Busreisprogramma 2019

We blijven ook in 2019 vasthouden aan 8 uitstappen, verspreid over het ganse jaar en geografisch gespreid over Vlaanderen, Wallonië en - natuurlijk - zijn er ook in 2019 weer enkele tochten over de (NL) grens. "Never change a winning team", dus tornen we ook niet aan de formule van telkens twee wandelorganisaties aan te doen. Soms is dit uit noodzaak (tegenbezoeken of burenclubs die op dezelfde datum inrichten), soms komt het gewoon goed uit om onderweg naar het ene reisdoel nog een ander mee te nemen. Wel zorgen we er voor dat de vertrek- en terugkeeruren zo zijn gekozen dat ieder die dat wil zo'n 30 km kan wandelen. En voor diegenen die opteren om het wat rustiger aan te doen, zijn er zowel in de voor- als in de namiddag twee wandelingen waaraan ze kunnen deelnemen. Zo is ook voor hen de dag goed gevuld en krijgen zij toch ruimschoots de tijd om onderweg te genieten van de natuur en … van de culinaire geneugten die de streek kan bieden.

In 2019 gaan we de inschrijfprijs voor de uitstappen optrekken naar € 10,00. In deze tien euro zit dan wel telkens ook het inschrijvingsgeld voor de twee tochten die we aandoen. Ondertussen zijn de Demerstee-autocars allemaal geschilderd in de nieuwe Multiobus-kleuren. Stuk voor stuk zijn het comfortabele autocars met bekwame chauffeurs aan het stuur. Voor onze club zijn deze uitstappen een vorm van levende promotie voor onze eigen tochten. We kunnen dan ook ieder clublid ten zeerste aanraden om eens mee op verplaatsing te gaan : het is bij zulke uitstappen dat je het meest de echte "Wandelend Paal-clubsfeer" kan ervaren. Wedden dat wie eens is meegegaan er ook de volgende keren wil bij zijn !?

BELANGRIJK : Net als de vorige jaren kan wie is ingeschreven voor een clubuitstap nog annuleren tot op de datum van afsluiting van de inschrijvingen (staat steeds duidelijk vermeld in het artikel waarin de uitstap wordt aangekondigd).  Omdat we op de dag van het sluiten van de inschrijvingen bij Multiobus vastleggen welke autocar(s) we nodig hebben en die dus ook krijgen doorgefactureerd, zien we ons verplicht het inschrijvingsgeld van leden die na de uiterste datum van inschrijven, om welke reden ook, dienen af te zeggen, in te houden en kunnen we dit dus helaas niet overzetten naar een volgende uitstap.

We vragen ook om het inschrijvingsgeld steeds op voorhand te betalen en dit liefst via overschrijving.  Betaal je via overschrijving, mail of bel dan vooraf toch even om te bevestigen dat je mee gaat.  Immers, het geld van die overschrijving zien we pas enkele dagen later op onze rekening verschijnen.

Betalen deelname busuitstappen : IBAN : BE85 7350 0275 6606
W.S.V. Wandelend Paal vzw - REIZEN
p/a Dolf MERTENS  Hemelrijk 9 bus 001, 3980 TESSENDERLO
Tel 013/29 34 76  -  GSM 0477/04 45 62
E-mail :
dolfmertens@skynet.be

Overzicht :

1. Zondag 13 januari 2019 : Namur en Embourg
2. Zondag 17 februari 2019 : Munkzwalm en Puurs
3. Zaterdag 6 april 2019 : Burst en Waasmunster
4. Zondag 23 juni 2019 : Linkhout en Nijmegen (NL)
5. Zondag 4 augustus 2019 : Céroux-Mousty en Grand-Leez
6. Zondag 6 oktober 2019 : Otegem en Linkebeek
7. Zondag 3 november 2019 : Afferden (NL) en Opoeteren
8. Zaterdag 14 december 2019 : Beerst (Diksmuide) en Doornik

 

1. Zondag 13 februari 2019 : Namur en Embourg

Al meteen een topper ! In Namen nemen we namelijk deel aan de Marche de la Citadelle. De Citadel van Namen bezochten we misschien vroeger wel eens tijdens een schoolreis, maar voor nogal wat van onze busklanten ligt die tijd toch al wel een tijdje achter hen. Tijdens deze tocht wandel je (alleen de 4 km blijft langs de Maas) tot aan de machtige citadel, hoog boven het Maasdal. Speciaal aan deze tocht is dat je zelfs een stukje óndergronds mag wandelen, door de kazematten van de citadel. Verder weg van Namen krijg je dan nog mooie winterse bossen om optimaal van het wandelen te genieten.
In Embourg gaan we op zoek naar de Ourthe, net voor die in Luik in de Maas uitmondt. Mooi wandelen, door de winterse loofbossen op de flanken langs de rivier. En ook in Embourg vinden we militaire bouwkunst. De resten van het vroegere Fort van Embourg, temidden van de bossen wijzen ons op het militaire belang van deze vroegere vesting. Afsluiten doen we in de zaal met een (Mc)Chouffe : niet voor niets kreeg deze tocht de naam mee van "32e Marche de la Chouffe".

  [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

2. Zondag 17 februari 2019 : Munkzwalm en Puurs

Halverwege februari staat onze tweede uitstap op de agenda. De toeristisch erg bekende Zwalmstreek, met zijn schitterende landschappen, gedrapeerd langs de bochtige Zwalmbeek, met zijn pittoreske watermolens, is erg geliefd bij de wandelaars. De organisatie van Op Stap Zwalm was vorig jaar dan ook goed voor bijna 3 500 deelnemers. Ieder jaar weer wordt één van de 12 Zwalmdorpen in de kijker gezet.
IBIS Puurs, de organisator van deze Winterserietocht, bestaat volgend jaar 40 jaar. Zij laten ons onderweg kennismaken met het Fort van Liezele, één van de vele forten die rond 1840 werden gebouwd als beschermgordel rond Antwerpen. Vandaag is het fort en zijn omgeving een pareltje van natuurschoon, waar het heerlijk wandelen is. Wie al aan de Dodentocht deelnam, zal zich de paadjes rond dit fort wel herinneren.

  [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

3. Zaterdag 6 april 2019 : Burst en Waasmunster

Bij het prille begin van de lente trekken we naar Oost-Vlaanderen. Voor de middag wandelen we in Burst, niet ver van Erpe-Mere. We nemen er deel aan de Bursitiatocht, een organisatie van Het Land van Rhode. Deze zaterdagtocht was vorig jaar goed voor 1 767 wandelaars. We wandelen er over rustige wegels van het ene dorpje naar het andere. Wie hoorde er al van Bambrugge, Aaigem, Ressegem, Borsbeke, Vlierzele of Zonnegem, allemaal dorpjes in de Denderstreek rondom Burst.
Na de middag trekken we van de Denderstreek naar het Durmegebied. De Durmestappers waren bij ons te gast tijdens onze laatste Internationale Tocht en wij brengen hen begin april een tegenbezoek. Het Lokerse natuurgebied Molsbroek ligt vlakbij en in Waasmunster vinden we nog een oud vliegveld dat tijdens WO II door de Duitsers gedeeltelijk werd verhard. Het werd door de Luftwaffe gebruikt als hulpvliegveld. Natuurlijk ligt ook de Durme op onze route, een zijrivier van de Schelde die, net als de Schelde trouwens, erg onderhevig is aan de getijdewerking.

 [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

4. Zondag 23 juni 2019 : Linkhout en Nijmegen (NL)

Ongetwijfeld wordt dit één van de toppers van 2019. WIOS Nijmegen was in 2014 bij ons in Diest met 71 clubleden en wij beloofden hen een tegenbezoek. Op 23 juni is het zover ! De organiserende vereniging Wios '81 (Wandelen Is Ons Streven) bestaat 38 jaar en telt circa 190 leden. We nemen er deel aan de 18de Mariken van Nieumeghentocht. Deze wandeltocht voert de wandelaars vanaf de start naar de binnenstad, het Kronenburgerpark en langs het beeld van Mariken van Nieumeghen. Vanuit de binnenstad gaat het dan richting Ooijpolder. In het Rijk van Nijmegen ervaar je de rijkdom van een levendige historie, omgeven door glooiende natuur. Zo geeft een wandeling langs de wijngaarden en over de heuvels bij Groesbeek je instant ontspanning. Richting het westen proef je hoe vruchtbaar de Betuwe is en droom je weg in het romantische Land van Maas en Waal.
's Morgens houden we even halt in Linkhout, waar onze buren van Horizon Donk hun Schulensmeertocht organiseren.  We houden het bij een kort "ontbijtbezoek" alvorens door te rijden naar Nijmegen.

  [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

5. Zondag 4 augustus 2019 : Céroux-Mousty en Grand-Leez

Eerlijk : moesten ze je op een kwis vragen waar Céroux-Mousty lag en ze lieten je kiezen tussen Frans-Vlaanderen, Champagne, Ardennes of Brabant-Wallon, wat zou je antwoorden ? Waals-Brabant is correct. In dit dorpje met die heerlijk mooie naam organiseert het Comité van Brabant-Wallon de provinciale wandeldag. Céroux-Mousty is een onderdeel van Ottignies-Louvain-la-Neuve. Het dorp heeft zijn charme van weleer met zijn landelijk en idyllisch karakter behouden. Een zekere Georges Remi, alias Hergé (de geestelijke vader van Kuifje), koos trouwens om zich hier te vestigen in de jaren '50 omwille van de rust en charme van het platteland. Céroux-Mousty is een ideale plaats voor wandelingen en ontdekkingen. We zijn ervan overtuigd dat we hier een goed verborgen wandelparel gaan vinden.
Grand-Leez is dan weer een onderdeel van Gembloux. We zijn er te gast bij Les Spartiates de Gembloux. De stad Gembloux omvat twaalf deelgemeenten en herbergt een opmerkelijk architectonisch erfgoed, met onder meer de overblijfselen van de stadsomwallingen (12de eeuw), de oude benedictijnerabdij met nog een romaans onderaards vertrek, het Baljuwhuis (16de eeuw), het Belfort, het kasteel van Petit-Leez, de kasteelhoeve van Falnuée en het feodaal kasteel van Corroy (13de eeuw) dat sinds 1965 beschermd is en genoteerd staat op de lijst van het uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. In Grand-Leez vinden we een groot gemeentelijk bos en de machtige kasteelhoeve Petit-Leez, vandaag een ruimte waar kunstenaars graag hun werken tentoon stellen.

 [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

6. Zondag 6 oktober 2019 : Otegem en Linkebeek 

De Waterhoekstappers Heestert verwelkomen ons begin oktober in Otegem, Zuid-Oost Vlaanderen. De club heeft steeds een goede band met de onze gehad, en dat is omgekeerd ook steeds zo geweest. Om de zoveel jaar komen zij wel eens naar één van onze tochten, terwijl wij dus op oktober naar de streek van Stijn Streuvels rijden. De Waterhoek … Onwillekeurig gaan we dan denken aan de film Mira, de Teloorgang van de Waterhoek (1971). Een film naar het boek van streekschrijver Stijn Streuvels met naast de nog jonge Jan Decleir een erg sensuele Willeke van Ammelrooy. Het verhaal dat in de film wordt verteld, herinneren we ons niet meer - de blote borst(en) van Willeke (voor het eerst werd in een Vlaamse film een naaktscene opgenomen !) zeer zeker wel.
Na de middag wandelen we op de grens tussen Pajottenland en Brusselse Rand, bij Wandelclub Kruikenburg, in Ternat. Altijd mooi wandelen daar, in het groen en toch zo dicht bij de Europese hoofdstad. Door holle wegen, langs houtkanten, over typische veld- en weidepaadjes, door de akkers, die men hier kouters noemt … Mooi decor !

 [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

7. Zondag 3 november 2019 :  Afferden (NL) en Opoeteren

Juicht vrienden altegader : we gaan nog eens naar de Maasduinen ! Enkele jaren geleden wandelden we in dit weergaloos mooie gebied, helemaal in het topje van NL-Limburg, met de grens van Duitsland aanraakbaar dichtbij. Starten doen we in Afferden, een stadje dat zich geborgen weet in de brede armen van de Maas. Wandelen doen we in het Maasduinengebied. Nationaal Park De Maasduinen is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Deze zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. Hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan. De natuur van de Maasduinen is uniek, met heide-, stuifzand-, boslandschappen, de Maasplassen en natuurlijk de rivier de Maas.
Op de terugweg houden we halt in Opoeteren om er bij Sport+ Kinrooi deel te nemen aan de Herfsttocht. De tocht gaat voornamelijk over bosrijke wegen in het mooie Oeterdal en door de pittoreske vallei van de Bosbeek, ook wel Klein-Zwitserland genoemd.

 [ Meer Info ]

[ Terug ]

 

8. Zaterdag 14 december 2019 : Beerst (Diksmuide) en Doornik

De afsluiter wordt weer een spécialleke ! We vertrekken dan wat later en rijden helemaal tot in de Far West, tot in de buurt van de IJzertoren. Beerst vormt samen met Diksmuide, Driekapellen, Leke, Vladslo, Woumen en Pervijze de fusiegemeente Diksmuide. De asem van de Groote Oorlog hangt hier nog voelbaar over de lange landerijen, daar in het Blote. De IJzer kronkelt zich in trage bochten tussen de vette weiden en vruchtbare akkers. De IJzer, waar meer dan 100 jaar geleden zo zwaar slag werd geleverd, zoveel bloed werd vergoten voor het veroveren van iedere meter terreinwinst. Hier worden we opgenomen in een eindeloos landschap, kunnen we terugplooien op onszelf, of ons plooien naar de beukende wind die over de kale velden schuurt …
Tegen het donker gaan we ons opwarmen in Doornik, Tournai dus. Mont-Marche Tournai is onze gastheer voor deze "Doornik by Night", "la Marche des Illuminations". De club uit het verre Doornik kwam in 2015 met liefst 88 clubleden naar Eversel. Dit tegenbezoek brengt ons naar Doornik. Of nu Tongeren of Doornik de oudste stad van ons land is, blijft tot op heden een onuitgemaakte zaak. Feit is dat Doornik een zeer rijke stad is, met meer dan 200 geklasseerde gebouwen. Het Belfort (72 m hoog) en de OLV-Kathedraal (met vijf torens !) werden opgenomen op de lijst van Unesco-Werelderfgoed. Tijdens de weken voor Kerstmis verandert Doornik in één zee van lichtjes. Vooral de grote markt, de meest Vlaamse markt van Wallonië (qua bouwstijl dan) is wondermooi verlicht. Dit wordt een topuitstap !

 [ Meer Info ]

[ Terug ]