Busreisprogramma 2017

Na heel wat pas- en zoekwerk kunnen we in 2017 weer een erg mooi, uitgebalanceerd busprogramma voorstellen.  Niet makkelijk, omdat we steeds moeten opletten dat we niet met onze club weggaan wanneer een club uit onze directe omgeving inricht.  Gebeurt dat toch, dan trachten we hun organisatie te vereren met een kort bezoekje alvorens door te rijden naar een verder weg gelegen bestemming.  Omdat we het afgelopen jaar nogal wat tegenbezoeken hebben gekregen – clubs die ons een bezoekje brengen nadat wij eerder al eens bij hen te gast waren – zijn er in 2017 niet zo veel verplichtingen en konden we zo redelijk vrijelijk naar busdoelen zoeken.  Dit maakt dat we volgend jaar een erg gevarieerd programma kunnen aanbieden.  Gevarieerd én internationaal ! Immers, we wandelen volgend jaar in het hart van de Ardennen, trekken naar de Oostkantons, trappelen over de plankenpaden van de Hoge Venen, laten ons uitwaaien aan zee en wandelen aan de Côte d’Opale, in het Franse departement Nord-Pas-de-Calais.

De ervaring leerde ons ondertussen dat onze busreizen het meeste succes hebben in het voorjaar en het najaar.  De zomerperiode ligt wat moeilijker.  Nadat de nieuwe Walking in Belgium was verschenen en ook de Nederlandse wandelkalender online was geplaatst, konden we aan de slag.  Het resultaat oogt veelbelovend en we zijn er dan ook zeker van dat ook in 2017 onze busreizen weer heel wat “klandizie” zal krijgen. 

En ja, ook in 2017 houden we vast aan ons systeem van “dubbeluitstappen”.  We zijn er niet weinig fier op dat Wandelend Paal één van de weinige clubs is waar gecombineerde clubuitstappen wél succes kennen.  We houden er natuurlijk wel rekening mee dat wie dat wil in totaal tot ongeveer 30 km kan wandelen, gespreid over onze twee wandellocaties.  Wie het liever rustig aan doet, krijgt op beide startplaatsen ruim de tijd om op zijn/haar eigen ritme een kortere wandeling te maken en daarbij nog even rond te wandelen in de stad of de gemeente waar we starten.  Dit betekent echter wel dat we met onze uitstappen nogal vroeg vertrekken en dat we telkens pas tegen 17.00 uur terug keren

Ook in 2017 zijn er acht uitstappen.  Die uitstappen kosten ons ieder jaar een flinke hap van het budget.  Meer dan de helft van de kost voor deze clubuitstappen wordt gedragen door de clubkas.  Toch houden we ook in 2017 vast aan onze inschrijfprijs van slechts € 9,00 per persoon. Voor die € 9,00 krijg je dan telkens de verplaatsing met één van de luxeautocars van onze huisfirma Demerstee, plus de inschrijfkaarten op de twee tochten die we bezoeken.   

Tot slot nog even dit : wie met de bus meegaat, zal merken dat tijdens zo’n busuitstap het “clubgevoel” pas echt gaat meespelen.  Het geeft steeds weer een goed gevoel als we met ons Blauwe Leger ergens een startzaal inpalmen.  Voor de club zijn deze busuitstappen dan ook een erg belangrijk uithangbord, een zichtbare vorm van Public Relations.  We doen dan ook een oproep aan al onze leden om zoveel als mogelijk deel te nemen aan deze uitstappen. 

BELANGRIJK : Net als de vorige jaren kunnen afzeggingen nog tot op de datum van afsluiting van de inschrijvingen (staat steeds duidelijk vermeld in het artikel waarin de uitstap wordt aangekondigd).  Omdat we op de dag van het sluiten van de inschrijvingen bij Demerstee vastleggen welke autocar(s) we nodig hebben en die dus ook krijgen doorgefactureerd, zien we ons verplicht het inschrijvingsgeld van leden die na de uiterste datum van inschrijven, om welke reden ook, dienen af te zeggen, in te houden en kunnen we dit dus helaas niet meer overzetten naar een volgende uitstap.

We vragen ook om het inschrijvingsgeld steeds op voorhand te betalen en dit liefst via overschrijving.  Betaal je via overschrijving, mail of bel dan vooraf toch even om te bevestigen dat je mee gaat.  Immers, het geld van die overschrijving zien we pas enkele dagen later op onze rekening verschijnen.

Betalen deelname busuitstappen : IBAN : BE85 7350 0275 6606
W.S.V. Wandelend Paal vzw - REIZEN
p/a Dolf MERTENS  Hemelrijk 9 bus 001, 3980 TESSENDERLO
Tel 013/29 34 76  -  GSM 0477/04 45 62
E-mail :
dolfmertens@skynet.be

Maak uw keuze:

1. Zondag 22 januari 2017 : Kelmis en Wihogne
2. Zondag 26 februari 2017 : Kapelle Op Den Bos en Glabbeek
3. Zaterdag 1 april 2017 : Saint-Hubert
4. Woensdag 31 mei 2017 : Waremme en Sint-Truiden
5. Zondag 27 augustus 2017 : Lummen en Sourbrodt
6. Zaterdag 30 september 2017 : Cap Blanc Nez (FR) en De Panne
7. Zondag 12 november 2017 : Oosterzele en Schoten
8. Zondag 10 december 2017 : Wolfsdonk - Gijmel en Ravels

 

1. Zondag 22 januari 2017 : Kelmis en Wihogne

Al meteen een voltreffer ! Kelmis – La Calamine en francais – is de meest noordelijk gelegen gemeente van de Oostkantons, gelegen op het drielandenpunt tussen België, Duitsland en Nederland, met een hele geschiedenis achter zich.  Pas na de Eerste Wereldoorlog werd de gemeente Belgisch grondgebied.  De Duitsers dienden toen de gemeenten van de huidige Oostkantons aan België af te staan als pasmunt voor de oorlogsschade die ze hadden aangericht.  Naast de bijzondere geschiedenis (met o.a. de vrijstaat Moresnet) valt er ook in de natuur met haar rijke fauna en flora – meer dan 212,8 ha Natura 2000 Gebied – veel te ontdekken. Midden in dit natuurgebied liggen de  Casinovijver en het kasteel Eyneburg (uit de 13e eeuw, dat nog altijd bewoond wordt) en tussen al dat moois stroomt de Geul, als een zilveren lint door het golvende landschap.  Ook het 100 jaar oude spoorviaduct van Moresnet oogt spectaculair.
In Wihogne, deelgemeente van Juprelle, wacht ons nog een wandeling tussen de uitlopers van de Haspengouwse akkers.  Vorig jaar was er een rustpost in het fort van Lantin.

  [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

 

2. Zondag 26 februari 2017 : Kapelle Op Den Bos + Glabbeek

Nu de Nationale Wandeldag verhuist naar de laatste zondag van april kunnen we er op deze vrijgekomen datum met de bus op uit.  De Sluisstappers verwachten in Kapelle Op Den Bos heel wat wandelaars voor hun zilveren jubileum.  Zij organiseren voor de 25ste keer hun Donkerenhamtocht en mogen die volgend jaar “Vlaams Brabant Wandelt” noemen.  Net zoals wij in oktober de Limburgse Wandeldag organiseren, nemen we dus hier deel aan de Vlaams-Brabantse Wandeldag, kwestie van wat promotie te maken.
We maken die laatste zondag van februari een heus rondje Brabant, want op de terugweg gaan we langs bij de Toekers Bunsbeek die ons in Glabbeek een Hagelandse landschapstocht zullen aanbieden.

  [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

 

3. Zaterdag 1 april 2017 : Saint-Hubert

Het moet al een eeuwigheid geleden zijn, maar op 1 april gaan we nog eens op slechts één plaats wandelen.  En da’s géén aprilgrap ! Saint-Hubert, gelegen tussen de Ardeense heuvels en omgeven door majestueuze beukenbossen en heel wat dennengroen, vormt het kader voor deze uitstap.  Naast de kortere afstanden (tot 12 km), is er ook en 20 en vooral ook een 30 km.  Bedoeling is van deze 30 km in groep te wandelen, zeg maar een “afgepijlde” WAW-tocht. Voor zij die de kortere afstanden bewandelen, wordt nog uitgekeken naar een korte namiddaguitstap, zodat ook deze clubleden een prachtige dag zullen krijgen aangeboden.

 [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

 

4. Woensdag 31 mei 2017 : Waremme en Sint-Truiden

Midden in de week, op een woensdag… !?  Wie haalt het in zijn hoofd ? Enige verduidelijking is hier zeker nodig.  Les Amis du Tumulus, de club uit Waremme (Borgworm in ’t Vlaams), bezocht ons in oktober en mag dus van ons een tegenbezoek verwachten.  We wandelen er een 12 km waarbij we kennis kunnen maken met dit Waalse stadje en zijn omgeving.  Hoofdbrok vormt echter de SAFF Walk, startend vanaf de vroegere vliegbasis Saffraanberg.  Deze SAFF Walk trok in 2016 liefst 1 671 wandelaars !  De opbrengst van de tocht gaat naar sociale doeleinden in de streek, gekozen door de militairen van de Campus Saffraanberg.  Binnen de basis krijg je een staticshow van allerlei vliegtuigen die ooit dienden bij onze Nationale Luchtmacht en eenmaal buiten de omheining geniet je van een schitterende, golvende Haspengouwse landschappen.

 [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

 

5. Zondag 27 augustus 2017 : Lummen en Sourbrodt

Amper enkele dagen voor we naar Holzgau afreizen, verzamelen we voor een prachtige zomeruitstap.  In alle vroegte gaan we in het MPI Sint Ferdinand goeiedag zeggen bij de Lummense Dalmatiërs.  Daarna rijden we naar de Hoge Venen, naar Sourbrodt (Waimes, Weismes auf Deutsch), een dorpje dat op wandelafstand van het hoogste punt van ons land ligt.  Robertville, Weywertz, Ovifat, het kasteel van Reinhardstein : namen om kippenvel van te krijgen.  Met het prachtige, kwetsbare oerlandschap (het enige nog resterende in ons land) van de Hoge Venen als wandeldecor wordt dit vast een topper !

 [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

 

6. Zaterdag 30 september 2017 : Cap Blanc Nez (FR) en De Panne

Neen, je kan nu nog niet inschrijven voor deze super-busuitstap… Misschien nog meer dan de vorige uitstap naar de Hoge Venen zal deze zaterdagse clubuitstap bijzonder veel gegadigden lokken, daar zijn we nu al zeker van.  We vertrekken erg vroeg en rijden naar het lieflijke Wissant, gelegen aan het vlakke zandstrand tussen Cap Griz Nez en Cap Blanc Nez, aan de Franse Opaalkust.  In gesloten groep wandelen we vanuit Wissant naar de 152 m hoge top van de witte krijtrots.  Bij helder weer kunnen we aan de overkant van het Kanaal de witte kraag zien van de White Cliffs of Dover.
Na onze korte, maar bijzonder mooie kaapwandeling rijden we naar De Panne, de kustgemeente die de grens vormt met Frankrijk.  Daar volgen we de pijlen over het strand, door de duinen en tussen de pittoreske wit-zwarte huizen van de oude kern van De Panne.

  [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

 

7. Zondag 12 november 2017 :  Oosterzele en Schoten

Daags na onze eigen clubdag reizen we naar Oost-Vlaanderen om er in Oosterzele deel te nemen aan de Pannenkoekentocht, georganiseerd door de club WSV Land van Rhode.  De golvingen van de Vlaamse Ardennen zijn zichtbaar en ook de bochten van de Zwalmbeek en Zottegem, de Poort van de Vlaamse Ardennen, liggen binnen wandelbereik.
Na de middag bezoeken we Schoten om daar door Wandelclub Kaddish rondgeleid te worden doorheen de vele parken die deze gemeente uit de Antwerpse rand bezit.

  [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

 

8. Zondag 10 december 2017 : Wolfsdonk --> Gijmel en Ravels

De laatste uitstap van het jaar starten we in alle vroegte vanuit Wolfsdonk, het geboortedorp van onze voorzitter.  In de Sint-Antonius-parochie starten we voor een bosrijke tocht die ons naar de Langdorpse deelgemeente Gijmel brengt, waar de Pinguïns van WSC Langdorp één van hun twee startzalen uitbaten.
Na deze ochtendlijke boswandeling doorkruisen we de ganse provincie Antwerpen om in Ravels deel te nemen aan de Mieke Pap-tochten.  Wandelen in het bosrijke grensgebied, met heel wat smokkelwegen en –paden, maar vooral ook heel veel groen en rust.

  [ Meer Info ]

[ Terug ]