KWSV Wandelend Paal vzw  -  Tochten 2024

 

1. Vriezemantocht : donderdag 11 januari 2024 – Tervant Paal (4 tot 20 km)
2. 45ste Wandeling Koersels Fonteintje : donderdag 8 februari 2024 – Koersel (van 4 tot 24 km)
3. Sint Baafstocht : zondag 17 maart 2024 – Eversel (van 4 tot 30 km) + 42 km "Ever-Green Trailwalk"
4. 44ste Mariëndaaltocht : zaterdag 18 en zondag 19 mei 2024 – Diest (van 4 tot 42 km) + 50 km "Hagelandse Heuvel Trail"
5. Hoogzomertocht : zaterdag 27 juli 2024 - Engsbergen-Tessenderlo (van 4 tot 42 km) + 50 km Bos en Heuvel Trail
6. 52ste Internationale Tocht : zondag 20 oktober 2024 – Paal (van 4 tot 42 km) - Twee Provinciën Trail
7. Martine Van Camp-tocht : woensdag 30 oktober 2024 – Diest (van 4 tot 22 km)
8. Wandelend Paal Clubwandeling : maandag 11 november 2024 – Paal (van 5 tot 16 km) - voor eigen/nieuwe leden ; inschrijving vereist !

 

1. Donderdag 11 januari 2024 : Vriezemantocht


Waar: Zaal Sint Pietersgilde, Beverlosesteenweg 280, Tervant
- 3583 Paal-Beringen

In 2023 liet de Vriezeman ons hélemaal in de steek en kregen we af te rekenen met regen, héél veel regen ! Amper 300 wandelaars trotseerden deze hondse weersomstandigheden.  Omdat er vorig jaar zó weinig wandelaars konden genieten van de twee lussen die we aanboden, was het de bedoeling om dit jaar grotendeels hetzelfde parcours aan te bieden.  Echter, door de opstart van de werken aan het nieuwe logistieke complex van de Weerts Group voor Kuehne + Nagel op de gronden van de vroegere kolenhaven, kunnen we enkele straten daar in de buurt niet gebruiken.  Ook het jaagpad langs het kanaal wordt werfzone.  Enige oplossing bleek dan een volledig hertekende Lus B te zijn.  We hopen nu op een heuse vriesdag, met een staalblauwe lucht en bevroren landschappen.  We bieden twee ruime lussen van ongeveer 10 km aan, die je telkens kan inkorten tot ongeveer 6 km.  We verkennen de groene hoekjes van Tervant, met onderweg heel wat kronkelende bospaadjes en daarnaast natuurlijk ook een stukje toeristisch fietspad.  Aan de andere kant van het kanaal maken we kennis met het verborgen mijnverleden van Beringen.  Er is het vroegere kolenspoor en de verlaten kolenhaven.  Verder krijg je een mix aan bos- en veldwegen.  Meer info.

 

2. Donderdag 8 februari 2024 : 45ste Wandeling Koersels Fonteintje

Waar: Sint Sebastiaansgilde, Gildestraat 9 - 3582 Koersel-Beringen

Onze meest groene tocht komt er begin februari aan, met start aan de rand van het immense groengebied rond Koersels Kapelleke.  We tekenen er een waar spinnenweb van wandelwegjes en –paadjes uit in de bosrijke omgeving van het Fonteintje.  Onderweg mogen we een rustpost inrichten in het Bezoekerscentrum De Watersnip, niet ver van het Kapelleke.  Aan het stramien van de tocht veranderen we in 2024 niet veel : vanaf de start duik je meteen het groen in en trek je door bos en hei naar de Watersnip, waar we een toertje maken rond het domein.  Ook op de terugweg verlaat je amper het bos ! Naast de groene trajecten (tot 20 km) is er ook een verhard parcours dat je door rustige woonstraten naar het centrum van Koersel leidt.  Meer info.

 

3. Zondag 17 maart 2024 : 34ste Sint Baafstocht (van 4 tot 30 km)  -  Ever-Green Trail (42 km - geen voorinschrijving)

Waar:
Zaal Sint Baaf, Padbroekweg 1, Eversel, 3550 Heusden-Zolder

De eerste zondagtocht van 2024 start vanuit het ruime Sint Baafs-parochiecentrum in Eversel, een deel van Heusden-Zolder.  Je krijgt er een natuurijke tocht doorheen de Everselse bossen.  Centrale rustpost wordt deze keer zaal Weyerman, aan de rand van Boekt, eveneens een onderdeel van Heusden-Zolder.  Met de Ever-Green Trail trekken we verder naar het vijvergebied aan de overkant van de snelweg.  Op dit traject wachten heel wat nog maar zelden bewandelde paden, met nog een bijkomende halte temidden het natuurgebied De Wijers, grondgebied Zonhoven
.  Meer info.    

 

4. Zaterdag en zondag 18-19 mei 2024 : 44ste Mariëndaaltocht (van 4 tot 42 km) - Hagelandse Heuvel Trail (50 km -  geen voorinschrijving

Waar:
Oranjerie, Centrum Voor Volwassenenonderwijs, Boudewijnvest - 3290 Diest (op 600m van station Diest)
Bijkomende startplaats : Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest (van 07.00 tot 15.00 uur)


De Mariëndaaltocht is ieder jaar weer één van onze speerpuntorganisaties.  Zowel op zaterdag als op zondag kan je vanuit het CVO Volt (voorheen de Oranjerie), aan de rand van de Oranjestad Diest, starten voor een tocht waarbij je alles te zien krijgt wat er aan natuurschoon te vinden is in en rond het pittoreske Demerstadje Diest. Zo is er de cultuurhistorische binnenstad van Diest, met naast de vele geklasseerde gevels, monumenten en het “stadje in de stad”, het Begijnhof, ook de kraag van groen (de Wallen en de Fossées) rondom Diest.  Aan de noordkant zijn er de bosgroene heuvels van de Zuiderkempen, aan de zuidkant wachten de ijzerzandstenen heuvelruggen van het Hageland, met zijn mooie, bloemrijke beekvalleien, zijn diepe holle wegen en zijn golvende fruitgaarden.  De combinatiemogelijkheden zijn zowat eindeloos. Dankzij de twee startplaatsen, kan je probleemloos een tocht samenstellen voor zowel de zaterdag als voor de zondag.  Meer info.

 

5. Zaterdag 27 juli 2024 : Hoogzomertocht (van 4 tot 42 km) - Bos en Heuvel Trail (50 km -  geen voorinschrijving)

Waar
: Zaal 't Goor, Engsbergseweg 107, 3980 Tessenderlo

Eind juli starten we vanuit Engsbergen, gelegen aan de rand van enerzijds het bos- en natuurgebied Gerhagen en aan de andere kant groengebieden Asdonk en Dassenaarde.  Centrale rustplaats is ook in 2024 het Molenhuis in Molenstede.  De Bos- en Heuveltrail trekt vanuit Molenstede via Zichem naar Testelt, doorheen een snoer van aaneengeregen natuurgebieden.  Halverwege wacht Café den Arend, in Wolfsdonk.  Daar maak je een bosgroene lus met de Langdorpse Heimolen als keerpunt.  Via Testelt en Averbode gaat het weer naar Molenstede, en van daaruit naar de finish in Engsbergen.  Lommerrijk, groen wandelen op het hoogtepunt van de zomer !  Meer info.

 

6. Zondag 20 oktober 2024 : 52ste Internationale Tocht (van 4 tot 30 km) - Twee Provinciën Trail (42 km -  geen voorinschrijving)

Waar:
Parochiezaal Sint-Paulus, Diestersesteenweg 33, 3583 Paal-Beringen

De tocht waar het ooit allemaal mee begon : de Internationale Tocht.  Voor onze Beschermde Tocht (binnen een straal van 20 km mag er volgens richtlijnen van Wandelsport Vlaanderen géén andere tocht worden ingericht) zoeken we ieder jaar weer, met oog voor detail, naar mooie wandeltrajecten voor iedere afstand die we aanbieden.  De uitlopers van de Hagelandse heuvels, de vallei van de Zwarte Beek, het natuurgebied van Drie Beken, net over de grens met Vlaams-Brabant… we nemen het allemaal mee in onze Twee Provinciën Trail.  Meer info volgt.  

 

7. Woensdag 30 oktober 2024 : Martine Van Camp-tocht (van 4 tot 21 km)

Waar:
Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, 3290 Diest (naast Provinciedomein Halve Maan - op 700m station Diest)

Eens om de zoveel jaar valt Allerheiligen op de vrijdag van het Allerheiligenverlof en zijn we genoodzaakt (richtlijnen van de federatie) om onze Martine Van Camptocht naar de woensdag te schuiven.  De ervaring leert dat dit zeker geen nadeel is.  Vanuit het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek krijg je drie wandelomlopen met voor ieder van de drie een ander accent.  Je wandelt door het Diestse stadscentrum, met zijn vele mooie gevels en parken, je mag door het weidse Webbekoms Broek en maakt kennis met het militaire verleden van Diest (Wallen, Forten en Fossées).  En natuurlijk mag ook een rondje Halve Maan niet ontbreken !  Meer info volgt.  

 

8. Maandag 11 november 2024 : Wandelend Paal Clubwandeling (enkel voor eigen en nieuwe leden)

Waar: Parochiezaal Sint Paulus, Diestersesteenweg
33, 3583 Paal-Beringen

Inschrijven vereist
voor eigen én nieuwe leden ; uiterlijk op vrijdag 1 november 2024 !

Naar jaarlijkse gewoonte heten we op 11 november iedereen die lid is - en blijft ! - van KWSV Wandelend Paal vzw, of die op die dag lid wenst te worden, van harte welkom op onze jaarlijkse clubwandeling.  Vanaf 10 uur kan je gratis komen wandelen. Bedoeling van deze clubwandeling is onze leden de mogelijkheid te geven hun administratieve zaken te regelen.  De (bestelde) kalenders worden uitgedeeld, de sportattesten worden verdeeld, clubkleding kan worden aangekocht …  Vanaf 12 uur - voor of na de wandeling - is er voor iedereen een warm hapje, een tas koffie en een flink stuk taart !!!  We sluiten af om 16u30.   Meer info volgt.