga je mee, geef dan een seintje aan één van de bestuursleden
en geef dan ook even mee waar en wanneer je zult starten.  Neem voor onderweg een lunchpakket mee en een slokje water.

TERUG