Op Tweede Paasdag trekken we er, zoals zowat ieder jaar, met de bus op uit.  Met de twee bestemmingen die we aandoen zijn we er vrij zeker van dat onze Multiobus weer vlotjes zal gevuld worden.  Omdat de clubleden van Milieu 2000 Lommel steeds erg goed zijn vertegenwoordigd op ál onze eigen organisaties, gaan we, voor we naar de Voerstreek rijden, even goeiedag zeggen in Gelderhorsten, een deel van Lommel.  Daar kiezen we uit een omloop van 4 of 6 km.  Zal het parcours van de 4 km grotendeels in de buurt van den Horst blijven, met toch wel wat onverhard, dan krijgen we met het traject van 6 km een zo goed als volledig onverhard parcours, met onderweg de Kattenbosserheide en de Katterijen.

Van de vroegere Kempische Heide zijn er verspreid over Lommel vier restanten overgebleven die als natuurgebied beheerd worden, om zo de heide zoals deze voeger was, te behouden.  Deze heidegebieden werden in vroegere tijden gemeenschappelijk gebruikt om de koeien en schapen te laten grazen.  De heide werd geplagd om als strooisel te gebruiken in de potstallen. Later was er meer stro voorhanden en het kunstmest kwam in gebruik, zodat heide als strooisel van de potstal kwam te vervallen.  Ook omdat plaggen een zeer arbeidsintensief werk was, heeft men de heide ontgonnen voor landbouwgebied en aangeplant met grove den als gebruik voor stutten in de koolmijn. 

Na dit kort bezoek aan onze Lommelse wandelvrienden trekken we dus naar de Limburgse enclave in de Provincie Luik.  We nemen er deel aan de Paaswandeling van de Voerense Bos- en Bergwandelclub.  De Voerstreek doet een beetje denken aan de Ardennen door het  heuvelachtige landschap, de dichtbegroeide bossen en pittoreske dorpjes.  Het is zonder twijfel één van de mooiste wandelregio’s in Vlaanderen.  Het landschap is een lappendeken van waardevolle en massieve bossen, graslanden en boomgaarden omgeven door hagen, holle wegen en snelstromende beken.  Bij een uniek landschap zoals dat van de Voerstreek hoort ook een rijke fauna.  De Voerstreek kent de belangrijkste dassenpopulatie van Vlaanderen ! De rustposten bevinden zich in Warsage en Bombaye, wat betekent dat we ook door het golvend groene Land van Herve zullen wandelen, met zijn glooiende weilanden en de hoogstam-boomgaarden.  Kortom, dit wordt zonder twijfel een uitstap die je niet mág missen !


TERUG